Преброителите и резервите - ясни

* Изборът бе направен по три основни критерия – възраст, образование, професия * Всеки трябва да попълни средно по 200-250 карти, заплащането – около 350 лв. * Пълните списъци на преброителите и контрольорите в община Троян

Тук можете да се преброите електронно: https://iscensus2011.nsi.bg/


НАПЛИВ ОТ КАНДИДАТИ за преброители и контрольори регистрира Общинската преброителна комисия в Троян, съобщи PR-ката на общинската администрация Маргарита Генкова. В едномесечния срок, определен за набиране на кандидати, в комисията постъпили общо 315 заявления – т.е. със 120 повече от определената квота от 195 човека. Което пък направило избора доста оспорван. Според изискванията на Закона за преброяването 2011 преброителният процес на общинско ниво се ръководи от съответната общинската преброителна комисия, чийто председател е секретарят на Общината (Бойко Пъдарски); над общинската е областната преброителна комисия, която пък се ръководи от териториалното статистическо бюро и Централната комисия по преброяването (чл. 14).

ОТСЯВАНЕТО на троянските кандидатури станало по три основни критерия:

* Възраст. Предпочетени са хора в активна възраст, заради интензивността на работата – за около две седмици (от 10 до 28 февруари) всеки преброител трябва да попълни средно по 200-250 карти и да посети около 80 жилища.

* Образование. Избраните кандидати са най-малко със средно образование. Причината – необходимост да се усвои голям обем информация по различни теми: сгради, жилища, домакинства, семейства, етнодемографски и икономически характеристики, миграция, лица с увреждания и др.

* Занятие/професия. Предимство е дадено на кандидатите, които имат опит в работата с документи: работещи в администрацията, в сферата на социалното подпомагане, образованието, здравеопазването и други социални дейности, на лица с икономически и финансово-счетоводни занятия. В същото време са били отхвърляни кандидати с определени професии и занятия, които биха могли да предизвикат негативна реакции у преброяваните: данъчни служители, полицаи, съдебни изпълнители.

ОСВЕН 195 ПРЕБРОИТЕЛИ И КОНТРОЛЬОРИ (договорите с тях сключва директорът на териториалното статистическо бюро), има избрани и 25 резерви – публикуваме двата списъка отделно. Общинската преброителна комисия има задължение да организира обучителни курсове на преброителите и контрольорите (контрольорът ръководи, контролира и подпомага преброителите от своя район; той отговаря за пълнотата на данните, вписани в преброителните карти от преброителите в поверения му контролен район – бел. Т21).

ПО ОКОЛО 350 ЛВ
. ЩЕ ПОЛУЧАТ за работата си преброителите (за преброено лице се заплаща 1,40 лв., за преброена сграда и преброено жилище – по 30 ст., за преборена сграда във вилната зона – 3,60 лв.; всеки преброител получава по 80 ст. за лице, което е извършило електронно преброяване и предостави документа си за това, за временно присъстващите лица ще се плаща по 10 ст.)

Т21

  • Списък на преброителите и контрольорите - виж ТУК
  • Списък на резервите - виж ТУК

5 коментара:

Анонимен каза...

Какъв е документът, който трябва да се предостави на преброителя, ако си извършил електронно преброяване? Бях чувал за номер, но не и за документ? Ако някой знае, моля да пише!

Анонимен каза...

По интернет получаваш номер, който даваш на преброителя, той го проверява дали е истински и ако е така те оставя на мира.

Анонимен каза...

http://www.nsi.bg/census2011/spagebg.php?SHP=3

Анонимен каза...

На тези които се преброят електронно, ще им се преброи след това само жилището.

Анонимен каза...

И жилището се преброява онлайн. Само сградата се брои от преброителя. Двете понятия не са еднозначни.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |