СВЕТОСЛАВ МАЛИНОВ: Най-напред ще спечеля първичните избори

* „Аз съм човекът от десницата, такъв тип политик, който може да победи Бойко Борисов и в пряк сблъсък” * „Няма какво да крия, няма от какво да се срамувам в миналото си – нито преди 1989 г., нито по-късно” * „С една силна президентска реч могат да се постигнат много неща”
Президентски избори 2011

ПОВОДЪТ ЗА РАЗГОВОРА НИ със Светослав Малинов са предстоящите президентски избори. Най-напред - предварителните за излъчване на кандидата на Синята коалиция, които ще са тази неделя (12 юни). После същинските - през есента. Светослав Малинов, припомняме, е представител на ДСБ и в неделя ще се конкурира с Румен Христов от СДС кой да бъде президентският кандидат на Синята коалиция. Тук ще отворим малка скоба – г-н Малинов е категоричен, че дясната кандидатура, особено пък за поста държавен глава, задължително трябва да се излъчи чрез предварителни (първични, вътрешни) избори - така не остават съмнения за нещо скрито-покрито, отпадат въпросите защо точно този, а не онзи, дават и допълнителна увереност на кандидата в същинската битка; но по принцип такива избори са възможни само в единни политически формации, в БСП, например, не би могло, защото ще се изпокарат.

СВЕТОСЛАВ МАЛИНОВ е доцент по история на политическите идеи в СУ „Климент Охридски”. Роден е през 1968 г. в Дупница, но израства в Бургас. Завършил е английска езикова гимназия и политология в Софийския университет. Специализирал е във Великобритания, Норвегия, Италия и САЩ. Сред основателите е на Демократи за силна България (ДСБ). Автор е на две книги и на множество научни публикации в областта на политическата теория. Депутат в 40-то Народно събрание, в момента е евродепутат, избран с листата на Синята коалиция. Владее руски, английски и немски език. Женен, с три деца – две дъщери и син.

*****

- Г-н Малинов, защо влязохте в това състезание (кандидатпрезидентското), не е ли по-комфортна и „безопасна” позицията Ви на евродепутат?
- Участвам в състезанието по една-единствена причина – смятам, че мога да бъда полезен на Синята коалиция, че мога да увелича резултатите на Синята коалиция на местните и президентските избори. Това е мотивът ми. Никога не съм се отказвал от състезание поради страх от загуба или поради страх от съперниците. Бих се отказал само ако има кандидат, който би бил по-полезен от мен. В моя случай съм убеден, че избирателите на Синята коалиция имат кандидат, който ще ги поведе към по-добър резултат – дай Боже към балотаж и крайна победа. Това е истинската, дълбоката причина да се включа в тази надпревара.

- Говорите с много самочувствие и увереност, но явно така се печелят избори - ако човек се колебае и плаши, няма как да стане, нали?
- Да, но има още нещо – аз бях подкрепен единодушно от ДСБ, знаете. А на еврокампанията за мене гласуваха много сини избиратели – гласуващи преди за ДСБ или СДС, а след това за Синята коалиция. Тази подкрепа ми дава допълнително самочувствие, допълнителна увереност. Иначе казано – имам доказателства, основания за тази своя увереност.

- Вие сте политолог, доцент по история на политическите идеи в Софийския университет, т.е. имате възможност да погледнете политическата ситуация и отстрани, като наблюдател. Как оценявате шансовете си – на предварителните избори срещу Румен Христов (СДС) и в голямата битка за президентския пост на България? Някои социологически агенции дават пренебрежително малки шансове от около 2% на кандидата на Синята коалиция, как ще го коментирате?
- Смятам най-напред да спечеля първичните избори в неделя (12 юни). Обяснимо е социолозите или по-точно самите избиратели да не ни обръщат внимание в момента, защото не сме решили своя вътрешен проблем, макар че сме избрали процедурата, по която да го решим. След моята победа на предварителните избори няма да имам проблем с рейтинга и той ще нараства. Така е винаги, когато става дума за предварително състезание. А що се отнася до рейтингите изобщо – не помня някога някой да ми е давал какъвто и да е шанс да спечеля нещо, било депутатско или евродепутатско място.


- А спечелихте и двете?
- Свикнах да започвам така. За мене сега е много по-важно първичните избори да минат успешно. А в същинската кампания ще бъдем свидетели на нарастване на рейтинга. Това се е случвало и друг път.

- В Троян има една приказка „напърдяха гърнетата” (изпокараха се). Има ли опасност след тези първични избори за определяне на общата президентска кандидатура ДСБ и СДС да напърдят гърнетата?
- Отговорът е лесен. Когато някой смята, че има подобна опасност, не прави първични избори. Примерно, в БСП никога няма да направят първични избори, защото знаят, че ще се изпокарат. Ние в Синята коалиция, понеже знаем, че сме съмишленици, си позволихме да го направим. Има голяма разлика, нали? Първичните избори означават, че избирателите се схващат като съидейници, като хора с еднакви ценности. В противен случай първичните избори биха били огромен риск – и аз не бих препоръчал на политическа формация, която няма идейна спойка вътре в себе си, да прави предварителни избори.

- Но все пак остана някакво усещане за напрежение между ДСБ и СДС, поне аз така го схванах?
- Напрежението идва от това, че има реално състезание. Но всичко е извадено на светло, осветено е и се отива на решаване на този проблем чрез първични избори. Знаете ли какво би било, ако се излъчи кандидат по другия начин, без предварителни избори – напрежението тлее отвътре и самата кампания преминава в мърморене (откъде се взе, защо този, а не онзи и т.н.). Сега никой няма да пита откъде се взе – знае се, че кандидатът на Синята коалиция е спечелил вътрешните избори и за него са гласували еди-колко си хиляди. Знаете ли кое яде кампаниите отвътре, кое ги омаломощава? Това не е откритото състезание, а точно обратното. Дори силни фигури, номинирани по другия начин, са били омаломощавани от приказки от типа „откъде се взе”. Ние решихме този проблем, но ще видите, че напрежението, за което говорим, ще се появи в други партии. И няма как да не се появи, защото избирателите винаги ще питат откъде се вземат кандидатите.

И още нещо – може би тази процедура (предварителните избори) звучи някак „странно” днес, защото не се е прилагала в България от 1996 г. Хората нямат спомен за какво се правят предварителните избори и какъв е резултатът. Тогава (през 1996 г.) отношенията между Жельо Желев и Петър Стоянов бяха нажежени до бяло, ако си спомняте. И какво стана? Те щяха да се разделят, щяха да се избият помежду си, нямаше никога повече да гласуват един за друг, а резултатът бе друг. Излъчи се единна кандидатура и това обедини и мобилизира сините избиратели. В Америка например изобщо няма друга процедура за номинация на президентски кандидат освен чрез първични избори. Първичните избори са нещо нормално и много силно. Щеше ли да е по-добре, ако имаше някаква скришна договорка между ръководствата – разбира се, че нямаше да е по-добре. Още повече че става дума за мажоритарния президентски избор.

- Няма как да избягаме от един въпрос – оценката Ви за двата мандата на президента Георги Първанов, прочул се и с агентурния си псевдоним Гоце? И в тази връзка – нормално ли е държавният глава на една страна членка на Европейския съюз и хора на други високи позиции (дипломати, депутати, магистрати, висши държавни чиновници) да са свързани с репресивните служби на бившия комунистически режим? Защо комунизмът не си тръгва от България?
- Не си тръгва, защото има президент като Георги Първанов. Ще го кажа и по малко по-друг начин, погледнато отвън. Президентът олицетворява единството на нацията, той символизира България пред света. Когато се погледне държавния глава на една страна и неговата биография, в Европа и по света се ориентират какъв тип политици си харесват хората в тази страна. Излиза, че българите си харесват политиците, свързани с ДС. Същото важи и за посланиците, които се изпращаха досега в чужбина, те бяха от същия порядък. И всичко това е взаимосвързано, в комбина.

- Можеше ли да е иначе?
- Можеше. Искам да ви кажа, че ако България имаше по-друг президент, ако аз бях президент, въпросът за дипломатическата служба и нейното прочистване щеше да се реши много бързо; особено при единомислието, което бихме имали с външния министър.

- И може да стане толкова бързо?
- Може, защото законопроектът е готов. Просто президентът трябва да се обърне към Народното събрание в защита на този законопроект и всичко да приключи. Между другото – директните обръщения към НС са едно от правомощията на президента, което не е използвано от Първанов. А подобно обръщение веднага ще породи законодателна инициатива, веднага ще се намери поне един депутат, който да го подкрепи. С една силна президентска реч могат да се постигнат много неща.

- Очертайте ни профила на успешния президент на България в днешното сложно европейско и световно време.
- Това е човек, който представлява новото поколение, поколението, което се е развило професионално, получило е образованието си в годините на прехода. Не е свързано с ДС и БКП, не е получило нищо от комунистическата държава освен средното си образование и военната си служба. Говоря за тези хора, които са на ти с демократическите ценности, защото в своята зряла възраст те не познават нищо друго и никога не са се колебаели накъде е пътят на България. И хора, които няма какво да крият. Не е толкова голям проблемът, че президентът Първанов има агентурно минало, проблемът е, че го криеше. Можеше да го заяви и тогава щеше да спечели уважението и на хора, които никога няма да гласуват за него. Той скри, това е най-грозното. Аз лично няма какво да крия, няма от какво да се срамувам в миналото си – нито преди 1989 г., нито по-късно. Това ме прави много по-свободен и независим дори от повечето действащи политици, да не говорим за Първанов.

- Кажете на троянските симпатизанти на Синята коалиция защо трябва да предпочетат Вашата кандидатура на предварителните избори тази неделя (12 юни).
- Аз нямам негативите, за които стана дума вече, и мога да бъда много по-категоричен, много по-остър и много по-успешен. Аз съм човекът от десницата, такъв тип политик, който може да победи Бойко Борисов и в пряк сблъсък. Ни най-малко не се страхувам от подобен сблъсък. Пред мен Борисов не може да развие обичайните си аргументи, обичайното си поведение – аз мога да го изненадам и ще го направя, когато се кандидатира.

- Защо говорим за Бойко Борисов, той каза, че няма да се кандидатира за президент?
- Политиците, когато имат категорична убеденост, лесно могат да затворят една тема. Той не я затвори.

- Но каза, че 99,99% няма да се кандидатира.
- Точно така. Но можеше да каже 100% и всичко да приключи, нали?! А не го направи.

- Кой е политикът, на когото сваляте шапка – не става дума да е само българин, нито да е действащ?
- Това са политиците, които отвориха вратата на свободата в Източна Европа. Не мога да разделя Роналд Рейгън, Маргарет Тачър и Хелмут Кол – те бяха заедно в голямата промяна. Тук бих прибавил и папа Йоан Павел Втори, за него обикновено не се говори като за политик, но е редно да се погледне и към това измерение на дейността му. Тези хора направиха много да не изпуснем огромния шанс, който се появи пред Европа и света – падането на комунизма, безусловната капитулация на СССР, реабилитацията на европейските ценности в завладените страни. Нито един от тези политици не можеше да бъде толкова успешен, ако другите не бяха до него. Аз ги виждам като едно цяло.

- Кажете ни, ако желаете, и няколко думи за Вас в личен план, примерно – какво е хобито ви?
- Тук мога да отправя едно предизвикателство към Бойко Борисов и да разоблича едни негови хвалби за големите му тенис умения.

- Ще го биете на тенис?
- Ще го бия, разбира се. И ще се види кой говори празни приказки.

- Като заговорихме за тенис, кого предпочитате – Федерер или Надал?
- Федерер, разбира се. Всеки знае, включително Надал и Джокович, че той е най-добрият. В спорта има такива безспорни величини. А хоби в обичайния смисъл на думата нямам - най-добре се чувствам, когато съм с малката ми дъщеря, тя е на 3 години, казва се Калина, това е „хобито” ми.

4 юни 2011 г.

Интервю на Генадий Маринов

39 коментара:

Анонимен каза...

Разбира се, че няма да има проблем със спечелването на състезанието между ДСБ И СДС.
Но в Троян нещата стоят малко по-различно.
Докато ДСБ се готвят като истинска партия да се опълчат на комунистите от ГЕРБ И БСП,то колегите им от СДС ,се чудят как да отбият номера, просто защото за пореден път са политически проституки.
Да, проституки, курви, предаващи синята идея и троянци, за личните интереси на шепа повервали си хорица за власт от местната структура.
На миналите избори в ролята на проституките бяха ВМРО,сега пак ще се навеждат, добавяме и СДС и порното вече е многоцветно, но все по- хард!

Анонимен каза...

Последно, в Троян има ли или няма синя коалиция?
Станаха доста чести слуховете, че Акимов е хванал и СДС.Примерът с Дудевска е повече от показателен!

Бай Бочо каза...

И аз това питам

Анонимен каза...

Не, ами да знам за кого ще вървят поздравите в дискотеката...

Анонимен каза...

http://neverojatno.wordpress.com/2011/06/05/sintagma/

Анонимен каза...

Как няма Акимов да "хване" СДС-то като тази партия в Троян се управлява от една елементарна даскалица - Красимира Райковска, на която той /Акимов/ обещава да стане директор на училището.Добре е избирателите от СДС да разберат, че тази жена не става за общински съветник - там тя е една послушничка без мнение, без поглед за развитието на града, без минимален потенциал за каквато и да е идея.Тази жена срива надеждите на седесарите и лакейничи на кмета. Абе тъжна картина...

Анонимен каза...

Не беше ли Русанов там шеф?
Откъде накъде тази ще командва?
А и има ли морал изобщо да се показва, след като тя гласува за 4-те милион кредит!?!?!
Някой от ръководството на СДС, дали ще излезе да внесе яснота, видно е хората се интересуват?

Анонимен каза...

Кво СДС, кви 5 лева! Русанов е шеф, ама Райковска лакейничи на Минко, великата ви докторка Дудевска мина към ГЕРБ, на останалите не е ясно кой кво обещал. И после ми говорете за синята дясна идея....те ще подкрепят Минко за втори мандат най-вероятно.

Анонимен каза...

Светославчо Малинов заедно със Синята коалиция на изборите ще пият една голяма студена вода от Дрянската чешма! Като дотогава ще си получат и разпределят държавната субсидия за изборите, която държавата им дава за да участват с кандидат. Това ще им е и последният кяр преди да отидат на бунището на историята като НДСВ. Честито!

Анонимен каза...

Малинов е пъти по-качествен от червените отрепки!!!!!!Той би бил далеч по-модерен и стоящ европейски президент от този нещастник Гоце Сирщника на Милошевич авера дето и в Москва не го искат вече.А дано!!!!

Васил Митков каза...

Г-н Маринов публикувайте информация за самите избори.Доколкото си спомням на предишните имаше само една секция във фоайето на театъра.Дори в централните медии по нищо неличи ,че ще има такива!

Анонимен каза...

Към 6-ти. Директорите на училищата се назначават от РИО -Ловеч,провеждат и някакъв конкурс,но той е малко отностелен.
Учителите би трябвало да са надпартийни,защото иначе биха проявили пристрастност при отношенията си с определени ученици/военните също/.

Васил Митков каза...

В сайта на ДСБ има карта на Троян върху която са означени три секции за гласуване - в "Св.Св.Кирил и Методий" ,ОУ"Иван Хаджийски" и СОУ"Св.Климент Охридски".

Анонимен каза...

Насо кебапа президент !!!

Жоре бърдукът

Анонимен каза...

коментара на 6 е меко казано отвратителен,намирисва ми на нещо лично.Красимира Райковска е един фин и интелигентен човек.

Анонимен каза...

Аз още помня управлението на другаря Иван Костов, работническомениджърските дружества, заводите, приватизирани за един лев.Абе много хора има с амнезия в нашия град!Какво ДСБ,каква демокрация???

Анонимен каза...

16-ти - много точен коментар.

Анонимен каза...

СДС разпродадоха на мафията(БСП) държавата за стотинки, а БСП подпомогнати АКТИВНО от Симо и Доган, доограбиха, каквото беше останало.

Анонимен каза...

Райковска ли?
Тази която за 4 години никой не я чу да се обажда за каквото и да е ,а накрая гласува ЗА кредита от 4 милиона!!!

Анонимен каза...

Така като чета, май не останаха много алтернативи пред троянци за идващите избори!
ГЕРБ,БСП,СДС, всичката продажна сган работи за доунищожаването на Троян!

Анонимен каза...

Генади, въведи практиката от един адрес да може да се пише само 1 мнение за определен времеви срок (12, или 24 часа напр.). Иначе се обръща на чат.Така може би и всеки ще мисли малко повече, когато пише :):):)

Анонимен каза...

Приема се!След 24 часа, като измислиш нова глупост, заповядай да я споделиш (:

Данчо каза...

Нека колкото се може повече хора да гласуват, за да има десницата легитимен кандидат.

Генадий Маринов, Т21 каза...

До №21: Наистина коментарната част на моменти се превръща в чат, но това са рисковете на максималната свобода, която, все пак, е нещо хубаво.

С уважение: Генадий Маринов, Т21

П.П. Нямам нищо общо с №22.

Минка каза...

Изборите са отворени за всики гласоподаватели, така че десните ще определят максимално прозрачно своя кандидат и той ще може да бъде наистина легитимен.

Оля каза...

Трябва да се гласува. Так няма да имаме кандидатури, подкрепени от Слави или други смешници.

Дядо Йоцо каза...

Малинов става и е в пъти по подходящ от сегашния Гошо Архаря и кандидатите Мадам Yes,Болен, Червения боклук/който и да е той/ и разни други недоразумения...(:(:(:мууууууууууууууу

Анонимен каза...

Оля,Минка и Данчо са една и съща проява на шизофренична натура...

Да, така ще е ,но с едно голямо НО!
В Троян нещата стоят по друго яче...Десни са ВМРО,оглавявани от Сираков,ДСБ начело със Станчев и няколко малки формации...Другите са миньови мекерета!

Ст. Борджуков каза...

Относно искането за 1 коментар на определено време:
1. Не плащаме за сървър, хардуерна поддръжка на сървър, захранване и т.н..
2. Не плащаме за софтуер, който да поддържа и реализира сайта, не плащаме и за трафика, който реализира всеки посетител, когато отваря сайта, а този трафик никак не е малък, защото рекламните флашове са тежки.
3. Държим всеки свободно и напълно анонимно да може да каже мнението си по всеки въпрос, спазвайки общоприетите норми и уважавайки всички околни.

Поради всичко това нямаме пълен достъп до недрата на Т21, а и не искаме да имаме, и нямаме апаратна възможност да следим IP-адресите на посетителите си, та да ги ограничим в коментарите. Не желаем да имаме такава информация и тя не ни интересува..., а който се вълнува от нея - това си е негов проблем!

С уважение: Ст. Борджуков - Админ (засега)

Анонимен каза...

Поздравления,г-н Борджуков!За начинът ви на мислене и действие!Щото другото,под каквато и да е форма,си има име-цензура!!!А това сме го живяли вече.Иначе и аз се ядосвам понякога,но....Все пак тук не сме в рая,а в нещо като ад,но-нашият ад,в който влизаме доброволно и то по няколко пъти на ден.А,както викаще един приятел,"...в Ада балерините били гъркини -ниски,трътлести и късокраки,късокраки...като пр.днат-прах вдигат..."!!!!И въпреки това продължаваме да дишаме! АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...

На 15 - Кр Райковска нито е фин нито е интелигентен човек.Нищо лично - преценявам я по обществените и изяви /незабележими/, по "активността" и в общ съвет /незабележима и с антитроянска насоченост/, по възможността и да генерира идеи за развитието на общината /никаква/.Кр Райковска финно и интелигентно слушка и се надява да папка.Ще го позволите ли истински седесари?

Анонимен каза...

Колкото и да се напъва тъмната сянка на Костов ще го закопае.А кратка биографичната справка на Малинов показва, че е учил "политология" по времето на комунизма. Очевидно нищо старо не е забравено... Всъщност ДСБ не може да предложи нищо друго, освен зле претоплен комунизъм, некадърно опакован с лозунги за демокрация.

Анонимен каза...

Сега не е толкова важно кои ще е президент.Важното е ,че с или без СДС , с или без Малинов след 10 години президента ни ще е циганин!!!!

Анонимен каза...

Към 33-ти...Пич,извинявай за въпроса,нищо лично,ама....ти идиот ли си или само се преструваш?Ако се преструваш-уверявам те,наистина имаш талант! АЙ с-с-с-с......

Анонимен каза...

32-ри, айде пак сметни! Щото ако е роден 68-ма, твърде млад е, а и ако е ходил в казарма, май не е завършил през времето на комунизма. ДСБ се разцепи със СДС точно щото там останаха комунистите.

Анонимен каза...

Ясно е на всички каква е Райковска.
Но не виждам проблем, защото в СДС има нови хора, които ще заемат местата на старите в предизборната листа...

Анонимен каза...

Слушах големите приказки на Кунева - локуми, локуми , разтягаше ги, с научени и добре стуктуирани изречения.По едно време краката ми се подкосиха, като начерта светлото ни бъдеще.Ох,рекох си аз, иде? От кога го чакам!Вече шесдесет години все го очакам и то взе да се появява, като по-често взе да ми пресветва,я сутрин, я вечер и когато най-сетне дойде и на Кунева, вече ще ме светне окончателно с кандилото и дървения капак.Уважаеми форумци, млади троянци, няма качествени и чутовни хора нито в държавата , нито в общината ни.Този господин Светослав Малинов, го следя и по-предишни изказвания по вътрешни и международни въпроси.Направи добро впечатление с позицийте които вземаше.Има визия/ спомнете си Желев/, има изказ, владее езици,живее сред европейци,наясно е на къде трябва да върви страната ни.Опасявате се, че е учил политология през оново време.А знаете ли младите политолози сега какво учат? Май няма разлика.Така, че да го подкрепим.Този другия на времето се прочу с голямата далавера по приватизацията на фабриката за мая в Русе.Така, че аз подкрепям този умен и интелегентен МЪЖ.Леля Станка - баш троянка

Анонимен каза...

Лельо Станке,според мен човек и "Винету" даже да не е чел-пак може да се ориентира за кого да гласува!Особено при наличие на човек като г-н Малинов,с неговите качества и биография в един абсолютно мажоритарен избор,какъвто е изборът на президент.Иначе буфосинхронисти-националисти-интернационалисти-с лопата да ги ринеш!И кой от кой по-националноотговорен.....АЙ с-с-с-с......

Анонимен каза...

Троянци подкрепиха с 2:1 кандидата на ДСБ Светослав Малинов на току-що завършилите предварителни избори на Синята коалиция за президент!Той получи 123 от общо подадени 195 гласа.Честито на г-н Малинов от Троян!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |