Създадоха местно Сдружение на диабетно болните от ранна възраст

* Д-р Валерия Йотова и медицинската сестра Ивалина Иванова насърчиха идеята * Поля от Троян, която от 6-годишна се бори с коварната болест, разказа историята си * Търси се име на сдружението

В НАЧАЛОТО НА МИНАЛИЯ МЕСЕЦ група диабетно болни от ранна възраст от Троян и общината основаха свое неформално сдружение. Нещо като клуб по интереси, в който да споделят проблемите си, да си помагат в битката с лошата болест, но и да се забавляват, заедно да търсят хубавото в заобикалящия ни не толкова хубав свят. Идеята за сдружението била насърчена и подкрепена от известната троянска ендокриноложка д-р Валерия Йотова, чиито пациенти са повечето от диабетно болните в района; а също от медицинската сестра в неврологичното отделение на МБАЛ – Троян Ивалина Иванова, която също има професионални отношения с много от членовете на клуба.

„ДИАБЕТНО БОЛНИТЕ ОТ РАННА ВЪЗРАСТ са специфична категория, тъй като живеят с болестта от деца. Което пък изисква повече внимание и грижи”, коментира пред Т21 г-жа Иванова. От нея научихме и за един от големите проблеми на тази група болни, борещи се с диабета от ранна възраст – ограниченият брой тест ленти, които им се осигуряват безплатно след навършването на 18 години; едва 150 бройки годишно, като нуждите са от поне по една лента на ден (т.е. 365 бр.). Срещу несправедливостта, а можем да я наречем и безотговорност на държавата, единственото решение засега е да се търсят хора и фирми, готови да помогнат, и това е една от целите на сдружението. Наскоро представителката на датската фирма „Ново Нордиск” д-р Теодора Василева им направила дарение от глюкомери и по 50 бр. тест ленти, подобни жестове правят и други фирми.

НА УЧРЕДИТЕЛНАТА СРЕЩА своята история пред колегите си разказала Поля от Троян, млада жена малко над 30-те, която от 6-годишна се бори с диабета; и въпреки трудната битка с болестта е пълноценен и щастлив човек, със семейство, дете, професионална реализация. „Среща с Поля” била кръстена тази първа сбирка, като се предвижда и на следващите да има „Среща с …”. Актуалната задача обаче е да се измисли име на сдружението; колегите им от „възрастната” група – диабетици, получили заболяването по-късно, са се кръстили „Сладки хора”, което не бива да се повтаря, но думата „сладък” ще я има задължително. Името ще бъде избрано на следващата среща, когато ще се очертае и планът за по-нататъшната клубна дейност.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |