Къде си, Омбудсмане?

* „За себе си разбрах, че това е една измислена длъжност, едно бостанско плашило, без никакви правомощия и желание действително да е защитник, застъпник и пазител на обществения интерес”
 
"Читателите ни пишат"

Поредният силен и аргументиран читателски коментар (към материала „Омбудсманът открива приемна в Троян”) на активния форумец, подписващ се с псевдонима ЕМ/SI. И въпреки че не сме (напълно) съгласни с твърде острите критики на ЕМ/SI, не може да се отрече, че, поне досега, националният Омбудсман не успя да убеди никого в полезността и смисъла на институцията. Предишният (първият) титуляр на поста Гиньо Ганев, пословичен политически въжеиграч и нагаждач – още повече. Дано троянският зет Константин Пенчев промени представата.
Т21
*****

ОМБУДСМАНЪТ Е ЗАСТЪПНИК за правата на хората и пазител на обществения интерес - така поне се представя в сайта си и на теория; да, на практика обаче не е така. Лично съм се обръщал за помощ към Омбудсмана, по въпроси, които са в неговата компетентност. Нищо и половина.

ПОЛУЧИХ ОТГОВОР ПО ЕЛЕКТРОННАТА СИ ПОЩА, в който ми се обяснява на теория, че съм прав, но, видите ли, е необходимо тази или онази институция да си свърши работата. Та нали точно тях (в случая Социално осигуряване) съм сезирал бе, Омбудсмане, и те сезирам, че се мотаят и се бавят в отговора си до мен с 5 месеца! И…това беше, и то 2 пъти, по различни въпроси. Тогава за себе си разбрах, че това е една измислена длъжност, едно бостанско плашило, без никакви правомощия и желание действително да е защитник, застъпник и пазител на обществения интерес.

КЪДЕ СИ, ОМБУДСМАНЕ,
да защитиш хората от монополисти, когато експлоатационните дружества - Енерго, ВиК, Топлофикация, които постоянно искат от некорумпираната и независима ДКЕВР вдигане на цените за щяло и нещяло, искат различни такси – електромер, водомер и др. подобни дивотии, и дерат не по две, а по пет кожи от гърба на робите, наречени българи?! Де си, Омбудсмане, когато некоректни работодатели с месеци не изплащат работните заплати на работниците си? Де си, Омбудсмане, да защитиш пенсионерите, които взимат минимума от 136 лв., дето и за погребение няма да им стигне, ако не са децата им да помагнат.

ДЕ СИ, ОМБУДСМАНЕ,
да защитиш младите майки от държавата, която си иска парите, дадени от нея за майчинство. Да не мислиш, че те - младите майки, от кеф са си дали децата в ясла и градина и са отишли да работят. Щото им стигат парите и не им се гледат деца? Що като си съдия, не излезе със свое становище и да порицаеш онези съдии, които, намерили вратичка в закона, си уредиха без пари парцели на първа линия по морето? Мислиш, че ние като сме от Троян (дълбоката и забравена провинция), не виждаме за к`во става въпрос през всичките години на управление на държавата?

НЕ ИДВАЙ В ТРОЯН, ДА СИ ПРАВИШ ПИАР, да хвърляш прах в очите на хората, да отчиташ дейност. Ще си спестиш неприятни моменти, няма да даваш фалшиви обещания на хората или да им обясняваш как исканото от тях е правилно, но по закон (ах тези закони и тия, дето така лошо са ги списали) не може да се случи. Защитавай своя интерес - взимай си заплатата (държавата ти плаща осигуровките), пътувай и си разхождай костюмите за сметка на институцията (държавата), която представляваш. Стой си в София!

24 февруари 2011 г.

ЕМ/SI
(коментар към материала „Омбудсманът открива приемна в Троян”)

3 коментара:

Анонимен каза...

От ЕМ/SI: Не правя коментар на моя коментар, а искам да Ви запозная със ситуация отпреди 3 дни/на 25.02.2011г./, за да Ви кажа, че и нашата администрация/общинска/ не работи като една модерна администрация.
Закупих си лека кола преди 2 седмици, регистрирах я в КАТ и като съвестен данъкоплатец и гражданин , реших да я регистрирам в данъчната служба на общината, с ясното съзнание, че именно от местните данъци и такси се формира общинският бюджет и с плащането на парите за моя данък ще се подобрява инфраструктората на града.
Влизайки в общинската данъчна служба/в салона вляво са гишетата/ ме посрещна служителка от второто гише. „ Вие за какво”, Отговорих: „ За регистрация на нов автомобил” –носех Талон № 1/големия талон издаван от КАТ Ловеч/. „ Трябва да донесете и договора за покупко- продажба” каза тя. Кръгом и пак напред. Отидох си вкъщи/около 2,5 км. отиване и връщане/. Отново в данъчното-там служителката от второ гише беше заета и ме прати при съседката си от трето гише. Наредих на плота пред служителката от гише № 3 –талон, договор, фактура и зачаках. Подадоха ми да попълня декларация и аз започнах да попълвам. По точно след като се именувах, ЕГН, адрес и т.н. започнах да преписвам данните от Талон № 1 от КАТ. Там декларирах, че автомобила ми е –марка, модел, двигател с кубатура, конски сили-киловати, № на рама, катализатор. Всичкото това го декларирам аз! Защо ме карат да декларирам нещо което аз не съм произвел?!Няма ли официален документ от КАТ в който да е видно за кво става въпрос? Няма ли каталози с които служителката да сравни автомобила какви технически данни има? Що за безумие и идиотщина е да декларирам подобни неща?
Прие декларацията ми, преснима големия талон/от КАТ/ и зачака. Да ама, чакам и аз.
Следва продължение.

Анонимен каза...

ЕМ/SI Продължение от предния коментар:Попита ме : „ Има ли друго” Казах -чакам талонче за входиране на регистрацията на автомобила за да имам доказателство, че съм спазил двумесечния срок на регистрация на МПС-то. С неприятно изражение служителката ми предостави такъв талон. Попитах я какъв данък ще се определи и мога ли да го платя веднага. Каза” Не може”. Тръгнах си от общинската данъчна служба със смесени чувства, като чувството, че съм един жалък глупак вземаше превес. Защо жалък и защо глупак?Защото:
1.Служителката от гише № 3 изобщо не ми поиска договора за покупко-продажба, не го и погледна!/бях го наредил с фактурата на плота на гишето, а за него ме разкараха до в къщи!!!/.
2.Служителката от гише № 3, не ми поиска личната карта, та да я сравни с това което съм написал в декларацията като лични данни!/интересно как позна, че съм аз като нямам снимка нито на талон № 1от КАТ, нито в базата им данни, а и № на ЛК е нов, понеже си извадих нова карта съгласно изискванията за подмяна на документите/. Единствено което направи е да преснима талон № 1 /от КАТ/ който е и официален документ на който пък аз ДЕКЛАРИРАХ съдържанието му!!!
3. Служителката от гише № 3 не ми предостави талон с входящия номер на регистрацията./ако тя не въведе регистрацията и с това не се спази двумесечния срок за регистрация аз подлежа на санкция и глоба!/.
4. Не можах да си платя данъка и ще идвам отново на гишето при общинската данъчна служба. Та аз ходя на работа! Защо ми губите времето?
Дотук обясних защо се почуствах жалък. Чувството ми на глупак е защото:
Отивам да си изпълня задълженията като гражданин, а те ме разкарват и ме маймуносват. Питам: „ Можеше ли изобщо да не регистрирам автомобила?” Да не плащам пари и то с години на ред? Може-информацията от КАТ не отива до данъчните служби и никой няма да ме търси! Ако някой изобщо си направи труда , да вземе информация от КАТ Ловеч и да сравни колко регистрирани в КАТ автомобила има и колко са регистрирани в данъчната служба в Троян, ще се изненада! Искали бележката за платен данък при годишен технически преглед и там била контрата. Не искам изобщо да захващам тази тема-всеки който е прекарвал автомобила си знае за кво става на въпрос. Като си платя не колата но и аз ще мина на технически преглед!Та минаха почивните дни, но още съм с тези смесени чувства.
Та все пак да завърша по темата-къвто ни Омбудсманът/като длъжност, не като личност/, такава ни е и общинската администарция!

Кака Лара каза...

на двете гишета явно водени от еднаквостта на имената си - и двете носят името Мария, са еднакво сърдите и еднакво некомпетентни и еднакво не лубезни и еднакво намръщени, но и те като началничката си Нанковска изобщо незнаят къде се намират, но колкото компетентна началничката, толкова и подчинените и..........накъде сме тръгнали, накъде

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |