До Париж и назад: Да докоснеш мечтата си

* „Разходихме се по прочутата „Шан-з-Елизе”, обляна в коледни светлини, любувахме се на красиви мостове, на катедралата „Сакре Кьор”, на Монмартър и на „Парижката Света Богородица”, минахме покрай Триумфалната арка…”

От 19 до 26 ноември група троянчета гостуваха в побратимения ни Виньо на Сена (Франция). Месец по-рано в Троян бяха ученици от началното училище „Ромен Ролан” във Виньо, придружени от своята учителка Жьоли Кастанет и директора на училището Рене Льогранд. Разменените гостувания са дейност от стартиралия през 2007 г. партньорски проект „Училищен обмен” на Комитетите за побратимяване в двата града. По-долу ви представяме емоционалния разказ на 7-класничката Зорница Дамянова – една от троянската група, завърнала се преди броени дни от Франция.
Т21
*****

КОЙ НЕ МЕЧТАЕ ДА ВИДИ ПАРИЖ... Проектът „Училищен обмен”, по който ежегодно се обменят ученически групи с побратимения на Троян френски град Виньо на Сена, част от голям Париж, ми даваше надежда да докосна мечтата си. Не изучавам френски език и включването в групата ми бе отказано. Но точно преди тръгването, поради отказване на едно момче, аз бях поканена.

ДНЕС ВСИЧКО МИ Е КАТО СЪН. Много сърдечно посрещане на летище Бове и още по-вълнуващ официален прием в Общината на Виньо - с чаша шампанско, като при важни делегати. Програмата, която ни бяха подготвили нашите домакини, беше много богата и разнообразна. Разходихме се по прочутата Шан-з-Елизе, обляна в коледни светлини, любувахме се на красиви мостове, на катедралата „Сакре Кьор”, на Монмартър и на „Парижката Света Богородица”, минахме покрай Триумфалната арка и дълго, дълго се възхищавахме на Айфеловата кула. Разходиха ни по река Сена с корабче, отведоха ни и във Версай, в най-прекрасния дворец, който можех да си представя - за него няма думи, не могат да се опишат огромните зали, картини, стенописи, позлатени порти, необятни градини.

ВЪВ ВИНЬО бяхме на опера и на концерт на талантливи деца от града. Но най-незабравими бяха срещите в училище „Ромен Ролан” и в колежа „Пол Елюар”. Много интересни нови, различни неща. Вече бяхме опитали много френски специалитети, сирена и лакомства, но разнообразието на национални храни, което ни предложиха майките на децата от училище „Ромен Ролан”, е неизразимо. В колежа пък е въведено ученическо управление и всеки отговаря за нещо – презентация на училището, посещение на уроци, разглеждане на стаите.

ПЪТУВАНЕТО до Виньо на Сена ми донесе много нови познанства. Но те ще останат само в спомена. Ако поне малко можех да контактувам на езика, те можеха да са приятелите ми за в бъдеще...

Зорница Дамянова,
7.а клас, СОУ „Васил Левски”

8 коментара:

Анонимен каза...

Къде мога да се запиша за екскурзията в Дойран?

Анонимен каза...

Обади се на 0888 751234 и търси Петко. Ще те запиша и за екскурзията в Анадола!

Анонимен каза...

вдигна жена ти

Анонимен каза...

и аз звънях,вдига жена и казва че няма места...

Анонимен каза...

и аз звънях! ама дъщеря ти каза, че обслужва само устно, ама не ми е достатъчно

Анонимен каза...

3, 4 и 5 - умни българи сте. Евала! Затова българин е мръсна дума навсякъде.

Анонимен каза...

А защо ли статията не е написана от дете знаещо или изучаващо френски език.Това момиченце е в класа на дъщеря ми и не е никакъв капацитет!Питаите коя е майка му-Стаменка Дамянава- шефката на хлебозавода.Платила си е с няколко хляба...за да види статията на малката и дъщеря бял свят.В Троян всички се познаваме и няма как да не се лансират подобни "екземпляри":(....

Анонимен каза...

Точно това дете е пълна отличничка,печели олимпиади, участва в училищния вестник... Защо и е помощ..?? И не виждам с какво боде очите на нереализираните родители с посредствени деца :(...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |