На Состра пристигат археолози от цял свят

* Страната ни ще е домакин на Световния Лимес конгрес през 2012 г., в програмата – посещение на римската крепост край Троян * Сериозен шанс за троянския туристически бизнес

ПОРЕДНИЯТ СВЕТОВЕН ЛИМЕС КОНГРЕС през 2012 г. – форумът за границите на някогашната Римска империя (лат. Limes – лимит, граница), обединяващ водещи специалисти по римска археология от целия свят, ще се проведе в България. А домакин на престижното научно събитие ще е дунавската ни столица Русе, което не е случайно – в днешна България попадат 471 км от границите на някогашната Римска империя, като това са територии по поречието на река Дунав.

РЕШЕНИЕТО ЗА БЪЛГАРСКОТО ДОМАКИНСТВО било взето на предишната среща на Световния Лимес конгрес, състояла се в Лондон през 2009 г. А очакванията на организаторите от българска страна – Националния археологически институт с музей (НАИМ) към БАН, ръководен от доц. д-р Людмил Вагалински, са догодина в Русе да пристигнат над 400 водещи експерти от 15 държави.


СРЕД ВАЖНИТЕ ЦЕЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИЯ ФОРУМ е да популяризира възможностите за туризъм в някогашните римски територии в България и да подскаже на света значимостта на римските археологически обекти по нашите земи. И тук е важната новина за Троян – единственият римски обект във вътрешността на страната, предложен и одобрен за посещение от участниците в Световния Лимес конгрес, е римската крепост Состра; археологическата гордост на нашия край, разработвана от почти десетилетие от екипи начело със съгражданина ни и зам.-директор на Националния исторически музей (НИМ) д-р Иван Христов с подкрепата на Община Троян, НИМ, Ротари клуб – Троян и Музея на занаятите – Троян.

Т21 НАУЧИ, че лично доц. д-р Вагалински е предложил троянския обект, а миналата седмица екип от специалисти, начело с него, е направил оглед на Состра.

Т21

*****

Бележка на редакцията

Някои скептично ще кажат – и какво от това?! Но няма да са прави. Защото, и това е безспорно, подобен интерес от най-авторитетната световна организация в областта на римската археология означава световна легитимация на обекта Состра край Троян (България). Т.е. – насочване на голям интерес и поток от туристи към нашата старина и нашия край. А оттам и сериозен шанс за троянския туристически бизнес. Който не бива да изпускаме.


Още по темата:

11 коментара:

Анонимен каза...

Дано следващият кмет не пропилее шанса на Троян.

Анонимен каза...

Можеше да се включи и най-запазената част от Римския път,или не е за гледане?Преди време имаше някакви пререкания за него.Да ли успяха да го запазят от дърводобиващите фирми?

Анонимен каза...

На въпросната сбирка на археолози,Минко Акимов ще пререже поредната лента, и ще изнесе слово за значимостта на Состра в устойчивото развитие на културният туризъм в Община Троян!
Следват снимки за спомен с по-значимите археолози,те от своя страна ще го наградят за особените заслуги в развитието на културният туризъм в Община Троян.
А когато въпросните снимки се публикуват от медиите,при по внимателно вгледжане, четящият ще забележи че на снимките отнякъде е изникнала и баба ти Стана депутатката!
Тя разбира се че е била там, но в добре познатото ни амплоа-Начервена като селска кокона,мълчаща(все пак Първият говори) и позираща пред обективите като Катрин Деньов на фестивала в Кан през 99-та година!

Анонимен каза...

Другари и другарки ,кви туризми бее???На тРояН му трябва работа за хората ---един лош кредитопу4ателллллллллл--- Само Илиян Пеевски ще диггне граДЪТ

Анонимен каза...

Само Пеевски ще ни дигне градЪТ на трупчета-това ли искаш да кажеш?

Анонимен каза...

То който и да е все ще краде,ама да дава и на народа по малкО!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Шанс не се испуска.

Анонимен каза...

ЕМ/SI:Состра е единствената крепост в България, Европа/а може би и в света/ през която преминава....ж.п. линия. Преди години, когато за първи път пуснаха новата мотриса по линията Троян- Свищов, возих дъщерите си /бяха малки/ до Ловеч и преминахме през крепостта. Бях, най-малко казано любопитен. Желанието ми е крепостта да придобие завършен вид, възстановена като замък в Англия , а не само руини. ИДЕЯТА ми е- крепостта Состра да бъде посещавана от туристи с атракционно влакче организирано от община Троян. И това уважаеми колеги във форума да е само началото за развитието й като туристическа атракция.
Е сега ще почнат- не може, не става, откъде пари, НИПК няма да разреши и още подобни от община и държава. Това кой и какво трябва да свърши, не е моя работа-има си община, държава/ж.п. -то е държавно/, институт за паметници на културата, има си археолози, историци наши и чужди светила. Има световни организации за паметници на културата.Те да кажат как и кой ще финансира и по какъв проект.Предлагам една идея която ще привлече туристи, което може да се съчетае с посещение на Троянския манастир, изложбата в Орешак и т.н.Инициатевата обаче трябва да е наша-на община Троян.

Анонимен каза...

Уважаеми № 8, благодаря ви за интересното предложение.Разбирам, че ви вълнуват тукашните проблеми за развитие на туристическия ресур, с цел привличане на повече туристи.Имате идеи как организацията на тяхното пребиваване да бъде полезна и за двете страни- за тях да опознаят нашия край , а за общината - да бъдат добре посрещнати, качествено и разнообразно обслужени с цел да се продължи престоя им и да си оставят парите тук.Допада ми предложението ви " Состра" да се изгради като един архиологически комплекс, но той неможе да прилича на английски замък, защото ние никога в нашата история не сме имали замъци.Те да си стоят в европата.Тук става въпрос за римско време и аз виждам нещата така:
1.За да стане атрактивно място за посещение, вие сте напълно прав, че само с тези реставрирани стени и камъни няма да е много интересно.Специалистите говореха, че наоколо е имало и постройки където са били жилищата на римсикте войни и хората които са ги обслужвали, че е имало и жилища на населението което ги е снабдявало с хранителни продукти.Ако всичко това се възстанови с бутафорни постройки в които ще може да се добие представа за това време и се вкара някой екшън момент като изненада за посетителите, уверявам ви, че ще има голямо посещение.И аз като вас, вярвам, че няма непреудолими трудности, стига човекът заел се с тази огромна работа да е амбициозен и да желае да доведе нещата докрай.Още сега като ви пиша си предсавям това римско селища, как пъка от туристи по калдаръмените улички, как надничат в къщите ,оборите,военните укрепления, как си купуват спецефични лакумства, сувенири,как екскурзоводите облечени в дрехите от онова време разказват скрепената беседа от история и легенди.Как близо до входа на добре подреден паркинг се спрели по 5-6 автобуса и разни баби с гуменки, къси панталонки и шапки, някой от тях с дръпнати очички,окачили по 2-3 фотоапарата слизат от тези автобуси и се отправят към комплекса.Близо до паркинга лятно заведение в римски стил и приветлив персонал разнасят разхладителни напитки или нещо по-съществено за хапване.Незабравям, че близо се намират и химическите тоалетни с идеално поддържана чистота.Целият този район преди да влезнете в комплекса е аранжиран с много красиви цветни лехи и добре поддържани зелени площи.На времето местните партийни управници тъкмяха местността " Дочковото Илиево" зад Къпинчо до реката/ да го превърнат в етногравски резерват, нещо подобно като ЕТЪРА..Да , ама докато се натъкмят, габровци си направиха ЕТЪРА и това начинание си изгуби смисъла.Много пъти съм си мислила какво друго може да се направи в общината, което да съчетае културно-историческото минало, забавното и атрактивното.Мислено съм си представяла това за което писах по-горе и да, малката мотричка дърпаща 5-6 открити вагончета, която ще допринася за повишаване на емоционалното изживяване на гостите на общината.Моите виждания отиват още по-надалеко.След изграждането на нашия комплекс,да се направи един проек " По пътя на римските легиони" започващ от Свищов и свършнащ в Родопите, а защо не още от Румъния до Бяло море.Свършвам до тук, защото май се повече увляков в мечтииииии.Надявам, че ще се намерят млади хора, които да реализират подобни проекти тук, докато още не са ни изпреварили.С уважение МАМА ДУНИ

Анонимен каза...

Браво МАМО ДУНИ!Мисля, че ако беше малко по-здрава и Сираков с по-голяма власт/ кмет/ щяхте да реализирате твоята мечта.Аз знам, че ти си била винаги източник на идеи, а той с твоя помощ ги реализира.То се е видяло ,че онези в бялята сграда натискат само столовете и се разписват на края за пари , които макар и малко и тях не заслужават.От тях няма да излезат никакви идеи, камо ли да ги реализират, ами се хващайте с Даниел.Това , което си представяш е наистина един грандиозен проект, но ти отиваш и по-надалеч в измеренията в национален и балкански.Браво , това може да го види човек с възможности.Та думата ми е хващайте се да организирате хората и институциите които ще имат отношение по изготвянето на първата част от идеите ти.Акимов като ходи в Италия кво видя, ами зам кметицата, ами секретарката.Каква е ползата от ходенето им!Отходиха се брей и същите селяни си останаха.Знам, че няма да могат да кажат къде са ходили и какво са им показвали, камо ли да си купят акъл, да измислят и реализират нещо за града.ТОВА СА САМО КОНСУМАТОРИ НА ДЪРЖАВНАТА ТРАПЕЗА.
ЕДИН ЧОВЕК, КОЙТО ВИ ВЯРВА!

Анонимен каза...

Благодаря за доверието .Моля за извинение за неволно допусната грешка.Идеята за етногравски комплекс не е на Дочковото илиево , а на Пенчовото недялково до Бръмбар скок.Колкото до реализацията на подобен проект, това може да стане , но Сираков трябва да има делегирани права.С неговата напоритос и добри идеи и най-важната черта да довежда нещата докрай е в състояние да организира и реализира всичко свързано с туризма

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |