Георги Данаилов в Терзийско

* Домакинът Дако Даков: „Запознахме се с г-н Данаилов при една екскурзия миналата година в Ковачевица. Бяхме група приятели, всички от Троян…” * Следващата среща – със „стършелите”

ГЕОРГИ ДАНАИЛОВ – именитият български писател, нашумял особено с модерния си пътепис „До Чикаго и назад 100 години по-късно”, като кинаджия и сценарист на някои култови български филми и с „отшелничеството” си в последните години в къщата си в с. Ковачевица в Родопите – в събота (16 юли) се срещна със свои троянски приятели и почитатели. Литературното парти се състоя не къде да е, а в с. Терзийско (сгушено в Балкана и родеещо се в някаква степен с родопската Ковачевица), а домакини бяха Пенка и Дако Дакови.

„ЗАПОЗНАХМЕ СЕ С Г-Н ДАНАИЛОВ при една екскурзия миналата година в Ковачевица. Бяхме група приятели, всички от Троян, искахме да разгледаме прочутата къща с трите бора на писателя, станала „героиня” в една от книгите му („Къща отвъд света”), решихме да я потърсим, но се оказа, че сме точно пред нея, чиста случайност. А стопанинът се показа от прозореца и ни покани вътре”, разказа пред Т21 за „генезиса” на настоящото събитие г-н Даков.

СРЕД 30-НАТА ГОСТИ на срещата с Георги Данаилов имаше и други важни личности – сатирикът и главен на в. „Стършел” Румен Белчев със съпругата си Наталия, университетски преподавател, и прелестната им щерка Ина, студентка в Сорбоната в Париж; актьорът Венци Кисьов, отколешен приятел с Дакови и незабравен с филмовата си роля на младия Маркс; заселилият се трайно, особено през летните месеци, в терзиевската си къща художник дърворезбар Владимир Златков, който иначе живее в Германия; местните знаменитости – семейството живописци Ирена и Цвятко Дочеви. Сред присъстващите бе и група троянски ценители на литературата, на Георги Данаилов и на гостоприемното семейство Дакови, както и чаровната спътница на писателя, синът му и снаха му.

СРЕЩАТА СЕ СЪСТОЯ НА НЕОБИЧАЙНО, но оказало се най-подходящото място – на открито в двора на изисканата, нова, модерна и заедно с това съхранила доста от отколешния балканджийски дух вила на Пенка и Дако, и само на метри от малкия им домашен параклис. Но протече по обичайния за подобни мероприятия „сценарий” – първо авторът прочете откъси от свои произведения, включително и от най-новото, което почнал да пише през м. февруари т.г. После тези, които се „престрашиха”, му зададоха по някой въпрос – питанията бяха не толкова литературни, а по-скоро битово-житейски. Авторът с охота отговори, пошегува се с много неща, и най-вече със себе си, подчерта, че недолюбва технологията на днешното време, откъсваща човека от естеството на нещата, и в тази връзка полушеговито заклейми компютъра. Разказа и други смешни истории, за което не бе нужно да го питат; и след това, все тъй непринудено и сърдечно, раздаде автографи на множеството желаещи. А пък троянското трио „Мелодика” (Весела, Лина и Мая) попя на именития гост, в знак на благодарност от името на всички.

ПО-НАТАТЪК ДОЙДЕ НАЙ-ВАЖНАТА ЧАСТ – около масата, където се казаха още по-интересни и важни неща. И където цареше непринудена приятелска атмосфера, зареждана допълнително от сърдечността и чара на Пенка и Дако. Домакините не скриха, че имат идеи и за други подобни срещи – като с Румен Белчев се договорили най-скорошната да е със „стършелите”, екипа на най-смешния и най-тъжен български вестник.

Генадий Маринов

3 коментара:

Анонимен каза...

ТЕР3ИЙСКО СИ Е ТЕР3ИЙСКО - ЕДНО МАЛКО КЪТЧЕ ОТ - Р А Я .

Чичо Гошо каза...

Чак пък тъй?!

Анонимен каза...

Къщи много,села - също!Георги Данаилов - само един!И Ковачевица-също!
Не видях интервю с него-това вече наистина щеше да бъде интересно....АЙ с-с-с-с.....

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |