Инж. Мирчо Банев: „Ако не убият Кадафи, коалицията срещу него ще се провали” (2)

* „САЩ имат дял от 33% в нефтената компания на Либия, което ги прави заинтересувани от мирното решение” * „Имам да кажа много неща за Троян и ще ги кажа, но като наближат местните избори”

Инж. Мирчо Банев (55 г.), бивш управител на общинското строително дружество „БКС” ЕООД (Троян), е познат на читателите на Т21 от материалите, свързани със силовото му отстраняване от поста и последвалата дългогодишна съдебна одисея. Този път обаче с г-н Банев ще разговаряме по горещата тема за Либия и атаките срещу режима на Муамар Кадафи. Което не е случайно – съгражданинът ни е прекарал доста години в джамахирията и е участвал в строежа на няколко големи обекта, сред тях и военни.

„Единственият начин да се справят с Кадафи е да го убият, но това ще е много трудно. Либийският вожд има ресурс да води дългогодишна война”, категоричен е инж. Банев. Той не е привърженик на диктатора, но признава, че България като цяло и хилядите наши сънародници, които през годините са работили в Либия, са имали изгода от него; а впоследствие връзките били прекъснати заради нашата недалновидност и политическа некадърност, а не заради другата страна. Разбира се, ще стане дума и за аферата с българските медици.

*****
(продължение)

- Какви бяха отношенията на либийците към българските гурбетчии и изобщо към България?
- Интересен момент е, че ние имахме много тесни връзки с либийците. Във всеки обект на българска фирма, работеща в Либия, имаше назначени задължителен процент либийци; мисля че 10% беше. Те не работеха нищо, нашите ги наемаха на фиктивни длъжности – примерно втори шофьор и други подобни; нашият шофьор кара по цял ден, а либиецът стои до него и се вози, но взима заплата. Много от арабите, които работеха с нас на военните обекти, пък бяха завършили в България – полицейското училище в Пазарджик и на други места. Отношенията ни с либийците бяха много добри.

- И не сме имали никакви проблеми?
- Никакви проблеми! Повтарям – отношенията ни бяха близки и хората там ни ценяха. Моето мнение е, че присъствието на българските фирми и работници в Либия бе много изгодно за нашата държава.

- Добре, но защо с лека ръка се отказахме от тези си изгодни позиции?
- За последните 20 години никой български държавник от висок ранг – президент, премиер, министри – не е стъпвал в Либия. Това, меко казано, бе недалновидно. Имах един познат либиец, полковник, приближен до Кадафи – с него се запознах, тъй като отговаряше от либийска страна за един от обектите, които ние строихме. Той се шегуваше, че всички други страни си уредили дълговете с Либия, само България не успяла. Имахме да вземаме от Либия 360 млн. долара, после ги „смъкнахме” до $60 млн. и накрая не взехме нищо; тук Станишев и правителството на тройната коалиция осраха нещата и изгубихме към $200 млн. Данните ми са от „Техноекспортстрой”, там работеха много ченгета и знаеха много неща; вижте сега Бойко Борисов как уволни директора на „Техноекспортстрой” Емил Коцев (че изпратил на своя глава самолет за българите в Либия – бел. Г.М.) и после веднага го върна работа?!

Много е сложно в Либия – нещата са обвързани, като прибавим и страховитата корупция става още по-сложно. Същият либийски полковник ми каза – Кадафи много държи на приятелите си, вашият Тодор Живков му е приятел, доведете го тук (тогава Живков още беше жив), нищо че е свален от власт и нещата с дълга ще се уредят. Този ход беше известен на нашите управници, но никой не се реши на него. И искам пак да подчертая – през последните 20 години нашите хора в Либия, оттогава се смениха 10-15 посланици, въртяха страхотни далавери. Тотална разпродажба на всички наши фирми, на всички бази.

- Кажи нещо по-конкретно за тези големи далавери?
- Много може да се говори. Например – строителната база на „Техноекспортстрой”, която се намираше в кв. „Тажура” в Триполи – огромна база, с цехове за алуминиева дограма и др., фабрики, складове. Сещате се какво се случи с тази база, нали?! Още един пример – аз бях изпратен на един военен обект, който строяхме (споменатия ВЕГА-Азизия), за него трябваше да вземем $80 млн., но 10 години уж се бе работеше по него, а все не бе готов, голямо крадене, голямо нещо се вършеше там. Нашите лъжеха, че работят, пращаха фалшиви отчети и лапаха заплати и комисионни.

Когато отидох на този обект, 2-3 месеца не можех да намеря никаква информация за него, не ми даваха документацията, въпреки че заповедта ми за назначение бе подписана лично от зам.-генералния директор на „Техноекспортстрой” Тончев. Но както споменах, цялата далавера се вършеше съвместно от наши и либийци, беше взаимноизгодно обектът да се бави колкото се може по-дълго. Пратих един доклад от 180 страници до Тончев за всички тези неща. След това станах началник на обекта, а малко по-късно – и на всички обекти на „Техноекспортстрой” от групата „Либия – Запад” (още два военни обекта, две рибни фабрики, складове и др.). Мисля, че имам лични заслуги работата да потръгне в един по-нормален ритъм; назначих комисия от специалисти и два месеца приемах от предишния шеф, Лепков се казваше – същият, който не ми даваше информацията, сега той има бетонови възли по Черноморието и е голям богаташ. За 6 месеца успяхме да завършим ВЕГА-Азизия, лично Кадафи ни поздрави, имам и грамота, подписана от него.

- Какво ще стане, ако Кадафи падне от власт, доста анализатори смятат, че това ще се случи съвсем скоро?
- Либия е военно-полицейска държава, на това се крепи, по този начин Кадафи успява да командва либийците. Сега ако го убият, всичко веднага ще се разпадне; колкото и да е странно – той, Кадафи, е основният крепител на държавността в Либия. Като прибавим прословутия мързел на либийците и ширещата се простотия и необразованост – без диктатура това лесно ще стане неуправляемо. Затова българската политика по отношение на Либия трябва да е много гъвкава.

- Значи след злото Кадафи може да дойде още по-голямо зло?
- Точно така.

- Какви са прогнозите ти за изхода от кризата?
- Ако Кадафи бъде убит, много бързо ще настъпят промени. Но ако не го убият, коалицията срещу него ще се провали; още повече че вече има доста жертви сред мирното население, което допълнително разколебава коалицията и обръща световното обществено мнение срещу нея. Споменах вече, че Кадафи има ресурс да издържи години на тези атаки. Моето мнение е, че конфликтът трябва да се реши само с мирни преговори. Либия не е Тунис или Египет, защото има нефт и това е другият силен коз на Кадафи. САЩ пък имат дял от 33% в нефтената компания на Либия, което ги прави заинтересувани от мирното решение.

-А какво точно се случи с нашите медицински сестри в Либия, имаха ли някаква вина или бяха изцяло невинни жертви на либийския режим?
- Кадафи няма пръст в случилото се с медиците ни, всичко ставаше в Бенгази, където са основните противници на Кадафи и влиянието му е най-слабо. Но истината е, че арестуваните медсестри не бяха ангели. Доказано е, че са продавали за пари банки с кръв, търгували са с алкохол, както и мнозина други българи, обменяли са незаконно валута, правили са платена любов. Но по основното обвинение – за умишлено заразяване на либийски деца със СПИН, са абсолютно невинни, това се знае в Либия. Заразата със СПИН дойде след отварянето на границите със Судан и Чад, когато в Либия навлязоха доста наркомани и други чужденци, от тях дойде заразената кръв. Защо обаче нашите сестри опраха пешкира, а всички други обвинени в началото – сърби, швейцарци, румънци и др., бяха освободени. Причината е само една – неадекватна реакция на нашата държава и нашата дипломация. А режимът на Кадафи се възползва от нашата слабост и си намери удобна изкупителна жертва.

- Нека завършим с въпроса какво става с Мирчо Банев сега, докъде стигнаха съдебните дела?
- Имам да кажа много неща за Троян и ще ги кажа, но малко по-късно, като наближат местните избори. И ще ги кажа, защото нашият град е станал едно феодално владение, подобно на Либия, и троянци трябва да чуят истината. Казвам го категорично, защото го изпитах на гърба си – тук местната власт, прокуратурата, полицията и група бизнесмени са се навързали като свински черва и си правят каквото си поискат. Ще използвам повода да поставя няколко въпроса, на които ще отговоря като му дойде времето: Когато ме отстрани от управител на общинското дружество „БКС” ЕООД, след заплашително писмо от районния прокурор, тогавашният кмет Дилян Енкин ми каза: „Миро, няма как, ако не си ти, ще съм аз!”; питам - защо никой не обърна и не обръща внимание на този факт? Защо никой не потърси отговорност на тогавашния районен прокурор Пеньо Гурлевски за незаконното му вмешателство в работата на местната администрация? Защо кметът Енкин не внесе предложение за отстраняването ми в Общинския съвет, както си му е редът, а еднолично ме освободи? Защо на следващия управител на „БКС” ЕООД Георги Георгиев, който по мое време бе главен счетоводител на дружеството, не бе потърсена никаква отговорност? Защо като управител г-н Георгиев бе отстранен за вкарване на дружеството в загуби, но вместо да го накажат, го… върнаха на поста главен счетоводител? Някой ще обясни ли как г-н Георгиев, малко след като стана шеф на „БКС” ЕООД, си купи скъп парцел в с. Орешак и за няколко месеца вдигна къща?

Пак казвам – сега само задавам въпроси, а по-късно ще дам отговорите. Но ще си позволя да призова настоящия районен прокурор на Троян Георги Аргиров да се самосезира по тези мои сигнали.

Интервю на Генадий Маринов

10 коментара:

Анонимен каза...

Местните олигарси ги знаем всички! Това не е интересно. Обаче щом не казваш сега козовете, които имаш срещу местните """политици""", а ги пазиш за преди изборите, то значи или мислиш да атакуваш кметския пост или по-вероятно с тях ще помогнеш на някой да изгради компромати срещу опонентите си и така да спечели местните избори.
За сега трима кандидати за кметове са ясни.

Герб- Акимов, Енкин- независим или АБВ, Атака- Пеевски.

Анонимен каза...

1-ви не мога да разбера,щом не си в час с предстоящите кандидатури защо изобщо се правиш на знаещ.

Анонимен каза...

Този Мирчо-Пищова е много нахален. Генади не можеш ли да намериш за интервю някой, които да не е съден за кражби и присвоявания?

Анонимен каза...

2-ри върви на майка ти в путката!

Анонимен каза...

То и прокуратурата в Троян, като всичко в града. Нещо много му се бавят делата. И той си е комуняга и зависим от комунягите.

Анонимен каза...

Хей,4-ти много си прост!!!Как можеш да пишеш такива неща?като не знаеш какво да кажеш върви да копаеш канали,каруцар такъв!!!

Анонимен каза...

1=4 не е каруцар той просто си мисли че знае нещо пък не знае нищо и е гола вода..

Анонимен каза...

Еха ама вие и работа започнахте да ми търсите. АМа аз си имам и съм доволен от нея. Дали знам или не, не сте толкова компитентни да прецените, а и доста нагло да ми давате оценка. Не сте ми на нивото. Иначе АКимов-кандидата на кмет ще събере в пъти повече от Дитко Енкин и от Пеевски- Атака.

Анонимен каза...

Видно е ,че не сме ти на нивото,1=4 то бива глупости,бива ама не се хвали с тях!!!!

Анонимен каза...

Някой хора като ги свалят от власт хапят здраво!!!Аз пък изкам да попитам,как човек ,който е бил подсъдим по такова сериозно обвинение(всички знаем по какво) попада в чужбина и то на такава работа?!Сигурно ще ми кажете,чевината му не е доказана....Ами да, то нас все такива "не доказано" виновни ни управляват,затова сме на това дередже.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |