Над 11 хиляди троянци се преброиха електронно

* Ловешка област в дъното на таблицата с 27,3%, най-отпред са големите градски области – София (столица), Варна, Габрово, Русе, Перник, Пловдив; общо за страната - 41,2% * Само в 7 страни на ЕС има преброяване по интернет

ОБЩО 11 054 ЖИТЕЛИ НА ОБЩИНА ТРОЯН (32,7% на база данни за населението от края на 2009 г.) – от които 5289 мъже и 4865 жени - са се преброили по интернет в първите девет дни (1-9 февруари) на кампанията Преброяване 2011. Резултатите ни бяха предоставени от пресцентъра на Националния статистически институт (НСИ) – София след наше запитване. Преброените по електронен път обитават 4245 жилища и са разпределени в 3989 домакинства.

ПРИПОМНЯМЕ – националното Преброяване на населението и жилищния фонд на Република България 2011, 17-тото от 1880 г. насам, стартира на 1 февруари и ще продължи до 28 февруари. През първите девет дни (от 00:00 ч. на 1 февруари до 24:00 ч. на 9 февруари) преброяването можеше да става само електронно, на специално обявен адрес в интернет. Въпросите в електронната карта бяха напълно идентични с тези в стандартната (книжната) карта, което освобождаваше преброилите се по интернет от уточняващи разговори с оторизираните преброители. Единственото, което трябваше да направи преброилият се по интернет, бе да съобщи на посетилия го в периода от 10 до 28 февруари преброител уникалния си 10-цифрен преброителен номер.

ПО-ОБЩИТЕ РЕЗУЛТАТИ ОТ ЕЛЕКТРОННОТО ПРЕБРОЯВАНЕ за Ловешка област бяха изнесени на съвместна пресконференция на директорката на Териториалното статистическо бюро (ТСБ) – Ловеч Цветозария Гатева и областния управител Николай Нанков (10 февруари). Общо в област Ловеч преброилите се по интернет са 27,3%, което ни нарежда в най-долната част на таблицата сред всичките 28 области в страната; с по-нисък от нашия резултат са само областите Търговище, Силистра, Разград, Пазарджик, Монтана и Кърджали.

СРАВНИТЕЛНО НИСКИЯТ РЕЗУЛТАТ бе обяснен от г-жа Гатева и г-н Нанков с два фактора. Първият – високата възраст на населението в областта и презумпцията, че по-възрастните не ползват в такава степен интернет; от общо 151 153 население на областта (на база от края на 2009 г.) 49% са на възраст над 46 г. Вторият фактор – липсата на достъп в някои малки селища, какъвто е например случаят с община Угърчин, където интернет има само в общинския център. За отделните общини в нашата област данните от електронното преброяване са следните: Ловеч (37,5%), Троян (32,7%), Априлци (18,3%), Тетевен (17,4%), Ябланица (16,4%) Луковит (15,2%) и Угърчин (5,6%).

ЛОГИЧНО – В НАЦИОНАЛЕН ПЛАН най-много жители са се преброили по интернет в големите градски области. Води София (столица) – 68,7%, Варна (54,3%), Габрово (43%), Русе и Перник (42,2%), Бургас (42%), Пловдив (41,5%), Стара Загора (40,6%) и т.н. Общият процент на преброилите се електронно за цялата страна също е твърде висок – 41,2%; което означава, че този модерен начин са използвали 3 100 023 души, живеещи в 1 143 863 жилища и разпределени в 1 209 195 домакинства.

ЕТО КАК КОМЕНТИРА ЦИФРИТЕ социоложката Румяна Бъчварова, началник на кабинета на министър-председателя, в предаването „Панорама” по БНТ: „Безспорно добрата новина от последните дни е високият дял на хората, които са се преброили в интернет. Това означава, че в българското общество има други канали за информация, друга възможност за общуване, социално общуване. Това е много силен знак навън за нашата нация, защото този висок дял на хора, които влизат в интернет и го използват, е изключително добър знак за нивото, на което е нашето общество. След това преброяване политиките в България ще бъдат различни…”. Шефката на НСИ доц. д-р Марияна Коцева пък подчерта, че в останалите 6 страни от ЕС, в които се предлага преброяване по интернет, очакваният процент е 20-25%, т.е. двойно по-нисък от нашия, което буди оптимизъм за България.

Т21

16 коментара:

Анонимен каза...

Демек, целият град се е преброил!

Анонимен каза...

Че и повече! Какво им пречи на тези в Англия или Испания да се преброят онлайн? Трябваше преброителя да се среща с човека очи в очи. Цялата тая пародия с преброяването е една огромна порнография. Сега само проверяваме колко хора по света имат достъп до интернет......
ТЪПОООООООООООООООООООООО тъпо, тъпооооо

Анонимен каза...

По-скоро така се прави проверка колко хора да се следят в Интернет, и колко бабички и старци ще гласуват за дядо трибестан!

Анонимен каза...

Аз 4акам преброителя да вземе лев4ето ,защо да го опростяваме на правителството(мафията)

Анонимен каза...

Какво им пречи на тези в Англия или Испания да се преброят ........нищо След като попълним анкетната карта, получаваме уникален 10-цифрен код, който трябва да дадем на преброителите. Има възможност да преброим и наши близки, които живеят в друго жилище.
Аз чакам с нетърпение да излезнат резултатите от това преброяване. Ако не се получи умишлено или неумишлено изопачаване на резултатите, то те ще се окажат доста интересни. Като например, че емигрантите за последните 20 години не са само 700-800000, а доста повече

Анонимен каза...

Колко ли са циганите в Троян?

Анонимен каза...

Фен
На мен пък не ми се струва чак такъв повод за гордост високия процент преброили се през нета. Процента на преброилите се, не означава че всеки е седнал и го е сторил, по скоро един от семейството е преброил всички в родата до девето коляно. Но това не прави 80 годишната баба преброена я от внука, я от сина, фенка на виртуалния свят. Друго което беше голям фактор е недоверието към преброителите или по скоро към държавната машина, голямото Зло с което всеки ден се борим. А ел. преброяването даде удобната възможност да се избегне нежелания контакт с представител на нещо държавно. Не знам как е в повечето европейски държави, но в тази в която живях интернет е с лесен и евтин достъп. А да вземат лично участие в някаква инциатива на държавната или местната власт за хората там е приятна отговорност.

Анонимен каза...

"Колко ли са циганите в Троян?"
Любопитен въпрос. Напоследък като че ли във Троян виждам повече цигани,от колкото българи. Във всеки случай са повече от колкото ще се окажат при преброяването, тъй като не малко от тях ще се самоопределят за българи.

Ст. Борджуков каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Ст. Борджуков каза...

Господа N:2 и N:5, Вие, ако сте различни, сте (меко казано) компютърно некомпетентни! Изрично от НСИ беше съобщено, че достъп до сайта за електронно преброяване ще има само от българския реиндж от IP-адреси. Това популярно означава, че всеки компютър в света има уникален 4-цифрен или 6-цифрен номер наречен IP-адрес. Понеже 4-цифрените адреси не са чак толкова много те се рзпределят много стриктно и използването им не е съвсем безплатно. В този смисъл много точно се знае и всеки може лесно да намери в интернет зад кои световни IP-адреси стоят компютрите позиционирани в България. По време на преброяването сървърът на НСИ филтрира адресите и ако има заявка за достъп от не-български адрес - той я отказва и сайтът не се отваря!
Моля ви, не говорете неща, които не разбирате, че се излагаме!
С уважение и обич - Админът!

P.S. Съвсем друг въпрос е, че има начин този филтър да се заобиколи, но не му е тук мястото да си говорим глупости и едва ли си струва усилията...

Георги Банков каза...

Че не мога ли да направя proxy на локалния ми сървър с реален IP адрес и да го пратя на чичо ми в USA, който да сърфира в сайта на НСИ през него. (образно казано). :]]

Анонимен каза...

Админ, защо някои заглавия тук се маркират. Следиш кой компютър ги изпраща и после...

Анонимен каза...

Админ напълно ми е ясно това ,че от чужди IP адрес т.е. от чужбина не може да се влезе в системата.Но моя съседка преброи без проблем майка си ,баща си ,брат си и мъжът си които от години не живеят в БГ там те си имат чужди паспорти и се регистрират с тях но тук си имат БГ лични карти и се водят на един адрес. Това имах предвид като написах,че има възможност да преброим и наши близки, които живеят в друго жилище където не са регистрирани дори и в друга държава.И макар ,че това не е правилно според мен да се прави най вече за живеещите постоянно в чужбина мисля,че няма как системата да ги засече ,че в момента не са тук освен ако не се опитат да се преброят на две места с една лична карта.А и не е нужно според мен да си компютърно компютърен гении и да заобикаляш никакви филтри за да се преброиш по този начин.Такива знам поне 5 семейства от които реално само по един член живее постоянно тук и на които им приеха кодовете и всичко мина без проблем ,което означава ,че става и така.
С обич и увъжение номер 5.

Анонимен каза...

Към №13...Извинявам се,че се намесвам,но преброяването се прави и това е упоменато изрично,към момента 0 часа на 01февруари2011 година.Данните трябва да се попълват с оглед местонахождението на всеки един от нас в този момент!Останалото е въпрос и на елементарна почтенност и чувство за отговорност.Сигурно ще има хора,които ще се пишат марсианци,но....щом така се чувстват....АЙ с-с-с-с.....

Ст. Борджуков каза...

Благодаря за активността, господа.
С прокситата фокусът е очевиден... А колкото до преброяването и кой какво отговаря и дали то е истина - не е проблем на електронното преброяване, защото преброителят може и да дойде у вас и пак да му говорите глупости и да го напукате яко... А колкото до "някои заглавия тук се маркират" вероятно (ако съм разбрал правилно въпроса) енджинът на сайта, за ваше улеснение, означава кои линкове сте посетили и кои не...

Ст. Борджуков каза...

Между другото - промяната на цвета на посетените линкове е елементарна настройка и когато отдавна настройвах сайта - счетох, че това е полезна функция и оставих посетените и непосетените линкове да са с различен цвят. Не разбирам защо това удобство ви дразни?!

Освен това, ПАК бях атакуван за това кой пише коментарите, но пак повтарям за всички интересуващи се, НЕ Е ПО ВЪЗМОЖНОСТИТЕ МИ ДА КАЖА КОЙ КОМЕНТАР ОТ КОЙ Е ПИСАН! Ако ви интересува - обръщайте се към централата или представителите на фирма ГУГЪЛ!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |