Като се забави цикъла, си е гайле

* „Слава богу, всичко е било един сън! Само Витлеемската звезда или някоя друга, която много прилича на нея, проблясваше в мразовитото небе...”
"Читателите ни пишат"

Казвали сме го на няколко пъти - чрез сайта на Т21 читателската ни публика откри свой нов любимец, направо жив троянски класик, станал популярен под псевдонима Ай с-с-с-с… (съкратено Айса). Негови верни фенове неотдавна дори издигнаха кандидатурата му за кмет на Троян, на което той отговори подобаващо - всеки да прави каквото най-му приляга. Не можем да пропуснем и този му текст - един троянски фейлетон, вдъхновен от материала „Какво (не) ни донесе Дядо Коледа?” Поздрави за Айса – тайнствения писач.
Т21
*****

ДНЕС Е ИГНАЖДЕН, наближава „да славим Млада Бога”, да шетат коледари, да ври в котлето кървавица и да си прощаваме грешки волни и неволни. И както си мислех всичките тези работи, блажено изтегнат на дивана, замаян от красотата на настъпващите празници и от две чаши „Mavrud & Merlot”, съм заспал. Спя и сънувам…

КОЛЕДНА НОЩ, ПОЧТИ ЗАСПАЛ град с най-голямата коледна почти елха в почти Европа, покрит със сняг площад в стил „късен соц” и купчина камъни в единия край и над всичко това - Витлеемската или някаква друга, но почти звезда. Бодра група коледари потропват с криваците пред съседната сграда, приличаща и на Музей, и на Конак, и пеят, явно съвременна коледарска песен:

Сурва весела година,
до година до амина!
Здраве, щастие и рози,
бесен секс във всички пози
пожелаваме на вас
от страна на дядо Мраз!

СЛЕД КАТО СВЪРШИ ПЕСЕНТА, коледарите събраха глави и заспориха откъде да започнат коледуването. Ама как откъде, та то си има традиция - не се стърпях аз. - Почва се от Кмета, Даскала и Попа. Слава богу, послушаха ме и... ей го отсреща Кметството. Вратите отворени, лампи мигащи и немигащи, но в кметския кабинет - само леля Пена чистачката. Де го Кмета, лельо, да му честитим, че се роди Млада бога, песни да му попеем? - викат коледарите. А-а-а, нема го, нема. Или е в Елванген, или във Виньо сюр Сен, а може и у Брюксел да е. Оправят водния цикъл или нещо друго. Е, така е, като се забави цикъла, си е гайле - спогледахме се ние с коледарите, - ама я да попеем на съседния кабинет, на Ачо Балев, той свети.

ОТВЪТРЕ СЕ ЧУВАШЕ ГЮРУЛТИЯ, сигурно комисиите още заседават, проблемите на общината решават, че малко ли са? Така се и оказа! В началото решаваха как „во Струга града дукян да имам”, после сума време белиха платно с някаква Биляна чак на Охридското езеро, молиха се на некакъв ветър да отвори пътя за Драма (нали затвориха пътя за Кулата) и накрая Миле Попйорданов болен ми легна! Явно от изтощение. Мислехме вече да влизаме, да помагаме, но точно тогава Ачо изрева „земи огин, запали ме, направи ме пепел” и усетихме, че работата става дебела. Само това оставаше, да ни обвинят, че сме запалили общината. А както се е наострила милицията...

ВИКАМ ИМ НА КОЛЕДАРИТЕ: Я да вървим у Даскала, те, даскалите, кротки хора, сигурно още прелиства читанките и ще ни се зарадва. Ядец, няма го и няма да се върне скоро, както ни обясни една бдителна и осведомена комшийка. Не им превели още септемврийските заплати, бюджета им „делегиран, но изконсумиран”, както тя се изрази. Затова кара такси при Иван Макариев и в момента сменя гума пред „17-ти век” в Терзийското. Чака да свърши банкетът на Комуналните, че ромите, като пийнат, са ларж.

Е, ВИКАМ СИ, ЩЕ ВЪРВИМ У ДЯДА ПОП, той ще се отсрами, може и по някой суджук да нанижем на криваците, па и по някоя благословия да отнесем! Не би - поп Марин пак беше на дискотека. Само расото му се ветрееше в антрето, а калимавката украсяваше главата на снежния човек в комшийското дворче. Явно дядо поп обичаше децата и тази вечер беше без униформа.

И ТУКА ВЕЧЕ СЕ СЪБУДИХ. Слава богу, всичко е било един сън! Само Витлеемската звезда или някоя друга, която много прилича на нея, проблясваше в мразовитото небе, сякаш ми намигаше…

Ай с-с-с-с, 20 декември 2010 г.
(коментар към материала „Какво (не) ни донесе Дядо Коледа?”)

5 коментара:

Анонимен каза...

благодаря,така сладко ме разсмяхте!Да сте живи и здрави, и светли празници!!!!!

Анонимен каза...

До Айса:
Бъди жив и здрав, и благословен. Така както ти ни развеселяваш с благ и ведър хумор, тъй дано всички открием през Новата година пътя към радостта СЕГА, добрите намерения и нагласата за благодаряване и човечност, която все ни се изплъзва!
И нека Новата година бъде наистина ЧЕСТИТА и ХУБАВА по новому.
АЙС РОМ (пуерторикански)
П.С. За много щастливи лета!

Анонимен каза...

Да добавя още малко към разходката на коледарите из централната част на града.Та решават те да отидат до големия пазар, да благославят търговци и пазаркати, нооо се възпират на началото на моста, защото с тези решетки отстрана го взеха за американски затвор."Ората" на запад използват тези пространства за излагане творения на изкуството или самата архитектура на мостовете им са изкуство.Тази метална простотия на много поколения до 2040 г. ще изгражда чувството за естетика и красота, на стил и изящество в металообработването.По нагоре, коледарите решават да благословят големият търговски център на Снежана и Пламен, дето щяха да осигурят работа на 150 човека.Да , ама не.На пъпа на града се е разположила повече от четири години една от най-грозните картини, засенчваща на двеста метра ,тези, изложени в Художествената галерия.Минават през пешеходния мост откриващ на ляво и на дясно приказни архитектурни решения и изпълнения.На ляво - грозни бетонни стени,оставени както са ги отляли строителите преди 20 години, подпиращи Музея да не падне в реката и дървените заслони, дето пикаят лятно време в тах подпиналите клиенти на двете заведения.Малко по-нагоре чак до Оряшковския мост се виждат така недовършените ПОВРЪЩАЛНИЦИ издадени над реката от лето 1986 кога посрещахме Корпуса.От дясно коледарите решават да блогословят улицата на троянските мастори занаятчии прославили ни в страната и чужбина.Тази улица,за чиито проект Швейцарците дадоха 40000 лв, но сега там се построи една плюмка, която не се вързва с нищо от обкръжаващата я архитектура, особенно ламаринения и покрив. И рекоха коледари:ДА Я БЪДЕ БРЯТЯ ОБЩИНАТА, ДЕТО ЩО Е КАЛПАВО, В НЕЯ МОЖЕШ ДА ВИДИШ И ТО В ЦЕНТЪРА И. И рекоха коледари: да я бъде общината, дето всички властници все туризъм ще развиват, но като дойдат на власт едни обществен клозет ненаправиха,та да има човек деда се изпикай, както пишеше Ламар :Като се качиш на Калето и да изпикайш надалеко , надалеко....щото май само това ни остана.
ЧНГ Айс-с-с.Надявам се да не ни се разсърди кметът, щото станал много раздразнителен напоследък. Чичо Гошо

Анонимен каза...

Здравей Чичо Гошо,
явно,че животът ти е минал в идеалния център на Троянът? Мисля си,кога най-после човек от този център кмет ще ни стане...

Анонимен каза...

Благодаря на Чичо Гошо и на всички,които ми изпратиха благопожелания покрай Нова година.И аз им желая,на тях и на всички българи здраве и късмет,а на Пуерториканеца специално-бутилка "Captain Morgan" или "Matusalem" по избор!На №4,който ни пожелава през тази година най-после кмет от идеалния център на Троянът,ще споделя за едно мое откритие-село със същото име/Троянът/ и населено само с чисти българи се намира в Таврия/Украйна/,на десетина километра от крайбрежния град Бердянск.Но онези троянци са прочути градинари и в цяла Украйна е прочуто троянското зеле!!!!Така че,ако попаднете случайно в Южна Украйна и кажете,че сте от Троянът,да знаете,че ще ви питат първо за зеле,а после за ракийка.А те всъщност най-добре си вървят заедно.....В целият този район има много български села,с компактно българско население,които са преселени през 1861-ва от Южна Бесарабия.Преселва ги Русия,на мястото и на земите на напусналите този край ногайци/кримски татари/.Нашите сънародници за пореден път са използвани като цивилизатори на дивите земи на Русия и само за десетина години те стъпват на краката си,замогват се и започват да градят църкви и училища,да градят духовен живот.И досега тези българи са там,запазили дълбоко в сърцата си обичта към Майка България,въпреки непрекъснатите опити за асимилация,изселвания и изкуствено предизвикания глад и геноцид над българите в тези райони през 1946-47-ма година.Бесарабските българи много пъти са помагапи на прародината си-да си спомним само за Димитър Греков,Александър Малинов,Олимпий Панов,Радко Димитриев,Александър Теодоров-Балан и много,много други.Защо и Троянът да не помогне на Троян?Като сме я докарали дотам всичко да внасяме,що да не си внесем и личности.....АЙ с-с-с-с........

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |