Оневиниха троянеца Кочо Кочев, застрелял въоръжен мургав крадец

* Присъдата на Ловешкия окръжен съд за 10 хил. лв. кръвнина бе отменена от апелативните съдии във Велико Търново

АПЕЛАТИВНИЯТ СЪД ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО е отменил присъдата на 64-годишния Кочо Кочев от Троян, наложена му от Ловешкия окръжен съд, научи Т21. Съгражданинът ни, бивш служител в Държавно лесничейство – Черни Осъм, бе осъден от ловешките блюстители на закона да заплати 10 хил. лв. кръвнина на роднините на застреляния при самоотбрана циганин Мичко Х. (33 г.)

ПРИПОМНЯМЕ – на 12 февруари 2010 г. пропищелите от крадци собственици на вили в местността Коньова могила (мах. Райковска) над Троян успели да спипат на местопрестъплението двама от мургавата шайка, плячкосваща от месеци из района – 15-годишно момче и по-възрастния му авер, споменатия Мичко Х. Мичко успял да се изплъзне, но виладжиите го застигнали, като междувременно сигнализирали в полицейското управление в Троян. Тогава се разиграла трагедията – вместо да си трае до идването на органите на реда, обграденият авантаджия извадил нож и налетял срещу Кочо Кочев. За да се защити, заплашеният извадил законно притежавания си пистолет „Макаров” и произвел два предупредителни изстрела; апашът обаче продължил да настъпва с нож в ръката и тогава последвал фаталният трети изстрел – куршумът попаднал в таза на престъпника, но засегнал кръвоносен съд. Раненият веднага бил транспортиран в МБАЛ – Троян, но малко по-късно починал.

ПО-НАТАТЪК НЕЩАТА СЕ РАЗВИХА по странен нашенски сценарий. Човекът, защитил имота и живота си от наглото посегателство и упражнил правото си на законна самоотбрана срещу въоръжен нападател, бе посъветван от органите на реда да се прибере от вилата си в местността Коньова могила в жилището си в Троян; обяснението – за да не дразни роднините и аверите на крадеца и да избегне атаки, които биха застрашили живота му. Заведено бе и дело срещу Кочо Кочев.

МЕЖДУВРЕМЕННО Т21 ПУБЛИКУВА отворено писмо на собствениците на вили в местността Коньова могила. Там се казваше, цитираме дословно: „От години наред нашите вили са обект на непрестанни набези и грабежи от роми... Потресени сме от този инцидент, защото един наш добър съсед - човек уравновесен, отговорен, сдържан, разумен - е бил принуден да стреля и сега е подследствен”. „Вина има - но чия е?! След като нападенията срещу нас досега са оставали ненаказуеми и затова очевидно не престават - ние какво да направим? Да се оставим да ни наръгат с нож или да защитим живота си? Кой ще ни даде отговор?”, питаха хората.

ПИСМОТО ЗАВЪРШВАШЕ с друг тежък въпрос, звучащ по-скоро риторично: „Питаме: кого защитава законът, нас, жертвите - мирни граждани и добросъвестни данъкоплатци, или тези, които ни нападат, които на практика нямат никакви задължения към обществото и живеят с чувството, че са ненаказуеми!?”.

Т21

Още по темата:

19 коментара:

Анонимен каза...

Горкият човечец, какво ли е преживял, докато е минало делото! Тия цигани стават все по-нагли, нищо не ги плаши. Да знаят мургавите му братя какво ги чака. Давайте да си вадим разрешителни за оръжие и да се защитаваме от тая сган, стига са ги интегрирали. Тая тъпа неграмотна пасмина може само да има претенции към държавата и да краде.

Анонимен каза...

Всичките крадливи мангали с по един куршум! Те щом не разбират от приказка, явно това е начинът. Не питайте и какво става по Равни рът... там няма вече и една цяла вила.

Анонимен каза...

Мдаааа, би било прекалено хубаво, за да се случи-всеки да знае,че рискува много нахлувайки в чужд имот... Аз лично нямам нищо против да отстрелват и тези, които крадат капаците на шахтите, на тях не им пука дали ше убият някой... Дали пък не е време са малко ККК, макар и леко побългарено?

Анонимен каза...

Да се направи закон,след като някой е влязъл в имота ти по сред нощ да имаш право да го стреляш това е,така е по белия свят,така трябва да е и тук.От къде на къде влязъл циганина,крал,заплашва да те убие с нож или каквото и да е било и ти да не можеш да се защитиш.Че малко хора ли убиха и изнасилиха по селата мангалите.Трябва силна ръка да се реши въпроса един път за винаги,инак ще ни превземат ей,няма отърване.И да се върне смъртната присъда.Ти до къде е докарахме да те е страх да замръкнеш в собствената си вила и имот.Който влезе през ноща да краде да се стреля на месо това е,друг начин няма,разберете няма.Има и нормални хора сред циганите,работят имат семейства и така нататък.Но с тая зган дето само краде и е готова и на убийство трябва абсолютна нова политика от държавата,или ще си нормален гражданин или затвор и смърт,както е било по комунизма,не че съм комунист,но чували ли сте тогава такива неща."Хора",които само крадът,чакАт помощи,не искат да работят,ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ.

Анонимен каза...

Така трябва да мрат тези изроди - в собствените си лайна и кръв.А тези дето са осъдили човека да плаща кръвнина в тъпия ловешки съд - и те!
Хвала на онези дето са имали акъл и доблест да отменят присъдата.

Анонимен каза...

Браво на Кочо,браво и на съдът.Но имайте предвид,че чичо Кочо е от Радювене,а съдът-от Търново.....Троянска черта е нещата да се позамажат малко,дъра-бъра,и тако и вако и прочие.

Анонимен каза...

Браво на ЧОВЕКА, браво и на съдът.

Анонимен каза...

На търновския.

Анонимен каза...

ЕМ/SI:Питам-след като съдът във Велико Търново е отменил решението на Ловешкия и е оневинил човечеца, кой ще потърси отговорност от съдията от Ловешкия съд за присъда която е отменена, което значи незаконосъобразна? Иначе оставам с впечатление че НК и НПК се четат и прилагат от различните съдилища така както дявола чете евангелието и че над съдебната система стои само Господ и единствено само Той може да търси отговорност от тях.

Анонимен каза...

Хубаво питаш,EM/SI,но кой да ти отговори?Бог-високо,цар-мошеник,а ТОЙ-реже,реже,реже.....лентички.

Анонимен каза...

Уважаеми 10-ти, изпълнителната власт няма правомощия над съдебната. Последната от своя страна си прави каквото си ще и се крие зад закона.То Бойко да продължава да си реже лентички, но да вземе да изготви и реализира поетапна стратегия за доходите и пенсиите, че да не му резне лентичката народа на изборите.

Анонимен каза...

11, той бът Бойко като следя какво върши ще си я резне сам. Следи изборите и предизборната къмпания. То добре говорят всичките, ама насреща почти нищо. Като каза за пенсионерите си напълно прав, защото те милите, особено но-старите, са дали каквото са могли на младини.

Анонимен каза...

Абе 11 и 12,вие луди ли сте-самовлюбен малограмотен нарцис и стратегия!!!!За елементарни неща ТОЙ си мени мнението през половин час,а вие-стратегия.То по скоро "свинкя у джамия ще влезе"!

Анонимен каза...

Да 13, прав си!

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Абе циганино посран,трай си в гащите,щот ще ви истребим за един ден

Анонимен каза...

Браво на Кочо!!!
Толкова години съм ловец, а такъв трофеи нямам.
Завиждам му наи благородно. Дано разрешат мангалите за отстрел за да се сдобия и ази....

Анонимен каза...

С риск да прозвучи расистки и да ме баннат ще кажа че проблемът на циганите е генетичен,тях от средновековието никой не може да ги превъзпита и да ги научи на работа .Представете си колко поколения крадци са това...какъв дълбок корен на гена.Проблемът още стои и за съвременни държави които предпочитат вместо да ги ''интегрират'' да им платят и да ги върнат на майките развъдници -България и Румъния.Нима тези развити държави нямат ресурс за интеграция? Имат но знаят че е безсмислено,учат се от историята и си държат дворчето чисто, с риск другите да им се разсърдят.Ако в БГ затворят пунктовете за вторични суровини,циганите ще почнат да нападат и да грабят по улиците(не че сега не го правят)но тогава ще стане страшно... Държава на практика няма,полицията е един вид временна пречка за тях и то не винаги.Гледах скоро един репортаж за една разграбена от цигани къща в София,полицаят който дошъл да констатира поредния обир нагло казал на човека ''ти си пази керемидите, че и тях ше ти свалят'' за това плащаме данъци, за да ни предупреждават така...Трябва всеки да има право на лично оръжие за самозащита и да е защитен от закона да го ползва .Само силата може да озапти циганите и ако не решат сами да се променят да си загиват един по един...или да се хванат да работят и да се променят, явно друг начин няма. Разбирам Кочо и го подкрепям ,но така се случва когато бог е високо и царя е далеко,хората вземат нещата в свои ръце,а може би така и трябва.

Анонимен каза...

Двама авери-ловци излезнали да половуват..тръгнали да обикалят поляните, по едно време единия видял едно цигане да подтичква из полето, дигнал пушката и бааам-хедшот. Другия учудено го пита "Абе брат що го застреля бе?" Стрелеца отговорил: "Отстрела на мангалите вече е официално разрешен, вчера се видех с горския и той ми каза". Другия поклатил глава и се съгласил. Ловували още малко па взели да си тръгнали... и както си пътуват в колата гледат отстрани на пътя един контейнер за боклук и около него 15 роми... и като почнало едно лентоване, едно стреляне... кръв, черва и сополи...
Изведнъж горския изскача отнекъде и крещи: "Абеее бунаци кво прайте бе?" Ловците викат: "Е нали разрешен вече отстрела бе горски?"
Горския отговаря: "Бе той разрешен, разрешен, ама не и около хранилките."
:):):):):)

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |