Празнично в Деня на Европа

* Външният министър, ловешкият губернатор и игуменът на Троянската обител ни гостуваха на 9 май * Николай Младенов: „Много често забравяме какъв уникален експеримент в световната история е Обединена Европа” * Кметът Акимов подчерта пионерството на Троян в евроинтеграцията


ВЪНШНИЯТ МИНИСТЪР Николай Младенов бе гост на Троян за честванията на Деня на Европа – 9 май. На импровизираната официална трибуна на централния троянски площад (пред сградата на Общината) застанаха още областният управител на Ловеч Николай Нанков, народната представителка д-р Станка Лалева, Негово високопреосвещенство Браницки епископ Григорий – игумен на Троянския манастир, официална делегация от италианския град Монфорте Сан Джорджо (побратимен с Регионалното сдружение на общините /РСО/ „Стара планина”, чийто член е и община Троян) начело с кмета Нино Романцо, Вероник Нот от френското посолство в София, изпълнителният директор на РСО „Стара планина” Мариела Петрова, представители на Националното сдружение на общините.

ПРАЗНЕНСТВОТО ЗАПОЧНА с дефиле на троянските мажоретки - под звуците на европейския химн „Ода на радостта”, изпълнен от Общинския младежки духов оркестър, красивите троянски момичета изнесоха на площада знамената на всичките 27 страни членки на Европейския съюз. Последва реч на кмета на Троян Минко Акимов, който поздрави всички присъстващи (публиката бе сравнително многобройна по троянските мерки) с важната дата, станала „символ на Обединена Европа”. „Само чрез единението на нейните страни и народи Европа би могла да вземе в свои ръце съдбините си и да играе положителна роля в света”, каза още градоначалникът. Г-н Акимов с гордост подчерта и едно троянско пионерство в евроинтеграцията – когато в България никой не говорел за ЕС, Троян намира своите европейски приятели още през 1988 г., първо във Франция, и после в Швейцария, Ирландия, Германия, Италия. „Убеден съм, че тези сътрудничества ще се развиват и занапред, защото какво по-хубаво от това да имаш приятели по света”, завърши кметското слово.

НИКОЛАЙ МЛАДЕНОВ също взе думата и поздрави троянци с 9 май, определен като „един от най-хубавите дни на Европа”. Родният дипломат №1 подчерта, че на 9 май честваме не само обединението на Европа, но и края на най-кръвопролитната война в историята на човечеството, че това е една дата, която носи в себе си „посланието за победа на доброто, на съзиданието, на солидарността…”. „Много често забравяме какъв уникален експеримент в световната история е Обединена Европа, че 27 страни, малки и големи, с различна история, световни сили са седнали на една маса, за да решават проблемите помежду си без оръжие, в името на добруването на собствените си граждани”, завърши г-н Младенов. Тържеството на открито завърши с няколко вдъхновени изпълнения на танцьорите от фолклорния ансамбъл „Траяна” към читалище „Наука – 1870 г.” (Троян).

9-МАЙСКОТО ЧЕСТВАНЕ продължи в читалищния салон – с празничен европейски концерт на талантливите троянски деца, на който бяха обявени и победителите в множеството конкурси от традиционните Дни на интересите и талантите. Вечерта, в локсозния ресторант „България”, троянското гражданско сдружение „Комитет за побратимяване”, чийто председател е Веселина Попова, даде празнична вечеря в чест на Деня на Европа и на своя 20-годишен юбилей.

Т21

13 коментара:

Анонимен каза...

..."лОксозния ресторант"...Пише се лУксозен...
Малка поправка, Генадий, но с най-добри чувства!

Анонимен каза...

Bravo na nomer 1 !!!

Генадий Маринов, Т21 каза...

До №1: Хо-хо-хо, вярно, грешката си е грешка - надявам се е ясно, че е лапсус (т.е. техническа). Нека постои известно време - да й се порадвам, и после поправям.

С уважение - Генадий Маринов

Ст. Борджуков каза...

Браво Гена! В 1126-тата публикация на сайта ... и оп - правописна грешка!
Браво! Така ли те учат в училище?!
Админът...

ГОСПОДА И ДАМИ, МОЛЯ ТЪРСЕТЕ МИ НОВ безгрешен ГЛАВЕН РЕДАКТОР! Този ще го сменям вече!

Генадий Маринов каза...

До АдминЪТ: Мани, ами даскалицата вкъщи иска развод, щото съм бил неграмотник и я било срам от мен и т.н. Тежко, брате. Срам голям.

Генадий Маринов-Граматик

Анонимен каза...

Чи дее Бойко Пъдарски да не са го отсвирили??

Анонимен каза...

Къф е тоо николаЙ МладеноФ---къф етоз празник
--------НИЩОооооооо
Дилян Врача

Анонимен каза...

Весела Попова дала тържествена вечеря, айди бе! С пенсията ли си го е платила?Какво е това сдружение? Да сте видели някъде да се публикува съобщение за отчетно или отчетно изборно събрание? Да са публикувани някъде отчетни финансови документи, както е по закон?От къде са парите за тържествената вечеря, като хората около Весела са такива, които ходят на екскурзия само до Франция.Има желаещи да станат членове на такова сдружение, но тази се е самоизбрала и навсякъде е все преден Дочко.Толкова млади и интелегентни хора има, които искат да направят нещо в евроинтеграцията наистина, но уви, докато тя е там, няма да се случи нищо ново? И все пак, май общината плати сметката МАЙ?

Анонимен каза...

Напълно прав си № 8.Весела Попова е една самоназначила се шефка.Амортизирана е до краен предел и наистина трябва да я замени млад човек със съвременно виждане за евроинтеграцията. Иначе само ще ходят делегации на екскурзии в евространите, но полза за града ни няма да има никаква.

Анонимен каза...

Малко плагиатство в друга посока:
"Напълно прав си № 8.Минко Акимов е един самозабравил се кмет.Амортизиран е до краен предел и наистина трябва да го замени млад човек със съвременно виждане за евроинтеграцията. Иначе само ще ходят делегации на екскурзии в евространите, но полза за града ни няма да има никаква."
Като поогледам снимките може и в друга насока да изплагеатствам :)

Анонимен каза...

Кмете Евроинтеграция и екскурзия в Европа са две различни ама много различни неща. Нищо, че и двете започват с "е". То в екскурзиите, че си пионер спор изобщо няма ама чак пък и Евроинтеграция ?!

Анонимен каза...

Зад Николай Младенов е пълно с "ТРОГЛОДИТИ".

Анонимен каза...

А единият тиранозавър си бърка у носът!Нафта ли вади,евтин бензин ли точи,ама му се навирила чурката кмет да става.
Ачко,значи с дяда ти Минка се сдумахте ти уж за кмет да се въздигнеш,та да мойш да отвлечеш вниманието на гласовете и за стареца да останат повече...Ей умни глави сте деебиш!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |