Кметът: Ще вдигнем паметника на Хаджийски!

* „Ще подпишем договора, имаме ясната воля паметникът да бъде реализиран” * „На мястото на постамента, останал от стария паметник – там и никъде другаде”

„ЩЕ ВДИГНЕМ ПАМЕТНИКА на Иван Хаджийски, въпреки че някои хора ни обвиняваха в какво ли не.” Това заяви на среща с журналисти преди Коледа кметът на Троян Минко Акимов. Градоначалникът добави, че по негово лично мнение спечелилият проект е много силен и го удовлетворява напълно, понеже е успял да улови духовната същина на Хаджийски (става дума за проекта на скулптора Борис Борисов и архитекта Пламен Цанев, и двамата от Велико Търново, класиран най-напред в приключилия в края на м. ноември национален конкурс „за проектиране на паметник на изтъкнатия писател, философ, народопсихолог и първи български социолог Иван Хаджийски от град Троян” – бел. Т21). „Имах известни колебания дали Хаджийски трябва да бъде представен точно с колелото си, но се оказа, че това е добро попадение”, коментира г-н Акимов.

НА ВЪПРОСА НИ ще сключи ли Общината договор за изпълнение с творческия екип Борисов – Цанев, спечелил конкурса, отговорът бе категорично „да”. Макар регламентът да дава възможност за „измъкване” – понеже първа награда в конкурса не била присъдена и спечелилият проект бил класиран на второ място. „Ще подпишем договора, имаме ясната воля паметникът да бъде реализиран”, заяви кметът.

НАПРАВЕНО БЕ и уточнението, че изграждането на монумента ще е в рамките на заложените в конкурсните условия 80 хил. лв., дори се преговаряло за отстъпка в рамките на 10 хил. лв. Във връзка с осигуряване на средства за паметника наскоро г-н Акимов провел втора среща с представители на троянското землячество в София, откъдето са обещали подкрепа.

НА ДРУГИЯ ВЪЗЛОВ ВЪПРОС – къде ще бъде разположен паметникът на Иван Хаджийски (проектантите предлагат два варианта: на мястото на стърчащия остатък от някогашния партизански паметник или в двора на малката музейна сграда /Конака/ - бел. Т21), градоначалникът отново даде максимално категоричен отговор. „На мястото на постамента, останал от стария паметник – там и никъде другаде. Постаментът ще бъде демонтиран до основи, което ще струва около 7-8 хил. лв. и ще създаде известни технически затруднения, но ще бъде извършено”, заяви г-н Акимов.

ЯСНО ЗАЯВЕНАТА ПОЗИЦИЯ НА КМЕТА ни убеди, че най-после Троян ще се сдобие с достоен знак за своя най-именит и заслужил син – изключителния народопсихолог, основателя на българската социология, автора на вечната българска книга „Бит и душевност на нашия народ” Иван Хаджийски. Разсеяни бяха и подозренията ни, че конкурсът е имитативен, „някаква рекламно-политическо-предизборна пушилка”, от която няма да произлезе нищо. От нас – извинения за проявеното недоверие. И поздравления!

Т21

8 коментара:

Анонимен каза...

А дано!

Анонимен каза...

Наистина би било чудесно!Ще остане хубав спомен от това управление,след години,че то от комунизма...............

Анонимен каза...

Миньо е на път макари в края на единствения му мандат,да направи най-накрая нещо смислено!

Анонимен каза...

Не се занимавам с политика,но това не е най-важното нещо ,та да хвърля пари в тая криза.Ако това е разколно4ето за изборна победа БРАВО??????

МАРТО каза...

Криза е наистина,но освен финансовата има една по-тежка,и тя е кризата духовноста и културата.Така че вместо да се дадат пари за кебапчета или да се закърпи някоя дупка за месец-два,то по-добре да хвърлим по някоя лопата в огромната яма,която е зейнала и която малко по малко поглъща обезкултуреният ни народ.

Анонимен каза...

Впоследните дни посещавам отново околните градове и за пореден път установявям,че нашата управа не живее в настоящето,а в незнам кое!За Иван Хаджийски дума няма,но ако беше жив днес не знам каква"Бит и душевност" щеше да нарисува на троянеца!?Този наш трапчански "политически великан" сигурно се чувства много на място,когато троянци обикалят на километри от града,за да пазаруват като "бели хора" и още по- далеч,за да работят!!!ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ,КМЕТЕ!!!...Ида знаете,че не всичко е пари....

Анонимен каза...

Браво за идеята, най- накрая нещо смислено в културен план. Иван Хаджийски и целият му род са нещо повече от емблема за гр. Троян, заслужава човекът поне един хубав паметник в негова чест да направи гр. Троян, отбелязвам гр. Троян. Защото нека само не го обръщаме на PR кампания, нали? Иначе аз нещо друго искам да споделя, гледах преди известно време проектите за паметник. Да ви кажа честно, този не ми допада най- много, имаше един проект с Иван Хаджийски седнал на нещо като трон, с ръце на колената, много добра творба. Знам, че този проект, който е спечелил сега е от една негова снимка с колелото си, което също е част от живота му, но дано все пак скептицизма ми се окаже неоснователен и паметника стане красив и изящен.

Анонимен каза...

Още едно браво за хубавата идея.Това може би ще е единственото нещо с което може би някой ще запомнят този кмет.И дано този път средствата отидат в ръцете на професионалисти които наистина да сътворят нещо красиво,а не като строителите на новите улици пълни аматьори и некадърници.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |