И на комшийката от горния етаж да звъннеш – трябва с код

* От 10 март с код се набират всички фиксирани телефонни номера, за Троян - с „0670” * Абонатите на БТК все още могат и по стария начин – без код; от КРС ги натискат да се откажат от екстрата * Спешните номера 112, 150, 160 и 166 - както досега

ОТ 00:00 Ч. НА 10 МАРТ в цялата страна се въведе т.нар. закрито набиране на фиксираните телефонни номера (домашните телефони) в рамките на едно селище, съобщиха от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Това означава, че първо трябва да наберете код – състоящ се от префикс „0” плюс географския код на съответното селище – и след това търсения абонат; иначе казано – дори да се обаждаш на комшийката от горния етаж, задължително трябва да набереш първо кода и после номера й. За Троян набирането на фиксираните номера става с код „0670”. Досега код бе нужен само при междуселищните разговори.

В САЙТА СИ КРС ПУБЛИКУВА СЪОБЩЕНИЕ, с което предупреждава БТК (Виваком), че предоставената от компанията (след 10 март) двойна възможност за абонатите й – да набират фиксираните номера както с код, така и по стария начин без код – трябва да бъде преустановена. Това задължение произтичало от приетата от КРС след обществено обсъждане Наредба №1 от 22 юли 2010 г.; а намерението на КРС за въвеждане на закрито набиране било обявено още на 5 май 2010 г. със стартиране на процедура за обществено обсъждане. Фиксираните абонати на БТК (в Троян също) все още имат възможност да се избират по двата начина - с код „0670” или без него, и няма яснота дали тази екстра ще бъде блокирана.

И НЕЩО МНОГО ВАЖНО: спешните номера - 112 (единен номер за спешни повиквания), 150 (спешна медицинска помощ), 160 (пожарна), 166 (полиция), ще се набират по досегашния начин, без код. Друг важен момент – от КРС са категорични, че „промяната в номеронабирането няма да повлияе върху таксуването на разговорите”; тоест – нововъведението няма да доведе до оскъпяване на разговорите. И още - считат за несъстоятелна тезата, че „въвеждането на закритото номеронабиране ще затрудни българските потребители". А пък председателят на КРС д-р Веселин Божков разясни, че въвеждането на скритото набиране ще повиши капацитета на телефонната мрежа, двайки възможност за откриване на 20% повече абонати в рамките на един код.

Т21

5 коментара:

Анонимен каза...

Хората се отказват от стационарните телефони, а КРС искат да увеличат с 20% абонатите.

Анонимен каза...

Поредните малоумни действия на малоумни чиновници.

АРВи каза...

Абе, защо не набираме и кода на България +359. Щеше да стане много по интересно,иможеше да ни таксуват, като че ли сме извънземни, но тук разковничето е, че ще загубят хората с аналогови телефони, които никак не са малк на този етап.

Анонимен каза...

Много мрънкате, как може за всичко да мрънкате. Квито хората, такъв е градът ни.

АРВи каза...

№ 4, добре дошъл при нас мрънкащите, защото като гледам написаното от теб, не се различаваш по нищо от нас.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |