Отлично представяне на Националната олимпиада по IT

* Седмокласникът Георги Банков (СОУ „Васил Левски”) – №1 в своята група * Момчил Георгиев и Недялко Ковачев (СОУ Св. Климент Охридски) - с впечатляващ сайт за троянската църква „Св. Петка

ТРОЯНСКИТЕ „КОМПЮТЪРДЖИИ” се представиха отлично на осмата Национална олимпиада по информационни технологии (IT), провела се във Варна (28-30 май). Домакин на престижната надпревара бе регионаленият инспекторат към МОМН в морската ни столица, който бе възложил изпълнението на частната IT гимназия „Екзюпери”. Според информация от журито до финалния кръг във Варна били допуснати общо 138 ученици от цялата страна, а се явили 116.

ВЪЗРАСТОВИТЕ ГРУПИ БЯХА ДВЕ – 5.-7. клас и 8.-12. клас; като при по-малките състезанието бе в две категории (авторски WEB сайт и мултимедия), а при големите – в три (WEB приложения, приложни програми и интернет приложения). Индивидуалното класиране се получаваше по следната схема - 30% от оценката беше за представянето на сайта и 70% от тест, изготвен от специалисти на МОМН. Малките отговаряха на 30 въпроса, за които имаха час, а големите на 60 - с два часа за размисъл.

ОТ СОУ "СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ" участници бяха Иван Лучев (5. кл.) и Цветелина Нешева (5. кл), които участваха със сайта си "Непознатият Левски" - LEVSKI.SKOBG.ORG . При големите състезателите ни бяха Момчил Георгиев и Недялко Ковачев (и двамата от 10. кл.) с интерактивния си мултимедиен сайт "Света Петка: Троянската църква" - SVETAPETKA.TROYAN.BG . Използваме възможността да изкажем благодарност на Община Троян за предоставения официален поддомейн за сайта на църквата. Ръководител и на двата проекта е Свилен Димитров. Иван Лучев беше най-добър сред петокласниците, но предвид групата си (5.-7. клас) остана десети в крайното класиране.

ЗА СОУ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ" се състезаваха Николай Колев от 12. клас (с ръководител Диана Урчева) и Георги Банков от 7. клас (с ръководител Илиян Ковачев). Георги се представи много силно и след второто си място в категорията за сайт с FIND&FUN и първото на теста стана комплексен шампион в своята група (в този твърде "семпъл" на пръв поглед сайт са вкарани много и авторски интерпретирани технологии; резултатът - Георги е създал свой уникален "хибрид" на търсачка и социална мрежа - бел. Т21). Николай участва със сайта си "Българската твърдина през средновековието" - MIDDLEAGES-BG.INFO .

ИЗПОЛЗВАМ ПОВОДА ОТ ИМЕТО НА ЦЯЛАТА ГРУПА да изкажа огромната ни благодарност на директорката на Общинския педагогически център "Шошкова къща" - г-жа Ценка Петрова, която осигури застраховката и транспорта на участниците до Варна. Благодарностите ни са и към превозвача фирма "Нешев" и към нашия шофьор Стефан Стефанов.

Свилен Димитров,
преподавател по IT в СОУ „Св. Климент Охридски”

21 коментара:

Анонимен каза...

Браво на децата !

Анонимен каза...

ARVi, Айс,
макар, че не му е тук мястото, ето нещо за вас двамата:
А: това е първата буква от кирилицата и латиницата. Но буквата "А" е преживяла дълго пътуване. От хилядолетните пещерни рисунки до днешната ни азбука. Това е било едно дълго и невинаги лесно пътуване от рисунка до абстрактен фонетичен звук. Защото това е абсолютната гениалност на азбуката - знак, символизиращ звук. Преди това е трябвало да нарисувате това, което сте искали да кажете. Но когато си представим, че един образован човек знае около 400 хил думи и ако трябва да се стандартизират рисунки за всяка една от тях в рамките на цяла една страна...просто се опитайте да нарисувате "Честита нова година и най-добри пожелания от Цвети". Вместо това разполагаме с 30 знака, за да изразим всичко това. Какво е означавал символа "А", нарисуван в пещерата? Обърнете буквата и просто погледнете. Едно просто очертание - символът за "вол".
Не се обиждайте, но това знам като произход на тази буква!
Балканджийката

Анонимен каза...

EM/SI,
ето и за теб:
Е: тази буква е много популярна. Тя е най-често срещаната и употребявана буква в 11 различни езика. В българския е толкова на почит, че понякога дори замества буквичката "А". Макар "Е" да съществува от хиляди години, наскоро стана още по-разпространена - E-mail, E-contacts, E-pay, E-bay... "Е" започва съществуването си от рисунка на човек, вдигнал ръце над главата си. Ако напишеш легнало Е, мисля, че ще разбереш идеята и формата на буквата. Значението на йероглифа е "радост". Във физиката "Е" означава енергия. Сред някои хора извън научните среди "Е" е равно на екстази. Ако пък на етикета на даден хранителен продукт се видят много "Е-та", просто не го купуваш. Но със сигурност искаш да имаш своя "Ягуар" Е-класа! Може да пиеш витамин "Е", ако едновременно искаш да избегнеш кръвните съсирвания и да имаш красива кожа...
Балканджийката

Анонимен каза...

Чесно казано, писна ми от коментари, които не са по темата... Защо постоянно разводнявате статиите с излишни коментари... Намеррете си един форум и си коментирайте...

Полендачката каза...

Ей,скъпа приятелко,а за мен има ли?Напиши нещичко и за мен,че да подразним пренебрегнатите...:)

Анонимен каза...

Пол,
от многото букви при теб избрах следната:
Д: тази буква започнала живота си като "врата". Или по-точно "Д" произлиза от египетски йероглиф, означаващ "врата". След това е преминал към протосемитската пиктограма за "риба", а след това във финикийския знак "далет", който много прилича на нашето "Д". Етруското "Д" е като огледален образ на латинското "D", но някъде между двете гърците са го направили на "делта". След това някой сред тях започва успешно да прави сладоледи и няколко години по-късно голяма международна компания купува "Делта" и я прави световна марка. Останалото, както казват, е история. Може да изпратиш по мейла широка усмивка на някого, когото харесваш - като си смениш псевдонима и използваш латинското:-D.
Балканджийката

Анонимен каза...

Човече,
може би си прав, но аз не правя коментари под тази статия. Факта за децата си е факт и освен поздравления, няма какво да се коментира. Просто се опитах да обогатя поне малко общата ви култура, да знаете някои неща за буквите и както написах в самото начало, мястото не е под тази статия. Ако съм те подразнила, извинявай, не го правя нарочно.
Балканджийката

Анонимен каза...

Пол,
понеже си дама, още нещо за теб:
К: Кубрат, Кормисош, Кардам и разбира се, Крум. Буквата на "краля". Идва от гръцката "капа". Латинската азбука също я е взела назаем. Но там я преобразуват и започват да я пишат "С", което обаче запазва звука "К". В съвременния ангрийски нещата са станали много мързеливи - отначало "okay", после "о.к." Буквата "К" също така е съкращение за копейка. Първата копейка датира от 1535г. Русия е първата страна, която въвежда десетичната парична система - 100 копейки са равни на 1 рубла. Почти всички страни по света са последвали примера й. "К" е и една доста непозната японска група - новият сингъл на групата в интернет има повече от 100 млн посещения. Заглавието е Only human.
Балканджийката

Анонимен каза...

Последно за буквите:
Б: като България. Ако трябва да почнем отнякъде, може би най-правилното място са Кирил и Методий, апостолите на славяните, независимо че времето преди тяхното идване е толкова дълго, колкото и след това. Въпреки името братята не са създали кирилицата, а глаголицата - първата азбука на славяните. Кирилицата вероятно е била завършена от техния ученик Климент Охридски. Но да се върнем на Кирил и Методий. Най-ранните познати ни днес глаголически ръкописи датират от края на 10 и началото на 11 век в т.нар. абцедарии - или регистри, с всички букви от азбуката и техните звуци. Тези документи са изключително важни и са ключът към пресъздаването на първоначалния ни писмен език и откриването на произхода ни. Днес можете да намерите един от тях в Националната библиотека на Париж. Как се е озовал там е трудно за проумяване.
Толкова за днес,
Балканджийката

Анонимен каза...

Нека "Б" е за Бай Бочо, да не се подразни някой от факта, че величая псевдонима си. Далеко съм от тези неща!
Балканджийката

Полендачката каза...

Много ти благодаря,но се интересувам и от твойта "Б"

Полендачката каза...

Благодаря,благодаря,превари ме приятелко:)

Гост каза...

Нещо и за буквата С: Стига Сте Се Самосезирали Самовлюбено, Сигурно Състезателите Със Съучениците Си Се Сащисват, Споменете Случилото Се Събитие, СОУ-тата, Сайтовете, Специално Сайта "Света Петка", Седмокласника...

Случаен минувач каза...

Към горния коментатор: Изключителен коментар!!!!!!!!!

ARVi каза...

Благозаря за интересното и оригинално включване, Бал! Не се тревожи, не търси оправдания към мрънкащия анонимен, а аз лично няма за какво да се обиждам.
За буквата "А", съгласно окултизма знам, че е символ на началото на всички неща. Осначава човек, който започва да се проявява. Показва още сливане, условие за изразяване и узряване, още излизане от мъчнотиите."А" е семе, което трябва да се посее в земята, семе, което има условие да порасте. Тя е натоварена буква. Творческа гласна, още означава даване.
На анонимния наш приятел съм длъжен да кажа, че следва да подхване темата, която очаква да се коментира тук, за да се осъшествят дебатите които иска. Не е коректно господине или госпожо да се цупите и да чакате на готово и само да търсите кусури. Като ви е писнало не влизайте тук. В интернет пространството има всичко, но може би Вие не сте наясно какво искате, или какво търсите или нещо подобно, Вие ще кажете. Но от това, което пишете и начина по който се изразявате, за мен значи точно неяснота, неопределеност и само претенции, които на всичко отгоре и не обосновавате.

Анонимен каза...

Ей, приятелю, защо си сърдит днес? Ето нещо и за теб:
Г: не съществува като буква в класическия арабски, а звукът си остава много рядък и в съвременния. Може би затова Гогол не се продава много в Абу Даби. На иврит се използва звукът "гимел", а според професионалния екстрасенс и медиум Да Джуана Бърд "Г" в името означава "човек с оригинални идеи". Това са мъдри хора, които дори не съзнават мъдростта си. Важи изключително за Галилео Галилей с изключение на това, че той май е знаел за мъдростта си. Не бива да забравяме името на Георги Хаджиниколов. Той има две "Г" в името си и е първият българин, завършил швейцарското часовникарско училище. Сещам се и за друг с буквата "Г" в името си - Георги Иванов - първият български космонавт. По думите на родения в България английски писател д-р Гидов - "Страхът ми от смъртта изчезна, когато изчезна вярата ми в задгробния живот".
Гост,
приеми го като мой личен поздрав към теб и дано мъдростта не те напуска.
Балканджийката

Анонимен каза...

ARVi,
много мило, научих още нещо за тази буква, което не знаех. Благодаря ти, приятелю!
Балканджийката

Гост каза...

find&fun
svetapetka.troyan.bg
levski.skobg.org
middleages-bg.info

Гост каза...

http://vlevski.eu/findit/

Анонимен каза...

"В трамвай се вози пиян поп и повръща в ръкава си. Млада жена до него се възмущава: - Ама дядо попе не бива така! А попът (махайки с ръка): - Я си еби майката!"

Анонимен каза...

Тоя пък виц що ще тука? И каква е връзката със статията, както и с поясненията за буквите? Да не говорим, че е доста гнусен за широката аудитория!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |