Маестро Генков направи ценно дарение на троянската библиотека

* „Това е почти всичко от последните 50 години, което е писано и издадено у нас в областта на хоровата музика – нещо действително богато”

МАЕСТРО ИВАН ГЕНКОВ (82 г.) – големият троянски хоров диригент, известен и с факта, че като учител по музика в плевенското с. Беглеж открива таланта и насочва към голямата сцена оперната прима Гена Димитрова – направи ценно дарение на троянската читалищна библиотека. В навечерието на Деня на будителите маестро Генков подари богатата си колекция от хорова литература, събирана в продължение на пет десетилетия. Дарението приеха председателката на читалищното настоятелство д-р Виолета Койновска, и.д. секретарят на читалището Маргарита Мондешка и библиотекарката Ваня Давидова, а на милата церемония в секретарския кабинет присъстваха зам.-кметът Недка Топалова (бивша хористка на маестро Генков) и дъщерята на музиканта Маргарита Генкова (29 октомври).

„ТОВА Е ПОЧТИ ВСИЧКО от последните 50 години, което е писано и издадено у нас в областта на хоровата музика – нещо действително богато (над 130 сборника нотни хорови текстове). Изпитвам само известно неудобство, като видя празните рафтове в библиотеката си, но не съжалявам”, бе коментарът на дарителя. Г-н Генков поясни, че неслучайно предоставя ценните сборници именно на троянската читалищна библиотека – тук, в троянското читалище, е работил повече от 47 години.

С ИЗВЕСТНА НОСТАЛГИЯ музикантът припомни, че някога Троян е бил водещ в хоровото изкуство в Ловешка област, а троянските състави са обирали отличията от националните прегледи и фестивали (общо 11 златни медала от Републикански фестивали са спечелили хорове на маестро Генков). Обясни и разковничето на успеха – съпричастност и подкрепа, включително финансова, от различни институции и добър репертоар, което пък си зависело изцяло от диригента.

„РЕПЕРТОАРЪТ е основното за един хоров състав. Въпреки че дирижирах много селски хорове, имахме най-добрия репертоар, което се признаваше от колегите”, със самочувствие заяви маестрото. А по този повод г-жа Генкова припомни, че баща й сам преписвал партитурите на хористите си: „По 50-60 човека, и за всеки отделно – представете си за какъв труд и за каква всеотдайност става дума”. Маестрото обаче не пропусна да сподели и притеснението си, че днес в Троян, а и в цялата страна, хоровото изкуство запада. „Много ме боли от този факт”, заяви г-н Генков.

Д-Р КОЙНОВСКА ВРЪЧИ на маестро Иван Генков дарителска грамота и му благодари за всичко, направено през годините; като подчерта, че делото му не може да бъде забравено и че читалището се крепи на всеотдайни и талантливи хора като него. Г-жа Давидова пък напомни, че подобна колекция от хорова литература не притежава нито една друга библиотека в областта.

И ОТ НАС – поздрави, Маестро!

Т21

20 коментара:

Анонимен каза...

Като даскал в "Иван Хаджийски" беше голям ГАДНЯР!!!!!!

Анонимен каза...

Към №1: А ти си голям боклук!
Като ученик не бях от най-примерните и отнасях по някой шамар по врата от него. Но и днес той е един от малкото учители, пред които като ги спещна им свалям шапка.

Анонимен каза...

Поздравяваме ви господин Генков! Бъдете жив и здрав още дълги години!
Ваши бивши ученички и хористки: Мая и Нина

Анонимен каза...

Малко те е трапил,и явно е пропускал да те нацели в главата проста !

Анонимен каза...

За него по- голямата част от учениците бяха "музикални некролози",жесток комунистически хумор!!!

Анонимен каза...

И този ли достоен човек окаляхте!

АРВи каза...

Да, наистина, Иван Генков е човек достоен за уважение. Беше ми учител по музика и на мен в "Иван Хаджийски". За шамарите е вярно, но го правеше професионално и то към малко ученици. Беше привърженик на Макаренко и истински педагог.
Бъди жив и здрав господин Генков, УЧИТЕЛЮ!

Анонимен каза...

Бил съм му ученик,по пеене бях пълна нула,но той е велик троянец. Да е жив и здрав. А №1явно е един неудачник в живота на който и най-светлите личности са му криви.

Анонимен каза...

дърто говно е генков

Анонимен каза...

Господи, колко глупаци в този форум!!! Прости им, моля те!Те не са виновни - виновно е всичко онова, което се случи след 1989г.А иван Генков? Иван Генков е заслужил троянец.Градът трябва да го помни дълго, дълго.

Анонимен каза...

Da ste jiw i zdraw dr. Genkow o6te mnogo dulgi godini.To4no takiwa hora sa nujni w TROQN.Za sujalenie we4e sa tolkowa malko.A Was neka Bog Wi pazi i da Wi pomaga!Washa biwsha uchenichka i horistka Greta Stoqnowa

Анонимен каза...

стига сте се лигавили бе. генков си беше обикновен садист. може ли да си зрял мъж 110 кг и да бие с шамари от лакътя, с втвърдена в китката ръка, деца, които са замръзнали от ужас, да ги бие зад врата така, че да им изтръпва целия гръбнак?! да биеш седнали деца, откъм гърба? защото не ти харесва колко са музикални? кво му викате на това-педагогика, мъжкарство? моля?!

а каза...

№ 12, не знам И. Генков да е бил обикновен садист, поне мен докато ме учеше не се проявяваше като такъв, дори напротив, но е музикант от класа. Вие явно имате някакви комплекси, че ги избивате тук в сайта. За такива хора, и то троянци, от величината на Иван Генков, определено е недостойно да се пише така безотговорно, не казвам просташки, но значително превишавате изискванията за такова писание, заедно с 1, 4, 5 и особено 9. Ха със здраве и когато не можете или не искате да пишете нещо добро за човек със стойността, която той безсполно притежава и е доказал, просто си замълчете и не пишете, тъй като не Ви прави чест, ама никак. Удари, шамари от лакъти, втвърдени в киткта ръце, това да не е Освиенцим, а и явно това са недостойни писания по негов адрес. Дори ако не го познавах лично не бих Ви повярвал. И ако обичате не се "молете" след такива писания. Той от такива като Вас най вероятно сега е в Беглеж. И името на населеното място е такова, че да се замислите малко.
Вие като го хулите толкова, бихте ли обяснили, какво Вие персонално сте направили толкова, чак, че си позволявате, така нагло да критикувате маестрото, а?

АРВи каза...

Коментар № 13 е мой, нещо се обърка. Извинения.

Анонимен каза...

АРВи, нещо се омота,а?
Имаше един такъв даскал в Иван Хаджийски навремето,Тодор Иванов се казва...И той както господина на снимката си позволяваше да прилага уникална жестокост спрямо децата в часовете му,само защото не им се отдава рисуването или са нямали оборудването от бои които той изисква!
Е кое му дава правото да малтретира беззащитните хлапета?Бил постигнал нещо си, и това му дава право да пребива всеки който му е в полезрението?
Сега от позицията на мъж на средна възраст и тегло от 100 килограма,се моля да не посяга на децата ми,защото тогава ще му покажа откъде извира река Дунав!
А ако беше прочел малко по внимателно, щеше да видиш че моя коментар номер 4 е насочен спрямо тия които обиждат маестрото!

АРВи каза...

Не ти вярвам № 15. Не бъркам Тодор Иванов и Иван Генков. Генков ме еучил 4 години. Чак пък такъв бой, нещо преувеличаваш. Но твой си проблем. Със здраве и не се сърди.

Анонимен каза...

Не те и карам да вярваш,то се види че си неблагоразумен и с високо егоистично самочуствие!
Сполай ти и не се сърди!

АРВи каза...

№ 17 отличен коментар, твоите оценки и съждения по мой адрес ме удовлетворяват и кефят. Благодаря ти. Със здраве и няма за какво да ти се сърдя, коментара ти е точен.

Анонимен каза...

Абе щом е дерзал по време на комунистическото робство, не ми го хвалете.Всички даскали бяха обременени от макаренковщина. А за Великата Гена Димитрова-браво!

Анонимен каза...

за 19 - На колко години си и какво е за тебе "комунистическото робство"?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |