Железният мотосъбор на Голяма Желязна

* „Поздравления за такива инициативи! Догодина пак сме тук”
Читателите ни пишат
ЗА ПОРЕДНА ГОДИНА с. Голяма Желязна, Троянско (по-скоро една широчка и много подходяща за целта поляна до селото, известна като Лъките) огласи околностите с провелия се мотосъбор (17-19 юни) – съпътстван, според изконната рокерска традиция, от шумна музика, наливна бира на корем, сборяни от различни краища на страната и, разбира, се мирис на бензин. Моторджийската проява успя да мотивира и малка група софиянци да си вдигнат раничките и да изминат познатото разстояние, за да се насладят на случващото се. Един от тях пък – моя милост - ви моли предварително за извинение заради прекалено външния поглед към събитията.

НЕГОЛЯМ ПО РАЗМЕРИ, фестът (идва от английското „festival” - празник) успя да изкара немалка част от троянските младежи от градските кафенетата, за да споделят един по-вълнуващ ден сред природата, да послушат музика на живо от изгряващи местни групи, а защо не – и за по кръгче, подарено им от някой любезен моторист. Самите мотори и собствениците им не бяха в изобилие, но важно е желанието, нали? Лично на мен повече впечатление ми направиха т. нар. (от мен) „бирени душове”, обсипващи желаещите да се разхладят с разпръснато от ауспуха на мотор… пиво.

ТУК Е МОМЕНТЪТ ДА ПОХВАЛЯ организаторите - научих, че инициатор и главен организатор е Николай Колев-Германеца. Както и хората от импровизирания бар, че цените на бирата и на добавките към нея като пържени картофки, кебапчета и салатки не надвишаваше лев-два, което на жадуващата ми за „скромни” цени софийска душа (и портмоне) се отрази крайно разведряващо.

ГЛАВНАТА АТРАКЦИЯ (наред с няколкото обикалящи насам-натам малки сладки кученца, които безапелационно печелеха вниманието и симпатиите на всички) беше музиката! Че какво е един събор, рокерски и всякакъв друг, без задължителното озвучаване; в този случай – само рок и метъл, без грам чалга. И въпреки че изпълненията на живо закъсняха с около 2 часа, нямаше излишни нерви и сръдни. До късно след залез (в събота вечерта, 18 юни) се смениха три троянски групи, всяка от които със солиден репертоар и явно изляла доста пот в репетиционната. Едно голямо браво на момчетата и момичетата за професионализма им! Публиката пък бе достойна за случващото се - емоционална, дива, мечта за всеки музикант.

КАКТО СЕ ПОЛАГА, имаше и разни други моторджийски забавления. Например състезанието за „Най-яка мъжка и женска татуировка”, където победители станаха троянците Павел Павлов-Паффо и Мария Найденова, наградени с чисто нови кожени якета от Асоциацията на свободните мотористи, под чиято егида е мотосъборът край Голяма Желязна. След края на официалната програма купонът продължи до сутринта - с посрещане на изгрева край опънатите наблизо палатки. Поздравления за такива инициативи! Догодина пак сме тук.

Димана Атанасова, 18 г., София

Още по темата:

4 коментара:

Анонимен каза...

Ясно, двайсетина пияни мотореткаджий и местните джаста праста музиканти са се напъвали като Уудсток....

Анонимен каза...

А гроздето как е първи? Киселак ли е? Бегай да вкисваш увас манджата лимонка!

Анонимен каза...

Не знам как е гроздето,ама питай майка ти защо не дава на баща ти от великден да я пипа....

Анонимен каза...

EМ/SI: До Ники -Германеца: Поздравления за организирането на мотосъбора. Преди години то каза и направи традиция. Спомням си когато се появи при мен с пълна бойна униформа на рокер-кожени дрехи и ботуши, а беше лято, със развята коса, с имитация на граната на колана и с хитлериски кръст на гърдите. Охраната която те съпровождаше до кабинета ми беше във несвяст и изразяваше недоумение, че познавам и такива хора а и че са ми приятел. Още ме е смях, когато като го освободих, охраната каза че няма спешна работа и ще чака пред вратата да ни свърши срещата за да те изпроводи. Приятелю, подкрепям те и ти пожелавам успех в организирането на подобни мероприятия.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |