Кметът предлага корекции в таксата за „подгответата”

* Исканите промени в Наредбата за местните такси и цени на услугите на територията на община Троян целят изглаждане на противоречията със закона * Таксите за детските градини покриват едва една трета от разходите

НА СЕСИЯТА СИ В ЧЕТВЪРТЪК (28 ЮЛИ) – 50-тата от началото на мандата и по всяка вероятност предпоследна за тези 4 години – Общинският съвет трябва да обсъди и гласува предложението на кмета Минко Акимов за изменения и допълнения в Наредбата за местните такси и цените на услугите на територията на община Троян.

ПРЕДЛАГАНИТЕ ИЗМЕНЕНИЯ КАСАЯТ най-вече таксите в детските заведения и основно таксата за задължителната подготвителна група преди 1. клас (такива групи има както в детските градини, така и в някои училища). Което не е случайно, тъй като през м. май т.г. областният управител на Ловешка област Николай Нанков оспори законността на част от споменатата троянска Наредба и сезира Ловешкия административен съд (ЛАС).

АРГУМЕНТЪТ НА ГУБЕРНАТОРА – че с чл. 27 от Наредбата на родителите се вменява задължението да заплащат такси за децата си в подготвителните групи преди 1. клас, а това противоречи на Закона за народната просвета (ЗНП) и правилника за прилагането му (ППЗНП), според който предучилищната подготовка на децата две години преди постъпването им в 1. клас е задължителна, като „родителите се освобождават от плащането на такси”. Друго основание – че разделянето на таксата на две части, дневна (храноден) и постоянна месечна, е в противоречие със Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), според който таксите, които плащат родителите, са за „отглеждането, обучението и възпитанието на децата”; и е нелогично да се предполага, че отглеждането на децата не включва и храненето им, за което да се иска допълнително заплащане?!

НЯМАМЕ ДАННИ дали ЛАС се е произнесъл по сигнала на г-н Нанков, но факт е, че именно спорният чл. 27 е обект на поправки в предложението на градоначалника. Идеята е досегашното разделяне на две на таксата за подготвителните групи преди 1. клас да отпадне и да се фиксира максималният й месечен размер от 34,50 лв. (формирането на таксата ще става като за всеки присъствен ден на детето се заплаща по 1,50 лв.). Досега имаше постоянна месечна такса от 5 лв. плюс по 1,50 лв. на присъствен ден. Макар по-скоро формална и целяща да изглади противоречието със ЗМДТ, промяната би трябвало да доведе до известно намаление на финансовия ангажимент на родителите към малчуганите им в подготвителните групи.

ОСТАВА ОБАЧЕ В СИЛА противоречието със ЗНП, предписващ цялостно освобождаване на родителите от споменатата такса за „подгответата”. Обосновката на г-н Акимов в тази посока е, че родителите на децата в подготвителните групи към училищата няма да заплащат такса, защото там не се предлагат други услуги освен обучение, което (според чл. 30, ал. 2 от ППЗНП) трябва да е безплатно. Но в подготвителните групи към детските градини се предлагат и други услуги извън обучението, които няма как да не се заплащат; цитираме дословно аргументацията: „Те (родителите или настойниците) заплащат такса, която трябва да покрие част от разходите за хранене на децата от подготвителни групи, за подсигуряване условия в кухненския блок, санитарните възли и спалните помещения, за пране и поддържане на постелен инвентар и всички други условия извън обучението на децата”.

СПОРЕД ВНОСИТЕЛЯ с определените такси за детските градини в община Троян, включително и за подготвителните групи, се „покрива около една трета от извършените разходи за издръжка, което доказва тяхната социална функция – да се помогне на работещите родители и да се предостави услугата на максимален брой потребители на минимална цена”. Тоест – две трети от разходите се покриват от държавната субсидия за тази дейност (по 0,28 лв. на дете на ден или годишно по 65 лв.) и най-вече от общинския бюджет, поемащ основната тежест по издръжката на питомците на детските градини. Според посочените данни годишната издръжка на дете в детските градини в община Троян варира от 957 лв. до 1650 лв. (в града) и нагоре (в селата).

Т21

5 коментара:

Анонимен каза...

миньо на дръвника

Анонимен каза...

Идат избори,а "ловът на канарчета започна"!

Анонимен каза...

Браво на наш Миня! Не че има кой да го избере отново ама все е нещо. Винаги съм твърдял, че държавата и общините ще се оправят ако изборите са през два месеца :) Я виж на наш Миня как му се доработи: то спонсорства, то такси то той си милее захората... Ама късно се сети. Дано само паметника на Хаджийски да сложи, че след време евентуално по това да се сещаме, че е бил кмет.

Анонимен каза...

Ех сега ,ако рече да ми намали и на мен данъците от 840 на 40 както бяха преди да стане кмет пак шъ го изберем наесен.

Анонимен каза...

Ами на тези като мен които са плащали такси за подготвителна група да ми върнат парите, така и така наредбата е в разрез с закона...........хайде сега да видим в кой е топката и да ми кажете кой ще ми брои парите обратно, защото има ме няма ме ние сме плащали за детето си

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |