ЧРД: 46 години професионално образование в Троян

* Техническото училище в Троян се обособява като самостоятелно през 1965 г. * „Всяка личност крие заложби, повярвай в себе си!” е мотото на днешната Професионална гимназия

ПРЕЗ 1963 Г. В МАЛКИЯ ТРОЯН е създаден вечерен техникум, като филиал на механотехникума от град Ловеч. Стартът е успешен и две години по-късно (през 1965 г.) тогавашният министър на народната просвета издава заповед училището да се обособи като самостоятелно. Почти десетилетие след това, на 8 май 1974 г., съществуващите вече техникум и СПТУ се обединяват в едно техническо училище – ТМЕТ (Техникум по механоелектротехника), или за по-кратко Механото, както го знаят троянци. Негов наследник днес е Професионалната гимназия по механоелектротехника (ПГМЕТ).


ЗА 46 ГОДИНИ дипломи за средно образование от професионалната гимназия са получили 6476 ученици, а свидетелство за професионална квалификация, като отделен от дипломата документ - 1674 ученици. За тези близо пет десетилетия училището е обучило и възпитало ученици, които днес са утвърдени специалисти и се изявяват на различни професионални поприща - инженери, лекари, учители, художници, артисти. Мнозина са изявени общественици и политици. Всички те са гордост за нашата гимназия.

В МОМЕНТА ПГМЕТ ПРЕДЛАГА обучение по съвременни и предпочитани специалности (дневна и задочна форма), където учениците получават качествени знания и отлични професионални умения: „Електрообзавеждане на транспортна техника” – нова специалност с прием след 7. клас за учебната 2011/2012 година; след 8. клас – „Автотранспортна техника”, „Икономика и мениджмънт”, „Компютърна техника и технологии” (нова специалност), „Индустрия”, „Мебелно производство”.

ПЕРСПЕКТИВИТЕ НА УЧИЛИЩЕТО са да отговаря адекватно на потребностите и търсенето на днешния ден, като преподаването е по съвременни технологии и методи. Което се постига се чрез непрестанната квалификация на учителите. Авторитетът се поддържа и от приемствеността на вече второ поколение учители, възпитаници на гимназията - гаранция за истински осъзнати непреходни стойности в образованието и овладяването на европейската култура.

МОТОТО на Професионална гимназия по механоелектротехника (ПГМЕТ) – Троян е „Всяка личност крие заложби, повярвай в себе си!”. И това не са празни думи.

Радка Бончевска-Атанасова,
директор на ПГМЕТ - Троян

6 коментара:

Анонимен каза...

Добре, но при положение че няма търсене, а и промишлеността в Троян загина геройски, какво правим?

Анонимен каза...

Механото е пристанище на мързеливи и неуки дечица и затова има клиентела все още , но това е бъдещето на България : ДОНОРИ ,ПРОСТИТУТКИ И ЗАТВОРНИЦИ.................

Анонимен каза...

Е, №2. Няма как всички да са над световното ниво. Но все пак и те са наши деца, каквито и да са, нали?

Анонимен каза...

номер 2 е неудачник и целия свят му е крив:-(

Анонимен каза...

номер 2 е най-прав, но това е реалността

Анонимен каза...

№ 5, прав е № 2, но ние всички имаме вина за това. Необходимо е да се замислим отговорно и да сторим нещо, като се напънем и измислим как да стане това, а не само да правим констатции. От констатации нямаме нужда, ако не ги правим с мисъл и с ясни алтернативи за излизане от критичната ситуация, а проблемите не са само в този казус. Напоследък почти навсякъде и във всичко, на където и да поглеснеш дал Бог колкото искаш.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |