Поредните номинации

* Щом имало шофьори, които можели да изпеят докрай „О, соле мио”

"Най-добър читателски коментар за 2010 г."

ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ поредните номинации за конкурса на Т21 „Най-добър читателски коментар за 2010 г.”. Трите коментара излизат заедно (три в едно), не само защото са към един и същ материал - „Общината търси нов наемател за ресторант „При кмета”, но и защото някак много здраво си кореспондират един с друг. Нещо повече – създават една обща сладко-носталгична атмосфера по едни отминали времена; може би не чак толкова лоши, щом имало шофьори, които можели да изпеят докрай „О, соле мио” и щом в „най-простата” троянска механа на живо свирели световни парчета вместо чалга, а за надписана сметка отнемали сервитьорски права… Четете, удоволствието е изцяло ваше.

Т21
*****

Сега ножът и хлябът са в твои ръце

АКО С ОТВАРЯНЕТО НА КООП се предложат конкуретни цени и троянски гозби (дано са наясно какво трябва да правят), ще привлекат клиентелата на съседните си конкурентни ресторанти. Иване от „Евани” - сега ножът и хлябът са в твои ръце. Един съвет - никога не забравяй, че от клиентите ти в магазина до тези, които очакваш в заведението си, има огромна разлика. И както писа Чичо Гошо по-горе, в магазина идваме тези, които се нуждаем да ядем нещо, а в ресторанта ще идват тези, които имат хартисали пари! Или казано по-иначе, в магазина ти идваме по принуда, а в заведението ти – по желание! Очаквам да те видя как ще подсилиш желанието ми да дойда да видя какво предлагаш? Сега ще те разбера що за търговец си? Или и ти си набеден? Все пак, ЖЕЛАЯ ТИ УСПЕХ! Това заведение за мен и за много други троянци е свързано с нашите младини.

Анонимен, 26 октомври 2010 г.

*****

Не ме упреквай, че това е социалистическо минало

БЕШЕ ЕМБЛЕМАТА (ресторант „КООП”, по-късно „България” – бел. Т21), защото освен механата под Пощата друго нямаше и тогавашните "по-разтуряни" младежи ходехме там. За разлика от сегашните "елитни" кръчми, където освен чалга друга музика не се чува. Там Валентин Манджуков с неговия оркестър свиреше най-популярните за онова време световни парчета, нотирани и записани нелегално от някоя плоча, внесена от Югославия от международен шофьор. Въпреки голямата цензура от ДС знаехме каква музика се слуша по света. Имахме начини да стигнем до тях. Та това заведение играеше и такава роля, освен че можехме и от време на време да изпием с "връзки" по една кока-кола, но истинска, а не като тези с подсладителите сега. Позволявахме си и някое аперитивче, но истинско, не производство на цар Киро или тези от с. Труд, които ни предлагат сега в троянските заведения.

И ДРУГО ОЩЕ ПО-САНТИМЕНТАЛНО - там някои си намериха половинките, колкото и абсурдно да звучи. Защото това заведение го ползвахме за общуване помежду си. Имахме други ценностни критерии дори и за секса, а не като този самохвалко по-горе, дето я чукал 12 пъти и обичал в сливиците й… и т.н. (авторката визира предишен коментатор, хвалещ се със сексуалните си подвизи – бел. Т21). Такъв вулгаризъм нямаше и държахме на добри взаимоотношения и уважения. Това личи и от семействата, които създадохме, и децата, които възпитахме. Сега се създават чалгаджийски деца от чалгаджийски родители и държавата ни стана такава.

СПИРАМ ДА ПИША ПОВЕЧЕ. Но на времето имаше и такива заведения - и да знаеш, че беше приятно да отидеш там и да те посрещне ОТЗ-то или управителят, да те обслужи професионално сервитьорът, който знаеше, че ако те излъже в сметката с една стотинка, веднага ще бъде уволнен по 127 МП (имаше и такова) и повече никога няма да бъде сервитьор. Така че имаме добри еснафбургски спомени. Дано и вие в близкото бъдеще имате поне едно заведение, което да е оставило спомени, за които да си напомняте с връстниците си. Не ме упреквай, че това е социалистическо минало - то е част от моя живот и нямам време да го променям, тъй като животът ми и младостта са отминали.

Леля Станка - баш троянка, 26 октомври 2010 г.

*****

Сега има кръчми, но няма дух

ЛЕЛЬО СТАНКЕ, че и "Рила" беше "култово" заведение, но в друг смисъл - там пиеше редовият пияч, и то пиеше здраво, задружно и от сърце. Имаше даже и оркестър, но той почти не се чуваше от гюрултията. И все нямаше места! Тази кръчма съм запомнил от едно от първите ми идвания в Троян, с няколко приятели слязохме от Амбарица и замръкнахме. Влязохме в "Рила" - фрашкано с народ, всички приказват на висок глас и не можеш приказката да си чуеш. И изведнъж от съседната маса се изправи един мъж, пийнал, рошав и изпя акапелно "О, соле мио" докрай. Всичко млъкна и накрая избухнахме в ръкопляскания. Този мъж се оказа шофьор, Илия, преди няколко години се спомина, но ще го помня докато съм жив. Сега има кръчми, но няма дух. И да сте чули някой да пее?

АЙ с-с-с-с...., 26 октомври 2010 г.

12 коментара:

Анонимен каза...

"Сега има кръчми, но няма дух"..То сега няма дух почти в нищо което правим.Ето нещо което преди няколко години бях чел.Малко е тьжно но така вярно.Автор на текста е д-р Боб Мурхед-пастор на църква в Сиатъл през далечната"95,но толкова актуално днес.
Парадоксът на нашето време е, че имаме високи сгради, но ниска търпимост ; широки магистрали, но тесни възгледи. Харчим повече, но имаме по-малко; купуваме повече, но се радваме на по-малко.
Имаме по-големи къщи и по-малки семейства; повече удобства, но по-малко време. Имаме повече образование, но по-малко разум; повече знания, но по-лоша преценка, имаме повече експерти, но и повече проблеми повече медицина, но по-малко здраве.
Пием твърде много, пушим твърде много, харчим твърде безотговорно, смеем се твърде малко, шофираме твърде бързо, ядосваме се твърде лесно, лягаме си твърде късно, събуждаме се твърде уморени, четем твърде малко, гледаме твърде много телевизия и се молим твърде рядко.Увеличихме притежанията си, но намалихме ценностите си. Говорим твърде много, обичаме твърде рядко и мразим твърде често.
Знаем как да преживяваме, но не знаем как да живеем. Добавихме години към човешкия живот, но не добавихме живот към годините. Отидохме на луната и се върнахме, но ни е трудно да прекосим улицата и да се запознаем с новия съсед. Покорихме космическите ширини, но не и душевните. Правим по-големи неща. но не и по-добри неща.
Пречистихме въздуха, но замърсихме душата. Подчинихме атома, но не и предразсъдъците си. Пишем по­вече, но научаваме по-малко. Планираме по­вече, но постигаме по-малко.
Научихме се да бързаме, но не и да чакаме. Правим нови компютри, които складират повече информация и бълват повече копия от когато и да било, но общуваме все по-малко.
Това е времето на бързото хранене и лошото храносмилане, големите мъже и дребните души, лесните печалби и трудните връзки.

Анонимен каза...

Времето на по-големи семейни доходи и повече разводи, по-красиви къщи и разбити домове. Времето на кратките пътувания, еднократните памперси и еднократният морал, връзките за една нощ и наднорменото тегло, както и на хапчетата, които правят всичко - възбуждат ни, успокояват ни, убиват ни.

Време, в което има много на витрината, но малко
в склада.
Време, когато технологията позволява това писмо да стигне до вас, но също ви позволява да го споделите или просто да натиснете „изтриване".
Запомнете, отделете повече време на тези, които обичате, защото те не са с вас завинаги. Запомнете - кажете блага дума на този, който ви гледа отдолу нагоре с възхищение, защото това малко същество скоро ще порасне и няма да е вече до вас. Запомнете и горещо прегърнете човека до себе си, защото това е единственото съкровище, което можете да дадете от сърцето си и не струва нито стотинка.
Запомнете и казвайте „Обичам те" на любимите си, но най-вече наистина го мислете. Целувка и прегръдка могат да поправят всяка злина, когато идват от сърцето. Запомнете и се дръжте за ръце, оценявайте моментите, когато сте заедно, защото един ден този човек няма да е до вас.
Отделете време да се обичате, намерете време да си говорите, както и да споделяте всичко, което имате да си кажете.
Защото животът не се мери с броя вдишвания, които правим, а с моментите, които спират дъха ни.

Пол..... каза...

Поздравления първи,много точно казано!Браво!Въпреки,че не са твои думи е страхотно ,че си ги съхранил!

Анонимен каза...

г-н Генадий Маринов,
защо правите безплатна реклама на бъдещия ресторант в сградата на бившия КООП? Да не би да се надявате да ви станат спонсори на "Фоумът" за следващите избори.


Теодор 56 г. , Троян

Анонимен каза...

Пена, 26 г, гръдна обиколка 103 см, Патрешкото

Генадий Маринов каза...

До Теодор (№4):

Не разбирам какво ме питате, къде е тази безплатна реклама на КООП? Аз съм член на "ФорумЪТ", но доколкото знам това гражданско обединение няма политически амбиции, тъй че спонсори за изборите няма да му трябват; а аз със сигурност нямам такива амбиции, вярвайте ми.

Заб. В печатното ни издание в-к "Троян 21" наистина има реклама на р-т "България" (КООП), по-точно обява, че заведението набира персонал, но тя си е платена.

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Анонимен каза...

И не само те ще са спонсори ....
В момента има преговори със Сима,Йордан и Сашо Данкови,Рико Стил и Събчовата кучка...
Другата седмица са покнанени на преговори двойката по спортни танци Минко и Дилян Акимови,или Дилян и Минко Енкинови,както ти харесва повече...

Анонимен каза...

Брей, голяма параноя обхванала някои хора в този град! На българина му дай конспирация - ако я няма, прави невъзможното да си я създаде. Че да подхранва с мисли мозъчето си и да се мисли за много умен. Сега пък почнахте ФорумЪТ. Кой го е страх от тези хора? Сегашният кмет /за него е ясно/, някой бъдещ кандидат, някой дето рещил да припечели някой лев? Докато има хора, решили да размърдат пластовете, ще има вечна опозиция - на какво обаче, и за тях не е ясно.
Вместо това вземете да създадете някой поминък, наемете 2-3 работници, завъртете пари, стига само плямпахте. Жалки сте.
Бай Илия

Анонимен каза...

Не разбрах къде се покриха ония ми ти войводи, дето пъчиха гърди на изборите?
Къде заминаха смелите призиви за промяна и бъдеще?
Балев,Балевски,Терзиев,Николайчо Крайречния...
Къде отлетя славея (не)пеевски?
ГЕРБ щяха да бъдат различни,прозрачни,против миналото,за бъдещето....
Думи, думи, думи...
А делата какво говорят?
Всички се целунаха и се вземаха в едно голямо семейство!Така де, в тая тежка криза, всеки иска да е на масата и да има и за него парченце от Общинската баничка!
И когато някой друг гладен протегне ръка да вземе някоя трохичка, го перват през пръстите!
Някакво гражданско обединение се появи в Троян преди време.Ще го смачкаме ,казват те и се потриват доволно по коремите.
Ний сме с вас, вика Общинската рая и излива ли злъч и омраза в работно време, по дръзналите да възроптаят срещу некадърността,безхаберието и краденето!
Баничката е голяма, и за тях пада консултантска трохичка.
Изведнъж двама се отцепиха от софрата?!?!?!
Ами сега,въздъхна един и преглътна едно парче баница,спокойно яж си,казаха другите и отхапаха по един голям залък.
Ще ги смачкаме всичките тия непрокопосаници де искат да щипят от нашата баница,мислят си на ум те и нагъват залъците от баницата.
А тя е толкова вкусна, с много яйца, и хубаво европейско сирене....

Анонимен каза...

Ха,ха,ха,ха много арни бре Танасе Балев,Балевски,Терзиев,Николайчо Крайречния...
,славея (не)пеевски?"Е те с тия вайводи у историята ке влеземе...
Тука са си момчетата но понеже се преумориха от работа,сега са в заслужена почивка и подготовка за зимен сън.Като съберат сили ,другата есен ще ти се опулят от плакатите.
Mаке ви и вайводи!Ке умрем за вас!!:):):)

АРВи каза...

До № 10, не е ли по правилно, така да се каже?
Mаке ви и вайводи!Ке умрем ОТ вас!!:):):)

АРВи каза...

Хей № 10, защо мълчищ, вече 4 дни. Зададох ти елемементарен въпрос, нали си отворен за критика, а пък си и изцяло анонимен. Не ми отговори на въпроса. Но не е задължително да го правиш разбира се. Ха със здраве и сполай ти. Извинявай, но не използвам нарочно учтивата форма на общуване.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |