Спечели най-човешкият проект за паметник на Хаджийски

* До края на годината трябва да се вземе решение ще се сключи ли договор за реализация

ПРИКЛЮЧИ КОНКУРСЪТ за проект на паметник на най-големия троянец – автора на вечната българска книга „Бит и душевност на нашия народ” и основател на българската социология Иван Хаджийски. По наше мнение, спечели най-човешкият и най-близък до усещането ни за Хаджийски проект – този на авторския тандем от Велико Търново: скулптора Борис Борисов и архитекта Пламен Цанев. Народопсихологът е представен в една особено характерна поза – с велосипеда, с който е обикалял България за своите проучвания. Вариантите за място на монумента са два: там, където сега стърчи остатъкът от някогашния партизански паметник (тоест стърчащото нещо трябва да се разруши), или няколко метра встрани, в двора на малката музейна сграда (Конака).

ВЪПРЕКИ ПРЕДПОЧИТАНИЯТА на журито към този проект, той не събра нужните най-малко 80% от максималните 700 точки и бе класиран на второ място (първо място не се присъжда). Дадени бяха и две трети награди: на екипа Стоян Николов и Николай Зиков от София и на тричленния авторския колектив на скулпторите Недко Кръстев и Николина Канарова и арх. Христо Стойчев. Журито, оценявало общо 7-те предложения, участвали в конкурса, бе в състав: председател арх. Боян Кръстев (гл. архитект на Община Троян) и членове зам.-кметът Мариян Балев, юрисконсултът на Община Троян Павлин Петков, троянските архитекти арх. Пенко Терзиев и арх. Иван Атанасов и скулпторите д-р Цветанка Цонева (преподавател в НГПИ „Проф. Венко Колев) и Спас Дочев (директор на градската галерия в Ловеч и наш земляк).

ДО КРАЯ НА МЕСЕЦА предстои да се вземе още едно трудно решение – дали да се сключи договор за изпълнение с авторите на спечелилия проект. Като не е изключено тъй и да не се стигне до този финален ход.

Т21

11 коментара:

Unknown каза...

Аз смятам,че проекта на търновци е прекрасен,много точно отразява вечно търсещия Жаджийски.Мястото му е на стария паметник,защото трябва да стане емблема на града.

Анонимен каза...

И аз съм на същото мнение. Подкрепям!

Пол..... каза...

Поздравления за избора!

Анонимен каза...

Проектът на търновци наистина е много добър!!!Поздравления за екипа! Дано скоро да го видим реализиран! Кой ще определи мястото? А някой има ли представа какъв е бюджета за реализацията му?

Анонимен каза...

Хубав проект, човешки, градски. Но дали ще го видим реализиран на площада? На мястото на онзи глупав спомен за соц паметник?

Анонимен каза...

Това за мен е най-добрия вариант за паметник от всички представени.Останалите са ми много стандартни.Дано проекта бъде реализиран в най-скоро време и ако финансирането се окаже непосилно за общината,то си мисля че и троянци могат и биха дарили кой колкото може.Каузата си заслужава.

Анонимен каза...

Поздравления за проекта на търновците. Незнам мотивите на журито, да не му даде 1-во място. И човека заслужава и идеята е отлична, и го описва точно, и най-накрая ще се реши и другия проблем - фундамента на центъра.
Да не се оправдават общинарите с някакви проблеми. Маймунката преди да изяде фурмата първо си я мери на задника дали ще излезе и тогава я изяжда. Така че като са го започнали да го довършат до край. Това ни е шанса да остане нещо и от това управление.
Още веднъж поздравления и да се видим на откриването!

Анонимен каза...

Присъединявам се към поздравленията.
Но за първи път чувам да не се присъжда първо място?! Две първи и едно трето, или едно първо и две втори - да, ама да нямаш първо място...
Както и да е! Само, моля, бутнете стърчащото нещо :)) Нямаме нужда да ни боде очите и да ни връща в това време!

Анонимен каза...

Вижте сега,нека не се занимавамс глупости!
Дайте проекта за паметника на Дилян Енкин и да мирясате всички!

Анонимен каза...

Наистина впечатляващ проект,дано така е и в изпълнението.И вярвам да го видим реализиран до изборите.

Анонимен каза...

Ще бъде реализиран /може би/ след изборите.Паметника ще бъде поредното обещание на ГЕРБ за иборите,пък после ЩЕ ВИДИМ!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |