На Йордановден в Троян - три хвърляния на кръста и двама победители

* Доайенът - 60-годишният строителен предприемач Радослав Кацаров (Роко) и 19-годишният му адаш Радослав Радославов си поделиха славата * Рекорден брой участници – 14, сред тях и „чужденци” от Варна, Плевен и Ловеч

СТРАННО ПРОТЕЧЕ тазгодишният троянски Йордановден (Богоявление, 6 януари 2011 г.) – с цели три хвърляния на кръста в заледения Бели Осъм (под кафене „Антик” в центъра на Троян, обичайното място за ритуала). И с… двама победители. Хрумката за тройното хвърляне бе на отец Станимир Маринков, водещ церемонията, и си имаше своето обяснение. Първият път дървеното разпятие падна върху леда и спасяването се обезсмисли – тогава божият служител обяви, че ще има второ хвърляне. След втория опит, за да се постигне светото число на Божията троица, отец Станимир хвърли кръста още веднъж.

ПРИ ПЪРВИЯ ОПИТ, „нелегитимния”, пръв до кръста се добра 19-годишният ловчалия Радослав Радославов; „Дойдох специално за ритуала, защото тук го правите по-интересно, отколкото в Ловеч”, сподели пред Т21 младежът от областния град. При второто хвърляне, истинското, най-съобразителен се оказа 60-годишният строителен предприемач Радослав Кацаров от Троян, познат повече като Роко, който самоотвержено се метна в ледените води; а след като извади кръста, под бурните аплодисменти на стотиците зяпачи, повторно се бухна в реката (припомняме, че през 2008 г. именно Роко детронира 9-кратния победител и любимец на публиката Пламен Ангелов-Стършела, вечна му памет – бел. Т21). При третото хвърляне отново Радослав от Ловеч бе късметлията.

РЕКОРДЕН БРОЙ КАНДИДАТИ да извадят кръста мериха сили тази година – общо 14 души (за съжаление, някои не бяха особено адекватни на святото събитие – надигаха бутилки, подпяваха маанета и т.н.). Сред участниците бе и победителят от последните две години, компютърният специалист от Плевен Христо Тотев (27 г.), както и друг опитен „чужденец” – варненецът Веско Аврамов, който, както сам ни сподели, редовно участвал в ритуала в морската ни столица, но този път бил на гости на троянски приятели и решил да се пробва тук. Трябва да отбележим и огромното троянско множество, по-многолюдно от предишни години, дошло да наблюдава Богоявленския ритуал – освен „официалната трибуна” (пешеходния мост до Музея) зрителите бяха напълнили и двата бряга на реката, като в античен амфитеатър.

И ТАКА ПОБЕДИТЕЛИТЕ, спасили тази година кръста на Йордановден в Троян, се оказаха двама – доайенът, железният троянски строител Радослав (Роко), и един от най-младите участници, 19-годишният му адаш от Ловеч. Двойната победа бе официално призната от отец Станимир. Въпреки че от публиката имаше недоволни, които приеха „иновацията” с трите хвърляния и двамата победители като не на място и принизяваща ритуала; недоволства събуди и една организационна неуредица – нямаше абсолютно никаква яснота кога ще започне ритуалът и някои от скачачите стояха близо час разсъблечени на студа.

Т21

*****

Дядо Теодосий води ритуала в Орешак

* Четирима скочиха за кръста, спечели 18-годишният Тодор Кънев

В манастирското село Орешак лично игуменът в оставка Деволски епископ Теодосий хвърли кръста в река Черни Осъм – от мостчето до „Ханчето на Ванчето”, на метри от входа на Светата Троянска обител. Четирима бяха смелчаците, скочили в ледените води да спасяват разпятието и надпреварата бе твърде оспорвана, а най-съобразителен се оказа 18-годишният орешачанин Тодор Кънев. Преди ритуала с кръста дядо Теодосий освети икона, изобразяваща кръщението на Иисус Христос в река Йордан.

19 коментара:

Анонимен каза...

Ако бяха разбили леда преди това щеше да е по-добре, но се радвам че имаше толкова много кандидати и публика!

Анонимен каза...

Поздравявам истинските мъже!Специални поздрави за набора Роко-при тези условия и температура повечето бая по-млади мъже не биха си свалили гащите по никакъв повод!А и да ги свалят,резултатът едва ли ще е очароващ.Какво да ви кажа-случихме на набор....АЙ с-с-с-с....

Анонимен каза...

Заледения ЧЕРНИ ОСЪМ ли?! Май има малка грешка?

АРВи каза...

Само за протокола, кръста е хвърлен под кафене „Антик” в центъра на Троян в река Бели Осъм, не в Черни Осъм. Неточността не е толкова важна на фона на тежкия в този студ ритуал по спасяване на кръста от малцината мъже хвърлили се в ледените води на реката.

troyan21 каза...

Грешката - поправена, благодарности.

Анонимен каза...

Прави са гражданите,кръстът най-вероятно отец Маринков го е метнал в Бели Осъм,освен ако не го е метнала баба попадия......тогаз нищо чудно да е паднал и към Кози вир!Чудесни са тези зимни истории с вкус на православие и силен привкус на езически Бакхусови вакханалии.Затова се сетих да ви разкажа една история отпреди много години,когато ние с Роко бяхме на по 20-тина години,редовни войници,пазещи Родината.Имаше тогава един генерал Грънчаров/дедо Грънди/ в 3-та армия,чешит и герой на войнишкияг фолклор.Админът-червена точка!Представете си само....януари,кучи студ,заледена дълбока река,високи върби с накацали любопитни измръзнали гарги,учение за преодоляване на водна преграда с БТР-и.Потегля първият БТР и угасва в средата на реката,почти завит с вода.Трябва да бъде изтеглен,но ухото,на което трябва да бъде закачена куката се намира отдолу,почти на 2 метра под нивото на ледената река.Има опасност за екипажа,трябва да се реагира бързо!Дедо Грънди,който наблюдава от баирчето,обявява:"Който скочи в реката и закачи куката-10 дена отпуск!"Млад и печен боец се съблича,взема края на стоманеното въже с куката,скача в ледената вода,гмурка се и закача куката.На брега го посреща дедо Грънди,завива го с одеало,шинели,разтриват го,гледат го възхитени,той трепери....Хепиенд!
Дедо Грънди го гледа присмехулно и вика:
-Боец,ако сега го и натопориш-20 дена отпуск!
Не щеш ли,боецът събира сили и......спечелва още 20 дена заслужен отдих!
След това старшината оформя документите-за първите 10 дена няма проблем,пишем ги "за проявен воински дълг".Но за вторите 20?
-Другарю генерал,пита,за какво да ги пиша?
-Как за какво-за проявено мъжество бе,голфон!-отговори спокойно дедо Грънди.... АЙ с-с-с-с....

Анонимен каза...

...първото "О" на "голфон"Да" се чете "А",разбира се. АЙ с-с-с-с....

Анонимен каза...

Ех, добре оставихме на мира Айса с това кметуване, я виж сега как ни дига настроението.

Анонимен каза...

Страшен си АЙ с-с-с-с

Анонимен каза...

Аз не съм страшен,но оня боец и дедо Грънди-да!!!Къде изчезнаха тия хора,бе?В здраво тяло - здрав дух.Честито на всички Иванчовци и.....умната!Ако не-русата.....АЙ с-с-с-с.....

Ст.Борджуков каза...

Изтрих серия коментари на латиница според правилата на сайта!

Анонимен каза...

За обира на казиното,защо не се казва нищо?

Анонимен каза...

Що за цирк?! Да хвърляш три пъти кръста във водата! Такава галфония може да се сътвори само в Троян! Хвърлянето на кръста не е детска игра, а ритуал със строго магично действие и символика! Тоя поп или е безбожник, или е бил пиян - при двата случая не бива да се допуска повече да служи на Йордановден, а Ловчанският митрополит Гавриил трябва да го порицае!

Анонимен каза...

Може да е калпав поп, но е добър туроператор.Много добре ме агитира да ходя на екскурзия до Турция.Платих си , но квитанция за парите не ми даде.И на другите от групата не е давал.Така, че от нас спечели от обявените от него цени на екскурзията, та за този посен кръст ще мисли? Хак ми е, като се доверих на този набеден поп.Една наивница

Анонимен каза...

Пътувам с о. Станимир на всяка екскурзия,но за Турция до момента все още не е имало...

Анонимен каза...

Нещо не вдявам!
Отде накъде поповете се занимават с екскурзии?
Че утре туроператорите и агенциите ещ почнат да опяват по погребения ,и да ръсят по сватби и кръщенета!

Анонимен каза...

към 13 проучете малко повече не говорете на изуст

Анонимен каза...

Отче Станимире,хич биваше ли заради една нищо и никаква критика да ходиш две седмици на курс за компютърна грамотност/от 8-ми до 24-ти-виж по-горе/вместо да учиш Катехизиса?АЙ с-с-с-с.....

Анонимен каза...

най вероятно някои не познава о.Станимир

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |