Баскетбол: „Дунав 2007” ни би в Троян с 78:100

* Машината Балев остава в Троян до края на сезона
*
Апелирам към отговорните лица - доведете троянеца Цветослав Острев


Рубриката се води от треньора по баскетбол Стефан Генков

НЕПРИЯТНО МИ Е ДА ГО ПОТВЪРДЯ, но това, което прогнозирах в предишния брой на Т21, се случи. „Чавдар” падна от „Дунав 2007” с 78:100 (зала "Чавдар", 5 декември). Това е положението - по-класният отбор победи и завоюва шестата поредна победа. Но няма поле за униние, нашите, въпреки че загубиха, се представиха повече от прилично.

ПО ТРАДИЦИЯ преди всеки домакински мач разговарям с колегите - треньорите на гостуващия отбор. На въпроса ми за изхода на мача младият наставник на русенци Николай Господинов бе категоричен: „Ще победим!”. „А с Балев как ще се справите?”, попитах аз. „Нека си вкарва, моите и петимата, които са на терена, ще вкарват!” Какво завидно самочувствие, но в хода на мача прогнозата на русенския специалист се потвърди напълно. „Машината” Николай Балев си вкара редовните 33 т. (плюс 8 борби) - половината от актива на целия ни отбор; но в противовес всеки от основната петица на русенци реализира средно по 20 точки.

МАЛКО ПРЕДИ НАЧАЛОТО НА ДВУБОЯ президентът на БК „Чавдар” Иван Макариев подгря публиката със съобщението, че в Общинския съвет е постигнато споразумение звездата на отбора ни Николай Балев (209 см) да играе в Троян до края на сезон 2010/2011 г. Бурен възторг обзе публиката, изпълнила до краен предел троянската зала.

СТАРТОВАТА ПЕТИЦА на Чавдар бе: Николай Балев (33 т., 8 борби, фантастична стрелба 2/2 от 3-те точки, 12/12 от 2-те и зашеметяващ коефициент 47!!!), Красимир Коев (9 т.), Йордан Църов (3 т.), Петър Христов (7 т .), Венци Кукенски. В хода на мача се включиха Тихомир Гечевски (18 т., много добър мач), Герман Гачевски (6 т.), Валери Димитров-Манца (203 см, 23 г.) игра само 6 минути, което по мое мнение е крайно недостатъчно за най-перспективния троянски играч, Илия Пиронков и Петър Лалев. Мачът започна доста равностойно, размяна на кошове и така до края на четвъртината 22:24 за русенци. През втората част започна да се усеща превъзходството на гостите във всички компоненти на баскетболната игра - скоростни атаки, пресираща зонова защита по целия терен (довела до много грешки при изнасяне на топката от нашите), безпощадна стрелба от трите точки, превъзходство във въздуха.

ОСОБЕНО СЕ НАБИВАШЕ В ОЧИ играта на едно миниатюрно „играчле” (182 см) на гостите с № 4 - Кристиян Борисов (32 т.). Разузнаването ми бе „донесло”, че именно той ще ни мъчи и затова го снимах преди мача специално за „Троян 21”. Истинска наслада за познавачите на баскетбола бе играта на това момче - какъв дрибъл, завиден демараж за ниския му ръст, какви пасове, импровизации и безпощадна стрелба. А когато едно невръстно малко троянско баскетболистче, натоварено със задачата да забърше намокрения под, смутено и неумело се помъчи да си свърши работата, Големият малък играч на „Дунав 2007” взе изтривалката и му помогна. После погали по главицата детето, то го погледна благодарно, а Великата троянска публика избухна в ръкопляскания! Каква по-голяма победа за ролята на спорта да възпитава, да радва хората!

СЛЕД СЕРИЯ ОТ 9:0 резултатът стана 33:22 за русенци, а две минути преди края 48:31. Последва добра серия за нашите и полувремето завърши сравнително приемливо 42:50 за „Дунав 2007”. В кулоарите на почивката се чуха и предположения, че може и да... бием ?! На всички ни се искаше, но реалностите бяха други и това пролича веднага след съдийския сигнал за началото на второто полувреме. В тази част гостите просто ни прекършиха, превъзходството им беше тотално, разликата стигна 27 т., интригата в мача се загуби.

САМО МАШИНАТА БАЛЕВ отговаряше на удара, бореше се на втория етаж, плонжираше по пода (рядко съм наблюдавал такова нещо от 209-сантиметров исполин), реализираше точки. Но за съжаление нямахме в редиците ни един такъв като въпросния русенец с №4. Отварям скоба и пак апелирам към отговорните лица - доведете троянеца Цветослав Острев, стига е чиракувал на безнадеждно слабия „Спартак” (Плевен) и ще видите какъв облик ще има тогава нашият „Чавдар”. Зимният трансферен прозорец наближава, а и след постигнатата договорка в Общината за оставането на Николай Балев до края на сезона в Троян, пролетният полусезон ще бъде истински празник за обичащите баскетбола.

ЧЕТВЪРТИНАТА ЗАВЪРШИ при 59:88 за русенци. В заключителната 10 минутка оставаше само да се оформи крайният резултат и всички резервни играчи от двата тима да „помиришат” топката и терена. Нашите резерви спечелиха частта с 19:12 и оформиха крайния резултат 78:100 за „Дунав 2007”. Предизвестен завършек, от който трябва да се вадят само поуки. На 12 декември „Чавдар” гостува на „Балкан 2” в Ботевград. Традиционната ми прогноза - срещу младия отбор на домакините (средна възраст 18 г. и 1 мес.) опитният троянски тим (ср. възр. 27 г. и 1 мес.) не би трябвало да имат проблем. Да бъде!

Стефан Генков, треньор по баскетбол

*****
Останалите резултати от VII кръг на "А" РБГ:

„Видабаскет”
(Видин) - „Евроинс – Черно море 18” (Варна) 73 : 67
НСА (София) - „Спортист” (Своге) 102 : 76
„Академик” (Пловдив) - „Академик” (Благоевград) 115 : 46
„Берое”
(Стара Загора) - „Балкан 2” (Ботевград) 107:105
„Рилски спортист 2” (Самоков) - почива.
И след този мач с 3 победи и 3 загуби „Чавдар” (Троян) остава на престижното 6-то място във временното класиране в „А” РБГ .

4 коментара:

Анонимен каза...

Малко негативен е коментарът на г-н Генков, но в спорта е така като биеш си супер, като падаш не.
Момчетата дадоха всичко от себе си и се предствиха достойно.В спорта има по-класни и по-слаби , факт.Браво на всички които успяват да намерят сили да помагат на Троянския баскетбол, въпреки че повечето не са професионалисти!!!

Анонимен каза...

Напротив , струва ми се, че се насапонисват нещата . Срещу отбора на русенци нашите бяха безсилни ,вярно момчетата дадоха всичко , но това всичко се видя , че е много малко.

Анонимен каза...

Дунав бяха просто по-класният отбор. Ние няма как да се мерим с отбор, който догодина ще е в НБЛ и си строи нова зала за 6 000 зрители и зад него стоят над 15 фирми спонсори, а някои от тях са от ранга на Приста ойл, Мегахим, Армеец, Актавис и други. Просто има реалности, с които трябва да се съобразяваме.

Анонимен каза...

Много добре го казваш 3-ти.Все пак баскетболистите ни играят в А реп.група , а не като Общинския футболен отбор на Колю Стоименов в А Окръжна група. Има някаква разлика нали?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |