„Купувам/продавам брега на Дунав“

* 60 истории на журналисти или хронология на нелекия път, изминат от трите власти и гражданското общество в България през последните 10 години * Троянската история „Как да направим удобен за всяка власт вестник” – една от представените

НА КНИЖНИЯ ПАЗАР У НАС се появи една много специална книга – „Купувам/продавам брега на Дунав”. Иначе казано – 60 истории на журналисти от цяла България, водили (и водещи) своите битки по разни казуси и с различен успех. Но при всички случаи опиращи се на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) – един, по мнението на специалистите, добър и работещ закон. И още – получили (и получаващи) сериозна подкрепа от организацията Програма „Достъп до информация” (ПДИ), която е и издател на книгата. Любопитното за нас – сред 60-те истории е троянската „Как да направим удобен за всяка власт вестник”, описана от колегата от Ловеч и координатор на ПДИ за областта Цветан Тодоров.

ЕДНА КНИГА ЗА ВСИЧКИ, за които справедливостта и битката за справедливост не са празни неща. Съставител и редактор на „60 истории…” е координаторът на журналистическата мрежа на ПДИ Николай Н. Нинов, носител на Годишната награда на СБЖ за 1996 г.

Т21
*****

НОВАТА КНИГА НА ПДИ „Купувам/продавам брега на Дунав“ е част от стратегията на фондацията, свързана с отбелязването на 10-годишнината от приемането на Закона за достъп до обществена информация. Текстовете са написани от координаторите на ПДИ в периода 2003 – 2010, повечето са публикувани в месечния бюлетин на фондацията, а останалата част - в медиите, където журналистите работят. За целта на сборника някои текстове са допълнени, актуализирани или специално написани.

„КУПУВАМ/ПРОДАВАМ БРЕГА НА ДУНАВ“ е палитра от журналистически жанрове - редуват се документалният очерк и репортажът, коментарът и анализът, разследването и класната публицистика. Координаторите на ПДИ в страната отразяват част от знаковите съдебни дела по ЗДОИ през годините („Военен прокурор смеси ЗДОИ със съдебната власт“; „Секретно, по-секретно, Милен Велчев“; „Рецепта за укротяване на засегнат директор“; „За имотите на един прокурор“; „Колизии на Темида по лудогорски“; „По следите на едни рекламни пари“), от потискащите перипетии на НПО („Срам: парламентаристи премълчават заплатите си“; „Филмът „Властта отказва информация“ не слиза от екран в Разград“; „Д-р Литов притисна Хисар, Карлово, Стамболийски и Асеновград“), от неравните битки на журналистите („Дали българският журналист е гражданин на РБългария“; „Как да направим удобен за всяка власт вестник“; „Репортерът като участник в реклама за бира „Загорка“, „Всички на слушалка, държавата – в Страсбург“, „Законът като инструмент за мъст“) и от одисеите на граждани, попаднали в клопката на бюрокрацията и бездушието („Наказателни отряди посягат на граждани с остър език“; „Бивш кмет осъди два пъти ОбС“; „Паркинг с римска баня“, „Дразнителят от „Динамик такси“, „Офицер вади от унеса „Бюро по труда“, „Операция „Ловеч без скоби“).

250-ТЕ СТРАНИЦИ на „Купувам/продавам брега на Дунав“ са хронология на нелекия път, който изминаха за 10 години трите власти и гражданското общество, ползващи процедурите на ЗДОИ. Книгата е адресирана към журналисти, юристи, неправителствени организации и граждани, загрижени за качеството на информацията, за ограниченията и нарушенията в нейното предоставяне и за механизмите за защита на правото на информация.

„КУПУВАМ/ПРОДАВАМ БРЕГА НА ДУНАВ“ се издава в рамките на проекта „Местни медии и свобода на информацията в България“, осъществяван от The Management & Media Academy/Free Voice и Програма „Достъп до Информация“ (www.aip-bg.org), с финансовата подкрепа на Програма МАТРА на Министерството на външните работи на Кралство Холандия.

ПДИ ЩЕ ПРЕДСТАВИ НОВАТА СИ КНИГА на 26 ноември 2010 г. от 19:00 часа в книжарница „Хеликон“ в София - фоайето на гранд хотел „България“. „Купувам/продавам брега на Дунав“ се разпространява от веригата „Хеликон“ (цена 9 лв.).

Николай Н. Нинов


0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |