За наше добро трябва железен закон

* „Бог да ги прости двете момчета! Дано смъртта послужи за урок, но от личен опит знам, че няма да стане”
"Читателите ни пишат"

Поздравяваме нашата редовна читателка от САЩ (и наша землячка), подписваща се с псевдонима „Теди от „нормалния” свят”, за коментара й към материала „Отиде си и шофьорът от свирепата катастрофа в Орешак”. Защото бърка много надълбоко в раната, наречена „война по пътищата”. И ни подсказва, че топлата вода отдавна е измислена и лек има. А лекът е жесток контрол плюс жестоки санкции, друго няма. Поздравяваме Теди и за победата на кирилицата над латиницата в нейните презокеански коментари.
Т21

*****

ВЯРНО Е ЗА ВЛАСТТА И ЗАКОНИТЕ, не че семейното възпитание е за подценяване, разбира се. В САЩ законите по темата са много. Един от тях предвижда уволнение, наказание и глоба за всеки сервитьор, който пълни чашата на клиент, изглеждащ видимо пиян. Да не говорим, че алкохол не се сервира на лица под 21 години - разбира се, искат ти шофьорска книжка или лична карта, тук всеки носи единия или другия документ. Не го ли носиш, си е твой проблем. Ако пък решиш да правиш парти/купон, където се сервира алкохол, можеш да идеш зад решетките за това, че си пуснал пияните си гости да шофират.

ТАЗИ КОЛЕДА НАШИТЕ ГОСТИ дойдоха подготвени с одеяла и като се почерпиха, както си му е редът, се натръшкаха по пода с децата си, като добитък. Явно че не само българите обичат да се правят на мъже. След отнемането на книжката, следващият етап е да ти поставят устройство на колата, при което тя не може да запали, ако не си трезвен (духаш балон). Ако пък накараш някой „приятел” да духне (ние българите сме много изобретателни по природа) и колата подпали, следващата стъпка е отнемане на возилото, задължителни терапии, затвор и т.н. Едно обикновено DUI (глоба за управление на МПС под въздействие на алкохол или наркотик), ако те хванат да шофираш под влияние на дрога или алкохол, излиза около $5000. И, разбира се, не можеш да шофираш с месеци след това. Срещи пред съдия, адвокати, отсъствия от работа; и ако шефът разбере истинската причина, срам, позор, а може и уволнение, в зависимост каква ти е работата. А тук без кола и хляб не можеш да отидеш да си купиш.

МНОГО ЛОШО. Мъката на родителите е голяма, но това, което могат да направят, е да посветят живота си на благородната кауза да се прокарат и в България някои закони от гореспоменатите. Направете подписки и пред парламента. Протестирайте, но с ясната представа, че този път само кръчмарите ще загубят, а ако двете момчета бяха оцелели, може би кръчмите щяха да имат повече умерени пиячи за клиенти. Бог да ги прости двете момчета! Дано смъртта послужи за урок, но от личен опит знам, че няма да стане.

ПОМНЯ ПРЕДИ 15 ГОДИНИ мой съвипусник се уби с мотор. Много пиян. Дни след това минувачи намираха части от тялото му. Помня и николко други подобни инциденти. Но това никога не ме бе спирало да се кача в колата на пийнал шофьор. Нямаше го страхът от глобата, която да изсмучи заплатата ми за следващите няколко месеца напред и да ме остави на улицата, защото не мога да си платя наема. Да, аз бях много необуздано и опърничаво диване (като типичен троянец) и ако аз можах да се науча, значи всеки може. Понякога погрешно разбираме мъжеството, геройството, риска, веселото, а нашите темпераментни, буйни, свободолюбиви характери не са лесни за опитомяване. Ние, българите, сме такива - много диви; и добре че сме, че то нямаше оцеляване иначе, но за наше добро трябва железен закон. (Това писане на кирилица ми разказа играта. Извинете за грешките.)

Теди от "нормалния" свят, 22 януари 2011 г.
(коментар към материала „Отиде си и шофьорът от свирепата катастрофа в Орешак”)

3 коментара:

Анонимен каза...

ETO ЕДИН КРЕЩЯЩ ПРИМЕР КОИТО ПОКАЗВА КАКВА Е СЪДЕБНАТА НИ СИСТЕМА!!!!. АКО ТОВА БЕШЕ В АМЕРИКА ЩЕШЕ ДА ЛЕЖИ ДО ТОГАВА ,ДОКАТО САМ НЯМАШЕ ДА МОЖЕ ДА СЕ КАЧИ В КОЛА!!!!!!!!!!

34-годишен софиянец е хванат за четвърти път да шофира пиян, въпреки претърпените множество санкции като глоби и отнемане на книжката, съобщиха от МВР.

Този път наглецът управлявал лек автомобил "Нисан Патрол", колата била спряна за проверка на главен път Силистра–Шумен.

С техническо средство е измерена 1,40 промила концентрация на алкохол в кръвта му. Взета му е кръвна проба за химичен анализ.

През 2000 година 34-годишният мъж е хванат да управлява лек автомобил след употреба на алкохол с концентрация в кръвта над 1,2 промила. С решение на Районен съд – Велико Търново, му е наложено наказание “глоба” в размер на 700 лева.

През 2003 година за същото нарушение Софийският Районен съд му налага наказания “глоба” в размер на 300 лева и “лишаване от управление на МПС” за срок от 6 месеца.

През 2006 година отново е установяван да управлява МПС след употреба на алкохол, за което с решение на Софийския районен съд са му наложени наказания “лишаване от свобода” за срок от три месеца с изпитателен срок три години и “лишаване от управление на МПС” за срок от 12 месеца.

Анонимен каза...

Права си,Теди-"за наше добро трябва железен закон" и честни и принципни хора,които да го прилагат,както бих добавил аз.Едното без другото не може.Пробвано е многократно.Иначе записът пак ще се окаже "манипулиран"...АЙ с-с-с-с....

Анонимен каза...

А може би това ни е съдбата-Да се самоизбием!
Политиците ако не могат да ни унищожат с мизерен живот,ние ще го направим!
Всеки народ си залсужава съдбата!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |