Юпитер, смили се! Давай, кмете!

* „И тъй като смъртта на един град все пак е нещо по-особено, то и гробарите са някак си по-особени” * „За да не копаем с кирките гроба на Троян, а да копаем основите на нов завод”
Лично мнение

Авторът Мичо Генковски е общински съветник от управляващата в Троян партия ГЕРБ и е един от хората със сериозни заслуги за победата на местните избори през 2007 г. Но г-н Генковски неведнъж е изразявал упреци към различни ходове на местната власт, а на последната сесия на Общинския съвет остро разкритикува грешките на кметската администрация, довели до теглене на нов общински заем от 4 млн. лв. Неотдавна „непослушният” съветник бе принуден да изтегли предложението си за провеждане в Троян на широк обществен дебат за търсене на изход от кризата.


*****

ПРЕЗ ОКТОМВРИ ПАК ЩЕ ПРАЗНУВАМЕ - 142 години от обявяването на Троян за град. Знаем ли с какъв трепет троянци са научили обявлението на русенския валия за навлизането на селището ни в по-горна урбанистична орбита. От тогава та до днес битувалите в тази Осъмска долина са видели и преживели какво ли не. Но при всичките трудности и превратности посоката е била все нагоре. Градът растял, ставал все по-многоброен. Раждали се личности, донесли слава и известност на своите съграждани. Още в началото на миналия век Троян станал третият електрифициран град в България. През 60-те години тук имало най-много леки автомобили, а през 70-те - най-много студенти на глава от населението. През 80-те поради голямата наситеност с производствени цехове със закон било постановено Троян да се развива само по интензивен път. Градът ни мерел икономически ръст с много по-големи градове.

И ТАКА ДО СКОРО. До преди няколко години, когато сякаш започна обратното броене. И то става толкова стремително забързано, че мнозина се опасяват да не дойде отнякъде някой ферман, който отново да ни свали на по-ниската, на селската орбита. Изглежда позадрямалият ни селски манталитет сега отново избуява като духовна паламида и задушава живите все още тук-там напъни за съхранение на гаснещата мощ.Засилиха се процесите на атрофия на прословутата троянска предприемчивост. Обзе ни апатия и безразличие. Знае се - започне ли да атрофира един организъм, смъртта вече се разхожда наоколо. А има ли смърт, спешно се явяват и гробарите. И тъй като смъртта на един град все пак е нещо по-особено, то и гробарите са някак си по-особени.

ЕДИН ПОСТАВЯ СВОИ ХОРА "на входа" и "изхода" на завода, който до вчера го е хранил и поил. Дебне там и прибира пачки пари, каквито не е виждал дори и на сън. Този процес, наречен "източване", изкопа гроба дори на най-големите троянски фирми.

ДРУГ ФАБРИКУВА ИДЕИ, насърчава нужни и ненужни проекти и, разбира се, участва в техните разработки с едничката цел - комисионната. Тук няма значение нищо друго освен процентът. Процентът на комисионната. И - особено важно - базата, върху която се изчислява комисионната. За всеки третокласник е ясно - по-високата база осигурява по-пълен портфейл. Затова - надувай безмерно базата.

ТРЕТИ, КАТО ГЛЕДА какво става около него, тегли една каруцарска попръжня, килне капа и скръсти ръце - аз пък няма да се напрягам. За триста лева - толкоз. И така, без да съзнава и той заема своето място в редицата на гробарите.

"ЮПИТЕР ПОДЛУДЯВА ТЕЗИ, КОИТО ИСКА ДА ПОГУБИ" - казва една латинска поговорка. Днес всички сме луди за едно и също нещо - за пари. За тези безстойностни хартийки с чудодейна сила сме готови да сторим всичко. Да се трудим непосилно. Да се правим на шутове за нечие чуждо удоволствие. Да излъжем, да откраднем. Да се гологъзим. Да си продадем бъбрека. Да се самоубием. Да убием. Юпитер, смили се!

ВТОРАЧЕНИ В ПАРИТЕ, изгубили акъла си, ние забравихме, че всяка епоха си има своите критерии за град. Днес е ясно, че ако искаме да сме редом с останалите градове, трябва да газифицираме Троян. Не знам точно какво - лични интереси ли, бюрократични неуредици ли, фирмени боричкания ли, но нещо попречи градът ни да бъде газифициран. Подозирам, че газификацията ще стане отново тема на предизборни бръщолевения догодина. Сегашният кмет има уникалния шанс да започне разсичането на газовия възел. А дано. Действай, кмете!

ДРУГ КРИТЕРИЙ ЗА ГРАД негласно стана присъствието на голяма търговска верига - я „Метро”, я „Билла”, я „Практикер”…, а най-вече всички те заедно. Не знам точно какво - лични интереси ли, бюрократични неуредици ли, фирмени търкания ли, но нещо попречи в Троян да се появи поне една търговска верига. От тези, които има в истинските градове. От тези, които изменят панорамата на едно селище, които изменят облика, дават лице, снабдяват и обслужват не като в квартална бакалийка. Боя се, че този проблем скоро ще стане отново тема на предизборни препирни. Сегашният кмет има уникалната възможност да придвижи въпроса още в този мандат и да остави бъдещите си конкуренти една крачка назад.

ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ РЕШИ на мястото на т.нар. "Малко пазарче" да се издигне многофункционална сграда. Не знам точно какво - лични интереси ли, бюрократични неуредици ли, фирмени боричкания ли, но нещо попречи. Тази сграда несъмнено щеше да работи за "градския" облик на Троян. Сега става твърде вероятно тази сграда да стане тема на предизборни увъртания и заклинания. Само сегашният кмет има уникалния шанс да изчисти натрупаните проблеми, да вдигне сградата и да избяга на конкурентите си с един гърди напред. Хайде, кмете!

И СЕГА НАЙ-ВАЖНОТО - осигуряването на значителна инвестиция в сферата на производствата. За да се осигури работа на стотиците безработни. Да се подобри социалният ни статус. Да се повиши самочувствието ни на граждани. Никъде не пише, че това е работа на кмета, но той, като приел да бъда обществен пастир на нашето "стадо", трябва да се грижи за хората си. Освен това виждаме и в София, и в Стара Загора, и в Ловеч - като дойде време за първа копка, най-напред дават кирката на градоначалника. Мисля си - все с нещо е заслужил тази чест. Затова нека в един глас извикаме: „Хайде, кмете! Давай, кмете! Действай, кмете!”. За да не стане и тази тема обект на предизборни заблуди. За да не копаем с кирките гроба на Троян, а да копаем основите на нов завод. И за да бъдеш кмет на град, а не на село. Смили се, Юпитер!

9 август 2010 г.

45 коментара:

Анонимен каза...

Абсолютно правдиво писание!
Какъвто и да е другаря Генковски,чест му прави за писаното!

Миньо заедно с Енкин=СМЪРТ ЗА ТРОЯН!!!

Анонимен каза...

Ама много добре го докарват на думи бившите комунисти/впрочем има ли бивши/ брей.Много бързо забравя и много лесно се манипулира нашето народонаселение.Защо забравихте какво е казал Исус за такива графомани -По делата ще ги познаете.Кой беше на входа и изхода на ХФЗ преди време -че нещо ми се губи в паметта.

Анонимен каза...

Кмете, не му се връзвай на този самовлюбен тарикат.

Анонимен каза...

А той миньо изобщо не е самовлюбен и ордата престъпници около него!

Цонко Петров каза...

Привличане на сериозен инвеститор,блокираният строеж на Малкото пазарче,липсата на хипермаркет,корупцията около проектите,"обратното броене" и бавното превръщане на третия електрифициран гред в село...Май все верни неща казва др. Генковски ама има ли кой да го чуе или гробарите вече са ни изкопали трапа...

Анонимен каза...

Да, нещата които казва М. Генковски са верни, но въпроса тук е защо го прави, или по-точно с каква цел? И по този начин?! Нали е общински съветник, да го направи от трибуната на ОС!
Преди около четирисет минути ходих до съда и познайте кого видях да се качва към втория етаж на общината, в един без нещо - другаря Генковски!
Ха познайте при кого и за какво е отишъл.

Анонимен каза...

И аз си задавам същия въпрос. Както е казано ,,има нещо гнило в Дания,,. Генковски, не е от хората които ще правят нещо без да има изгода за него.

Анонимен каза...

Бе, той не беше ли секретар по идеологическите въпроси в градския комитет на БКП-то ?

Анонимен каза...

Ясно е че не го казва ей така ,но все пак може ли да отрече някой истината в думите му?

Анонимен каза...

Мичко нали сте от една порода(БКП)с Миньо и Дилянката що не вземеш да се скриеш дърта комуняга.То тез локуми и Миньо ги пишеше преди изборите.На дела направи нещо за да видим ,че не си от отбора на гробарите.На другите избори от кои ще си.

Пол...... каза...

Предлагам да се спре да се натяква за БКП,това звучи вече несериозно.Преди 20 г. всички бяха от БКП,за да можеш да пробиеш задължително беше да си член на партията.Вашите бащи,майки,дядовци и баби също.Нали и вие сте нечии подобни издънки?
Подкрепям г-н М.Генковски,не за друго,а че имаше смелоста да се изправи и очи в очи да говори за подобни неща там,където му е мястото.Още преди,не само сега.И винаги ще подкрепям всеки дръзнал смело да изрази позицията си.Но добре аргументирана позиция.Нали това е истината?Нали за това тук вече месеци се дърлим,а накрая като се включи някой от тях вие пак скачате като ощипани моми.Пък и обидени,значи.Ми това е-горчивата истина.А апелът му е не само към г-н Кмета.Това хубавичко го прочетете още веднъж и сами се сетете какво вие да правите,преди задължително да се изплюете тук!

Анонимен каза...

Обяснявам на всички, които не са в час.

Мичо Генковски има хотел в Орешак до когото се достига по полски път. Целта му да бъде общински съветник е да може да окаже влияние върху кмета и да бъдат предвидени пари в бюджета за асфалтирване и правенето на път. Явно не е станала работата и затова е почнал да плюе. Като толкова знае и пише за Троян неща които и малките деца знаят нека да проличи по работата му на сесия на ОБС.

Анонимен каза...

РАЗБИРА СЕ ЧЕ БКП го има и днес. АКИМОВ, ЕНКИН и ГЕНКОВСКИ какви са?

Анонимен каза...

Как ще градят нов завод или ще привличат инвеститори в производствена дейност-хора като Акимов, Генковски и компания,които не са влизали във фабрика. И така като гледам до края на живота си също няма да влезат.

Анонимен каза...

Мичо Генковски като има хотел в Орешак да вземе и да погледне колко е ШИРОКА главната улица там и да я сравни с главната улица в Троян .
Бутането на Малкия пазар не е заради "градския"облик на Троян,а вероятно заради финансовата изгода на някой решил да си направи офис,магазин или каквото и да е в тази "многофункционална" сграда. Ако го болеше за "градския "вид на Троян щеше да иска разширение на главната улица,ноооо каква полза щеше да има той лично от това?

Анонимен каза...

Към Пол!
Госпожо,ако вие сте били от БКП,вашите баби,дядовци и т.н. ,то много ви моля не приравнявайте всички към вашето дередже.
Имало е почтени хора които са пробили с образованието и труда си.Човек който е отговарял за идеологическата част в БКП,а после се е извъртял към ГЕРБ - това означава пълна липса на идеали и почтеност.
На следващите избори сигурно пак ще е в печелившата партия,която и да е тя,пребоядисването вече му е навик.

Анонимен каза...

ПОЗИЦИЯ:Управлението на Община Троян трябва да премине в ръцете на млади хора,които с хъс ,воля и закон да решават проблемите...Всичко останало е...

Анонимен каза...

Към Пол!
Прав е по-горния коментатор - ако вие сте нещо, благодарение на вашите комунистически членове и деятели(майки, бащи, баби и дядовци)добре, но не ни приравнявайте всички.
Аз съм на 36 г. и в моя род няма и от двете страни няма членове на БКП. но въпреки това, аз се смятам за успял - а такива като има мнооого хора, госпожо Пол!!!

Анонимен каза...

Наистина управлението на Община Троян трябва да премине в ръцете на млади хора, с определен опит и подходящо образование, защото всички виждаме какво направиха пенсионираните партийци...

Анонимен каза...

Благодаря за подкрепата - в моя род също няма нито един комунист.

Анонимен каза...

Глас народен-глас божи!!!!А те нека си мислят,че са незаменими-между другото това беше основното,което комунистите втълпяваха на раята.И много им повЕрваха...АЙ с-с-с-с...

Пол..... каза...

Ето,пак скочихте като ощипани моми.Въпроса беше съвсем друг,предложих само да не повтаряте това БКП.И баба ми,дядо ми,баща ми,са били членове на БКП в рода ми е бил един партизанин,който ще се въздържа да кажа името му,но всички ако са чели някога,няма начин да не сте чули името му,но това не ме направи комунистка,нито някои от моите пък се облажи с нещо.Истината е ясна,а вие колкото си искате се бийте в гърдите че вашето потекло е чисто и неопетнено,мен това не ме касае.Ама нейсе,не ми се разправя.Няма да ме разберете.Тук сте само да обиждате май.Та за по-горните коментари....Имаше 1-2 коментара,много точни но така се нацупихте,че не им обърнахте внимание.

"ПОЗИЦИЯ:Управлението на Община Троян трябва да премине в ръцете на млади хора,които с хъс ,воля и закон да решават проблемите...Всичко останало е..."

"Наистина управлението на Община Троян трябва да премине в ръцете на млади хора, с определен опит и подходящо образование, защото всички виждаме какво направиха пенсионираните партийци..."

Тези партийци,/това не значи че не уважавам мнението на г-н М.Генковски/,са тук вече доста години,повечето от тях.Еее, поне 15 г. чувам че само се мрънка и искате промяна.Ми направете я бе дами и господа!!!!!Какво ви пречи.Гласувайте за по-млади кадри.Нахъсани,умни,интелигентни,с амбиция да изправят града на крака.Защо не го направихте?
Едни и същи, години наред.
Това винаги е била моята позиция-за млади кадри,кмета да е добър,не,идеален мениджър,хората до него да са млади умни и амбициозни,инжинери,лекари,бизнесмени,учители с желание за работа не за лапане.....
Ама сега ще кажете-ми няма хора......

Анонимен каза...

Срам ме е че в Троян има духовни отрепки като Пол.
Комунистически мутанти.Срам,голям срам.Жалко.Травестити.

Анонимен каза...

Голям тарикат излезе този Мичо бе. Е гати комунистическия корифей. Пак се опитват да ни маниполират. Разбирам да беше някой друг, но баш това ли мекере...

Анонимен каза...

Към по-горния- какви са тези простотии "Срам ме е че в Троян има духовни отрепки като Пол".Човекът ви говори честно и открито а вие се нахвърляте отгоре му като лешояди...

Анонимен каза...

Не човек, а комунист!

Анонимен каза...

Другаря Генковски явно е предприел ранна кампания за следващите избори!Лошо няма,ами се чудя останалата плуеща сган в О.С. какво ли си мислят?
Явно са решили че на следващите избори мястото им е сигурно и не си правят труда да си размърдат дебелите задници с подобни писания като другаря Генковски!
Кака Краса от гимназията пък се натискала да изгонят Минчо Христов и да става директор,ама тоя явно ще да е някакъв пиянски проблясък....
Чудно ми е дебелата крава от Бели Осъм,дето нарича жителите на Троян анонимки и некомпетентни,дали ще вари сладко втори мандат?
Останалите анонимки в общинския съвет заедно с горните явно пият от смешните хапчета или мечтаят на глас,но освен че са некомпетентни са и наистина анонимки!
Уважаеми другари и другарки,Вие заедно с престъпника АКимов и Енкин сте срам за семействата си и Троян,записахте имената си с големи букви в най-срамната страница от историята на Троян!
Скоро време ще започнем с големи букви да изписваме имената на всеки един поотделно,та да станат достояние на всеки един човек в този град!

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Определено г-нът Генковски си търси следващи поддръжници за изборите. Съюзил се е пък сега с М.Шошкова, В.Букарева и ще участват догонита, но от коя партия още не е ясно. Дами и господа всеки си търси собстветата изгода. като е толкова кадърен господинът Генковски защо не предприема нищо, а само кляфа и пише. То и ние тук пишем и лаем, ама никой от нас не е направил нищичко до момента за града ни. Нито инвеститори, нито идеи, нищо.... Така, че М.Генковски сега се е запътил пак към ОбС, но сега пък сигурно ще е от сините. Кой знае....

Анонимен каза...

Троян, доскоро в Ловеч ви се носеше славата на град, който се ръководи единствено от своя интерес, от изгодата на съгражданите си. И че ви са чужди политическата партизанщина и боричкания, и затова близо 20 години успяхте да се опазите от икономическите катаклизми на прехода. За разлика от Ловеч! Сега ви чета писанията и мисля, че и вие сте се заразили от нашия бацил. Тъжно. Ще стигнете дотам, докъдето стигнахме ние, сиреч, до дъното и масовото обезлюдаване. Вярвам, че все още имате сили да спрете тоя губителен процес! Забравете кой е комунист и кой - демократ! Има само управници, които работят в полза на гражданите си и други, които работят срещу тях. Борете се срещу последните и се обидявайте около другите! Само политическите боричкания са пагубни! Те свалят едни боклуци, но качват пак същите! Казва ви го един препатил, по тази причина може да ми вярвате! Манчовщината ще ви съсипе!
С обич, от Ловеч!

Анонимен каза...

Така ти се изка-изрод.
Да ти съсипят семейството,живота/знаеш ли ти умен полендако че казваха да си вземеш от фашистите бележка за да учиш/Знаеш ли полендако/ако наистина си такъв а не клакьор/че за комунистите ако не си комунист значи си фашист.Има има голямо значение. Няма как да са на едно мнение крадецът и ограбения,палачът и жертвата.Манипулатор.Дано някога изживееш част от мъките на жертвите на комунизма.

Анонимен каза...

Полезното нещо от писанията на М. Генковски е изброяването на глас на част от провалите на Акимов и компания - малкия пазар, заради интереси на Акимов; газификацията, заради интересите на Светослав Дочков; липсата на търговски вериги - заради простотията и некадърността на цялата компания и невъзможността за далавера!

Анонимен каза...

Тоя дето разправя че Генковски се е съюзил с Валя Букарева да си смени наркотиците...
Валя Букарева освен че е прешъс изобщо не търси съюз с подобни тумори и ако поне малко я познаваше щеше да знае че тази жена и пука много за Троян и няма никакви помисли за лична облага!
Ама то освен простотии на разни психично болни,друго кво ли да очкавам тук,нали прешъс?

Анонимен каза...

Благодарим ти за ценния приятелски съвет, Ловеч!
Дано троянци правилно те разберат!

Пол..... каза...

Искам да благодаря за точния коментар от ЛОВЕЧ.
Не обиждайте на комунисти и фашисти,а четете и мислете преди да пишете.Ако сте забелязали,няма следа от вражда,от сарказъм,от ирония,от обида,както впрочем много от вас показват.Това е самата истина,приятелски съвет от приятелски настроен човек.Поздрави на ЛОВЕЧ от Полендачката.

Към един по-горен коментар.Не съм и никога няма да бъда комунистка,политическите ми пристрастия не са тайна,но като те чета,май си мисля че ще е по добре да съм комунист отколкото такъв като тебе.
Апропо-Пол=Полендачката,а не г-н Пол:))))))))))

Анонимен каза...

Тези приказки на Мичо Генковски са ми познати от преди години още. Много ми е интересно наистина този мръсен и долен комунист от коя партия ще се яви точно.

Анонимен каза...

Нещата, които тази Мижатурка говори са известни дори на малките деца. Нека направи нещо нали уж е на власт. Или той иска да бъде кмет,за да направи нещо.

Анонимен каза...

До горния (Или той иска да бъде кмет,за да направи нещо).Точно в десетката си явно това е следващата цел на Мичко.Само така няма да има проблем да си направи улицата до хотела с нашите пари без да има кой да му пречи.Както вече някой спомена по горе Генковски, не е от хората които ще правят нещо без да има изгода за него.

Пол..... каза...

Много ми е интересно,когато ви чета.В повечето,не,във всички случаи,когато стане дума за някой от общ.съвет или друга по-известна личност,винаги го спрягате за бъдещ кмет.Много интересно,направо ми е смешно:)

Анонимен каза...

Ти пък постоянно се намесваш без да те е питал някой. Като си тъпа си трай и толкова. Естествено че повечето общински съветници имат определени цели и ако не бъдат изпълнени ще търсят друга възможност. Я друга партия я кандидат кмет.

Пол..... каза...

Че теб да не те е питал някой?

Анонимен каза...

Полендачката да си ходи по полето няма работа в Троян.

Анонимен каза...

Генади, моя скромен съвет, НЕ ВЗЕМАЙТЕ ЗА ФЛАГМАН ТОЗИ ЧОВЕК. Цялата идея е загубена.

Анонимен каза...

Не нееее,полендачката изобщо не е тъпа,тъп човек никога няма да пуска толкова дълго и навсякъде езика,па макари и виртуално.Баси навсякъде се слага тая ....

Пол..... каза...

До горния-Липсваше ми,скоро не беше се появявал тук и ми беше много,много скучно.Появявай се по-често,много ме кефиш:)))))

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |