Закриването на отделения в МБАЛ – Троян би било престъпление

Официално изявление на кмета на община Троян Минко Акимов

УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ НА Т21, във връзка с искането на министъра на здравеопазването проф. д-р Анна-Мария Борисова за промяна и преструктуриране на лечебните заведения на територията на община Троян длъжен съм категорично да заявя: ръководството на общината и аз лично твърдо заставаме зад своето становище, което изразихме на 21 юни пред областната комисия за изготвяне на областна Здравна карта, а именно - запазване на структурата на троянската многопрофилна болница („МБАЛ – Троян” ЕООД).

КАТЕГОРИЧНО ЗАЯВЯВАМ, че община Троян ще се включи активно в процеса на преструктуриране на здравната система и създаване на Здравна карта, но считам, че е престъпление към общността икономически ефективни и оборудвани с модерна апаратура структури, в които работят високо квалифицирани специалисти, да бъдат преструктурирани по този механичен чиновнически начин на база на необосновани и едностранчиви критерии.

НА ЗАСЕДАНИЕТО НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ В ТРОЯН ВЧЕРА (24 юни) общинските съветници взеха единодушно решение и подкрепиха моето искане към министъра на здравеопазването да не бъдат закривани отделенията „Акушерство и гинекология” и „Ортопедия и травматология” в МБАЛ – Троян.

ДНЕС, 25 ЮНИ, министърът на здравеопазването проф. д-р Анна–Мария Борисова ще бъде на посещение в Троян. На срещата в „МБАЛ – Троян” ЕООД очаквам проф. д-р Борисова да прояви разбиране и да подкрепи предложението за преразглеждане на критериите за преструктуриране на болничните заведения. А от там - и за запазване на всички отделения в общинската болница в Троян, една от най-добрите общински болници в България.

СЛЕД СРЕЩАТА
ще бъдете своевременно информирани за резултатите от проведения разговор.

37 коментара:

Анонимен каза...

Какво значи "очаквам да прояви разбиране"?
Какви са ти доводите г'ин Кмете да обориш тоя изкукурингел,че нашата болница трябва да я има и да ходи да затваря ловешката,тетевенската и луковитската?
Ти си лидера на Троян,от теб очакваме действия и да защитаваш инетереса на града ни а не да се надяваш на разбирания!
Бъди силен,бъди смел,бъди мъж!

А.Т.М.

Троянец каза...

Аплодирам реакцията на кмета! Вярвам,че интересите на Троян ще бъдат защитени!

Анонимен каза...

Г-н Редактор на Троян 21,

Моля подкрепете кмета на предстоящата среща.
Изпечатайте статията от Вашия вестник в която зам. министъра на здравеопазването при посещението си в МБАЛ -Троян ни хвали, и я дайте на Кмета,та да има доводи да се пребори с Министърката!

С уважение,

Никола Колев

Анонимен каза...

Сигурна съм в успеха на троян и троянци и защитата на нашата болница. Дано Министърката разгледа отново здравната карта и промени виждането си, след като види болницата. В крайна сметка тя е от нашия край и ще е срамота, ако тя с лека ръка закрие двете отделения. Подкрепям с две ръце становището на Кмета и му желая успех дне. Стискаме палци. Борете се с всички сили и средства. Лобирайте, дано някой Ви чуе.
Антония Николова

Анонимен каза...

Знае се че троянската лекарка д-р Йотова дето има кабинет в МБАЛ - Троян и министърката д-р Борисова са дупе и гащи,май имат и общ бизнес.Хубаво е да се чуе позицията и на д-р Йотова,хубаво е и тя активно да лобира в защита на МБАЛ-Троян.

Анонимен каза...

Нека общите им интереси не пречат на гражданските!
Мислете за хората ,мислете за бъдещето на хората!
Само Левски!

Анонимен каза...

Приветствам напъна на Кмета да запази съществуването на троянската болница. Но ще му бъде доста трудно - МБАЛ мисля излиза вече две-три години на загуба, защо Кмета и Общинския съвет не изискаха досега оздравителен план? Не може да се говори за икономически стабилни структури при положение, че общия резултат е загуба. Като принципал Кмета трябваше досега да се е справил с този факт, за да има сили и механизми да лобира за едно ПЕЧЕЛИВШО предприятие. Дано има успех.

Анонимен каза...

Не е вярно, че болницата е на загуба. Не знам от къде имате такава информация. Моля не пускайте невярни данни без да сте наясно. Създават се конфликти, а това не е в никакъв случай в полза на обществото. Проверявайте, преди да коментирате.

Анонимен каза...

Да и аз приветствам реакцията на кмета!
Въпроса ми е към С Танка Лалева. Какво прави тази селска патка и още ли си вярва,че е добър депутат.

Пък и никъде не видях да пише кмета какво ще направи,за да в Троян да се инвестират пари както във всички общини. Кога ще привлече някой да направи сериозно и модерно производство в града ни?????

Ловеч- завод за коли, завод за мед.техника, ветроенергиен парк- общо над 3000 нови раб.места
Севлиево- американски и австрийски инвестиции постоянно
Габрово- само единия спечелен европроект е за над 110 млн. лева. Там също ще се изгражда модерен завод за редуктори и .....

Младежа

Анонимен каза...

Генади, относно твърдението на форумеца, че болницата не била на загуба, моля пусни цитат от изказването на Кмета относно резултатите на общинските дружества за 2009. Ако те изпреваря, ще пусна аз! И тази информация е казана официално, господине или госпожо! Ние все пак следим пресата.

Полендачката каза...

Аз лично стискам палци и с двете си ръце на Кмета и на д-р Бамбов.Днес е наистина решаващ момент за болницата ни и нека всички да се обединим,днес да не хулим и критикуваме.Не му е лесно сега на Кмета,нека не го притесняваме.Ще видим утре какво е положението.Подкрепям усилията му да запази статута на болницата!

Анонимен каза...

Не мога да си представя,че за да станеш майка трябва да отидеш до Ловеч. Да, и сега някой го правят по собствен избор. Но ако случая е спешен, ако не си от града, а от някое отдалечено място - какво ти остава? Може би да чакаш да дойде линейката от Ловеч?!?! Не ме интересуват политическите ежби, а това, че в болницата ни е необходимо да има както АГО, така и ортопедия. Чух, че в Севлиево имали същия проблем. След като управляващите и в частност веселата министърка искат да закриват отделения за сметка и за полза на Областните болници, ние дето сме отдаличени от тези центрове да мрем! Това е срам за управляващите!

полендачката каза...

Гена, дали ще бъде възможно тази вечер набързо да ни информираш какво е станало?

Фенка каза...

Одобрявате ли опита на кмета? Ако не успее, заедно с ОУ и един бизнесмен от ГЕРБ, да убеди проф. Борисова, че критериите са абсолютно механични и половинчати (пример за "Акушерство и гинекология" се следи броя на ражданията, но не и другуи гинекологични интервенции - на Троян не му достигат 2 раждания, за да се спаси отделениет, а е доказано в практиката, че дори родилки от Ловеч предпочитат Троян), това ще е ли негов минус, ако е направил възможното?

Анонимен каза...

Фени,пак ли почна да събираш материал за един клиент.Приятелски съвет/free/-ако искаш да получиш що-годе смислен отговор-напъни се да зададеш що-годе смислен въпрос!!!!!!!

Полендачката каза...

Драга Фенка,разбира се,че одобряваме опита на Кмета.Ако не си разбрала,ние/някои от тук,ти вече си запозната кои/,не влизаме само да лаем по Кмета,а да му казваме какво желаем.И не на 100%,това е много ясно,но с някои неща ако се съобрази,както е в случая с осветлението,ние оставаме доволни,че имаме чуваемост.Политиката няма да обръщаме,нито ще сваляме власт,ама сме граждани на този град с право на мнение.Гинеколкогията и травматологията ще е голяма грешка да я закрият,защото именно тук са големите специалисти,които ги търсят не само от Троян.За съжаление току що научих по нашите новини,че инфо ще имаме чак в понеделник.Затова моля и Гената/а той вероятно е много зает сега/,на по късен етап да ни извести.Надявам се,че вие уважаема Фенка разбирате всъщност защо недоволстваме.Но за в случая сме на страната на кмета.С уважение към теб..

Фенка каза...

Ани,
съвети в работата не ми трябват даже for free. Ако не ти се отговаря, просто - ignore! И какво сте се нахъсали толко, правото ми да бъда в този форум е равно на вашето право да бъдете тук. Ако не върви разговорът с мен, аз пак има какво да наблюдавам. Ако ми трябва мнение, винаги мога да го получа под друг ник или анонимно. Не мога да разбера настръхването - ако е острото ми влизане в пространството ви, което все пак е публично, съжалявам. След като усетих атмосферата и тонът на съфорумците беше нормален, мисля че и аз започнах да говоря на същия език. Но ако ревниво пазите онлайн сбирките си и изключвате други мнения, независимо ка са изказани, не разбирам за какво гражданско сдружение говорите. То капсулирано ли ще бъде?

Фенка каза...

Благодаря госпожо Полендачка,

другото безумие е, че областната ви здравна карта предвижда закриване на ортопедия и в Ловеч, което означава, че оставате без ортпедично отделение на територията на областта - и какво се случва с активното лечение на всички видове травматизъм?

Фенка каза...

Уважаеми съфорумци,
имам малко инфо от срещата - според проф. Борисова, независимо от формалните критерии, всеки случай, ще бъде разглеждан индивидуално. Мнението и за АГ е мн. добро. Думите и са "стига черупката да е изпълнена със съдържание - освен добра материална база, да има и добри и достаъчен брой специалисти - естествено, че ще остане". Дано инфото да ви е полезно, а и да направи вечерта ви хубава.

Анонимен каза...

Е пълна ли е черупката?На ортолед в Плевен-така ли да разбирам?

Фенка каза...

Ако успея да разбера повече тази вечер, ще пиша. На АГ е пълна и за ортопедия има шанс. В тази битка определено трябва да се включат депутатите - какъв срам ако при трима доктори-депутати не се отстоят позициите.

Пол..... каза...

Права си,много си права Фенка,срам ще е ако не устоят.Но все пак аз съм оптимистка,сравнявайки Ловешката с Троянската болница,но едва ли ще пренебрегнат толкова областната.Но пък не мога да си представя,че ако си счупя крак ще търча до Плевен.Е за мен няма лошо,мама ще ме гледа:):):),амИ другите.Ми ако тръгне някоя да ражда бързо като мургавелките.Не ми се мисли.Каква я забъркват не знам.Говореха за добро здравеопазване а каква стана тя?Ами най-старите пенсионери,които наоколо още даже живеят по далечни махали?Та те са с по 100лв. пенсия,как ще тичат на стотина километра?Не ,има нещо много сбъркано.Най-добре е да се гледа и географския район.Ама коя съм аз,че да казвам на депутатите ни?
А на теб Фенка ти благодаря за инфото:)

Анонимен каза...

Въпросът за акушеро-гинеколог отделение беше обсъден в общин съвет. Решено беше кметът, председателят на общ съвет и д-р Добрев -предс на здравната комисия да говорят с министърката.Д-р Бамбов обаче още на сесията обясни, че онези, които правят здравната карта вече са осъзнали, че брой раждания не може да бъде единствен критерии.Трябва да се имат предвид и оперативните интервенции, и мед кадри, и мед оборудването. Така че още на сесията стана ясно, че отделението ще остане.

мичо генковски каза...

Сигурен съм, че отделението ще остане.Успешният принцип на едно управление е не да чака да го сполети проблем, за да започне да го решава, а да предотврати този проблем, да не допусне той да се появи и развие.Така е и с болницата ни. Ясно е, че болници ще се закриват.Ако не тази, то следващите години, но процесът тече.Дълг на общинското ръководство е да предвари събитията, да създаде болница, отговаряща на съвременните изисквания. Това означава - достатъчно висококвалифицирани лекари.Това означава - модерно медицинско оборудване.Това означава - икономически ефективна здравна дейност.По тези показатели нашата болница трябва да е по-добра от ловешката. Само тогава ще оцелее.Повтарям - ето работа за общинското ръководство.Лошото е, че Троян днес прилича на онова тревопасно животно, което болно и уморено изостава от стадото в саваната и около него вече се навъртат хиените, готови да го разкъсат. Така е защото ние загубихме мощния си икономически потенциал. Допуснем ли да откъснат дори едно парче от снагата на Троян - било то училище, болнично отделение, друго ведомство - това окончателно ще ни ликвидира.Ще последва верижна, лавинообразна реакция, която нищо не ще може да спре.

Полендачката каза...

До колкото знам в Общ. болница и в Белодробната болница има доста квалифицирани лекари.Не само това.Д-р Бамбов и д-р Дудевска са много амбициозни управители ,така,че смея да се надявам,че в Троян ще си останат цели и двете билници.Но наистина Мичо Генковски е прав.Трябва да се борят за най-добрата икономически ефективна здравна дейност!

Анонимен каза...

Браво на г-н Генковски и на г-жа Полендачката за коментарите. Прави сте не на 100, а на 101%.
Относно болниците имам смел и много интересен въпрос. Тъй като дори след затварянето на толкова фабрики Троян си остава реално по-големия град и след като от министерството не са наясно с този факт. Какво ще кажете да наричаме нашата болница -"Областна"?

Младежа

Пол..... каза...

Е момче ,ти наистина си много смел!Само,че да наречем една болница областна,ще се наложи и Троян да е областен град.А дали ще стане това....Е определено си много смел :):):)

Пол.... каза...

Младеж,разбрах,че за АГ-то всичко е наред,но за ортопедията нещата са по сложни и тревожни.Но какво ще излезе от визитата на Министърката ще разберем до края на годината.До тогава стискам палци и на Кмета,Общ.съвет и на Д-р Бамбов!

Анонимен каза...

Е и това е нещо като за начало. Защото в Ловеч, Луковит,Тетевен,Летница,Ябланица,Априлци взети заедно май май се раждат по-малко деца на година от колкото в Троян. Това че ловешките играчи лъжат в статистиките си и т.н. не може да ме заблуди вече.
Идеята ми да е кръстим между нас си Областна болница беше по скоро "иронична". :)
Младежа

Анонимен каза...

Добре си хортувате ви тука,ама я аз да задам един въпрос:

Какво е качеството на услугите които получаваме в болницата ни?
Колко от докторите имат професионално отношение към пациентите
Колко от тях в прав текст искат пари от нас?
Колко пъти се налага сами да си купуваме консумативи и лекарства при престоя ни там,нищо че плащаме осигуровки?

Въпроси много,тези стигат засега...

Пол.... каза...

До горния-във всяко стадо има мърша,нали знаеш.За един може да се каже лошо,но за друг може и шапка да му свалиш.Аз лично,като отида до болницата/абонирана съм за нея/,срещам по често наистина голяма човещина и разбиране.Ако взема да изброявам....Ще спомена само д-р Вълковска.Е на тази жена наистина шапка и свалям.Има и много други.Но има и такива,които заобикалям само да не се налага да му кимна.До сега никой не ми е искал пари.Аз говоря само за нашата болница.Ако се налага да доплащаш,да си купуваш лекраства,това е заради сбърканата ни здравна система.Понякога и самите доктори не са виновни.Ако има спекулация,има и къде да се обърнеш.Така че, никъде не е перфектно,но специално тук при нас обслужването е сравнително добро,според мен.

ARVi каза...

Младежа, и вселенска да я наричаш, все тая. Блянове, утопия и недооценяване на обективната действителност.
Друго му трябва повече на Троян, не болницата е най важното. Разбира се важна е, но не най. Като вица за по и най ми се струва, че далеч по-важни за нашенци са сигурността, спокойствието и постоянните доходи на хората в Троян, които напоследък ги няма. От тези неща ще дойдат самочувствието, независимостта, душевното спокойствие и здравето на хората. Ако имаха те по-вече средства, уверявам ви не биха се лекували в нашата болница. Не я критикувам, добра е, има в нея много способни лекари и добри неща се случват там, но все пак е далеч от това, което може и трябва да бъде.

Пол..... каза...

Ех,ARVi, както винаги си болезнено прав!

Анонимен каза...

Влязох в сайта на общината и видях, че има доста обширна информация за срещата на министърката в болницата. Тя май нищо не обещава.

Анонимен каза...

Не мога да разбера,защо искат точно АкушероГенекологичното да затворят.Знаете ли,че идват от цяла България да се оперират при др.Василев,половината от Ловеч,щото там биле некадърни,цитирам хора с които съм разговарял.Каква е тази идиотщина бе,каква е тази изродщина.Ми да си затворят Ловешкото АГ отделение,щом идват хората да се лекуват в Троян.Какво се правят на две и половина Всички измислени министри и областни и т.н.Надали има някои да разбира от работния пост, така като гледам все политици се навъдиха.Абе какви са тея игрички тука има там няма.Тая държавица нормална ли е бе.Аз мисля че не е нормална.Няма болница-няма хора,лесно А ПОМИЯРИТЕ отгоре.

Анонимен каза...

Аз пък не мога да разбера защо никога не свързвате местните топурдии с националните новини.Днес лекарите протестират против изчезването на половин милиард от парите на НЗОК,вкарани в бюджета на държавата.Пари,внесени от нас за здравеопазване,а не за нещо друго.

Unknown каза...

Можели дасе свържа със доктор Вълкова ако може телефонен номер

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |