Кметът отмени заповедта си за спиране на уличното осветление

* Акимов: Потърсих мнението на съветниците, не получих подкрепа и това бе причината да отменя решението си * Предстоящата актуализация на общинския бюджет може да върне режима? 
* Категоричният граждански вот в сайта на Т21 също помогна

НЕПОПУЛЯРНАТА Заповед № 442 от 17 юни 2010 г. на кмета на община Троян Минко Акимов, с която се разпореждаше спиране за по няколко часа през нощта на уличното осветление (от 1:30 до 4:00 в града и от 0:30 до 4:00 по селата), е отменена. Това ни съобщи днес (петък, 25 юни) сам г-н Акимов. Отмяната на режима на уличното светло е разпоредена със Заповед № 459 от 25 юни, влизаща в сила от понеделник, 28-ми. Настройката на апаратурата за автоматично управление в нормален режим пък трябва да стане до 2 юли. Новата заповед вече е връчена на фирмата, поддържаща уличното осветление в община Троян – „Денима 2001” (София). Контролът по изпълнението на кметското разпореждане е възложен на инж. Димитър Дудев, главен експерт в общинската администрация.

„НА СЕСИЯТА НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ от вчера (24 юни, четвъртък) потърсих мнението на съветниците по тази антикризисна мярка. Не получих подкрепа и това бе причината да отменя решението си”, коментира г-н Акимов. Градоначалникът обаче допуска, че при предстоящата след месец актуализация на общинския бюджет, заради орязване на републиканската субсидия със 713 хил. лв., е възможно отново да се премине към режим на уличното осветление. Не за друго, а за да се защитят жизнено важни дейности в ситуация, когато всяка стотинка ще е ценна.

КАКВО СЕ КАЗА на споменатата сесия на Общинския съвет (ОбС)? Най-напред кметът обясни, че предстои актуализация на общинския бюджет заради сериозно намалената републиканска субсидия (сметките показват, че е с около 30% - бел. Т21). Намаляването на субсидията и оттам актуализицията на бюджета били неизбежни и затова градоначалникът решил да направи изпреварващ ход с рестриктивната мярка за уличното осветление. Г-н Акимов коментира, че има известна неяснота колко точно ще се икономиса от нощното спиране на уличното осветление; на база на целогодишния разход за улично осветление в общината, възлизащ на 176 хил. лв., спестената сума трябвало да е от порядъка на 4500 лв. месечно, а на база на потребените количества електроенергия – на половина. С други думи – за 6-те месеца на годината икономията ще е между 12 хил. и 24 хил. лв.

„ПРЕДСТАВЯМ СИ КАК ЩЕ РЕАГИРАТ многото гости през туристическия сезон, като видят нощните спирания на уличното осветление, на по-голяма антиреклама – здраве й кажи”, коментира председателят на дясната група „Избор за Троян” Даниел Сираков. „Вкарвате си огромен автогол – изтеглете заповедта си и пуснете осветлението!”, категоричен бе и инж. Илиян Пеевски („Атака”). Редно е мярката да се отложи с един месец и при актуализацията на бюджета да решим какво да се прави, бе мнението на Мичо Генковски (ГЕРБ). „Вярно е, че свиването на бюджета ще рефлектира върху важни социални дейности като детските градини, социалния патронаж и др. И ще трябва да решаваме къде да отрежем, а не къде да додадем. Но нека не избързваме и решението на въпроса с уличното осветление бъде отложен”, в същата посока бе и становището на председателя на ОбС инж. Ангел Балев.

ПРИПОМНЯМЕ, че много остра дискусия по спирането на уличното осветление се разрази и в сайта на Т21; а повечето мненията бяха пределно категорични - мярката е несъстоятелна и няма да донесе нищо добро на Троян и общината. Не бяха един и два и апелите режимът да бъде отменен. И със сигурност този граждански вот също повлия на кметското решение за отмяна на режима и връщане на светлото по троянските улици.

Генадий Маринов


37 коментара:

Полендачката каза...

Ето това е!!!!Радвам се ,че има чуваемост.Чудесно осъзнавам,че не се е разминало с икономията,но съм сигурна,че има варианти ако се наложи.Радвам се,че сме повлияли поне мъничко,и сега е ред да призова всички негативно настроени анонимци,че когато имат мнение е редно да го изкажат интелигентно,а не със злъч и псувни.Гена,ти също имаш принос затова благодаря и на тебе!!!!

Анонимен каза...

Много си права Пол. Нека се обединим за благото на всички ни и от тук или от други посоки изказваме своите мнения, но пак повтарям интелигентно и смислено и съм сигурно в доброто и в това, че ще ни чуят, както се случи със заповедта, и ще се съобразяват с нашето мнение. Благодаря на всички, които с идеите си и с положителната нагласа да вървим към по - добро дават своите мнения и критики разбира се. Аз също подкрепям тази отмяна на заповедта. Сигурна съм, че ще се намерят макар и много трудно варианти да се направят икономии. Знам, че е трудно, но трябва да успеем. Троян е един много прекрасен град и все още не е замрял, така както съм говорила с мои приятели от други градове. Със усилия и разбирателство и с много труд и воля ще успеем да излезем от ситуацията на тежката криза.
Антония

Анонимен каза...

Честно казано - много тъпо управленско решение! Ако човек уважава себе си, не би позволил да се случи това - първо издава заповед, после се осмисля, допитва до ОбС и я отменя! Редно беше да се питат общинските съветници, гражданите и след преобладаващо мнозинство да се приложи съответната мярка. Имаше вчера коментар, че кмета сам не взимал никакво решение - не сте прав, господине/госпожо. Ето, че взе сам едно решение и то се оказа много тъпо! И питам аз - що цял град руча жабетата за 4 500 лева месечно?
Гражданка

Анонимен каза...

Ами че той от кого гледа кмета-и в София два пъти едно не казва пожарникаря.

Кака Мара каза...

Аз мисля обратното и поздравявам кмета че намери сили да отмени грешната си заповед...Да си признаеш грешката не е слабост а сила...помним ги "безпогрешните",и ние 12 години си имахме един такъв дето осра всичко.

Анонимен каза...

Тук не става въпрос за признаване на грешки - трябваше да я отмени в резултат на гражданските позици, изразени в сайта, за да не се оправдава сега. Поздравленията са за съветниците - гостодата Сираков, Генковски, Пеевски, Балев...
Гражданка

Анонимен каза...

Браво! Значи наистина кмета се вслушва в хората и чете този сайт(форум). Само така!


Младежа

Анонимен каза...

Како Маро,права си мама му стара!
Толкова пъти се опитвах да кажа,че минца попадна в капана заложен от железненския простак,виновен до голяма степен за съсипията на Троян.
Изобщо не оправдвам действията му.
С тази показност нищо не печели а продължава да се лута и да показва колко е неспособен.
Да го бе направил тихомълком това с отменянето,защото сега подигравките и коментарите ще са двойно повече в сравнение със заповедта за спиране на тока.
Кмете явно е че не ставаш,ами вземи си смени PR-а,щото само се излагаш...
Американския модел на поведение в политиката не върви тук,а и ти не знаеш какво да направиш!

Анонимен каза...

Яяяяя Пеевски плюе против ръката която го помилва...Мъжката проституция откога е разрешена у нас?

Анонимен каза...

Младежо,
чети бе, момче! Къде прочете, че кмета се е вслушал в нашите мнения и поради тази причина е отменил заповедта? В статията ясно си пише, че е потърсил мнението на общинските съветници! Нека да сме обективни.

Анонимен каза...

Кмете,един съвет от мен:
Прави като шефа ти в София,бат Бойко.
За всички порблеми обвниявай предишния кмет и няма да сбъркаш да ти кажа.
Дружбата с такъв човек няма да ти докара втори мандат.

Анонимен каза...

Пак се започна с простотията. Човекът осъзнава грешката и я поправя. На вас угодия няма бе хора.....

Пол..... каза...

Я престанете!!!!Точно така-да си признаеш грешката не е слабост а сила.И ето пак редовните плювачи,пак от нищо недоволни.Ми то и слънцето да ви се поднесе в краката пак ще мрънкате,че ви е горещо.Не може да ви се угоди.Сутрин се сърдите на себе си,след обяда на цял свят.Такива хора сте!

Анонимен каза...

По- кротко, по- кротко,да не си детска учителка- ние си говорим,да не е забранено.

Пол.... каза...

Като ви давам акъл,дето ви липсва,май на такава заприличах.Не е забранено да се говори разбира се,напротив.Но тук километри се изписват какво искаме а както го получим пак недоволни!Важното е интрижка да има нали така????

Анонимен каза...

Анонимен отворко,
ами че то даже с червено го пише , че вота във форума също е изиграл важна роля. Пък и кмета два пъти пише коментари под които си слага името.Което значи че чете и се интересува от мнението на хората. Което си е така си е така!!!

Младежа

ARVi каза...

Мили хора, вие какво искате? Кмета да каже в прав текст, че се е вслушал ва нас? Това няма да стане, а пък и не енужно. Важното е какво в крайна сметка е решението му, относно дълго дискотирания проблем. Това е. Не са нужни чувства и емоции кой, кога, как и какво. Важното е, че кмета все пак достигна до правдиво, навременно и обосновано решение.

Анонимен каза...

г-н Маринов имате ли вече някаква информация какво се е случило днес на срещата с онази злобна министърка?

троянчи* каза...

Радвам се, че едно необмислено решение е поправено. Притеснява ме докога ще бъде така?
Мислех дълго време докато се прибирах няколко пъти по тъмните ни улици до вкъщи. Чудех се, толкова ли е бедна тая община, че причинява на гражданите си такова страдание и неудобство да се прибираш в пълен мрак, и да те е страх да се обърнеш назад, но и да се обърнеш какво ли ще видиш. Чудех се ако бях на мястото на кмета какво бих направил, при това тежко финансово състояния на Община Троян, откъде бих аз спестил за да не се стига до такава цигания.
- Бих наложил служебните коли на общината да бъдат снабдени с газове уредби. Реално инвестицията хич не е малка, очаква се дори ръст на газта до 30%. Не е много удобно да караш на газ, ама реално погледнато ние за удобство ли сме ги избрали тея хора или да вършат работа за общото благо? Бих наредил по служебна линия когато има ходене поне до областния гр. Ловеч, то да бъде извършвано със ЖП транспорт. Ей го де е Ловеч! Служебната кола трябва да бъде ползвана единствено и само при положение, че друга алтернатива няма. Мисля чрез тези стъпки биха се поспестили малко пари.
- Бих направил уличното осветление с нова система за включване. Пак да работи в малките часове на нощта, но не всички лампи, а поне една на 150-200метра примерно. Така хем ще се пестят пари, хем няма града да потъне в пълен мрак!

Реално погледнато аз не съм политик, не се занимавам с такава дейност, но все си мисля, че когато човек е на зор винаги ще намери алтернатива за оцеляването си. Например аз като имам 5лв за деня, не спирам да ям, а спирам да си купувам цигари или алкохол. Предпочитам да съм сит, отколкото да задоворя прещевките си. На никой не му е лесно в тоз живот, но затова сме дарени с разум за да обмисляме постъпките и поправяме грешките си!

Анонимен каза...

троянчи*,
много хубаво че имаш лично мнение за разлика от много хора в днешно време! Но надявам се тези идеи да са някакъв тъп виц. Защото и двете будят смях у мен. Факт е че кмета чете форума и това е много радостно. Но мисля че той се нуждае от свежи и конструктивни идеи и "мнения", а не от тъпи вицове.


Младежа

Анонимен каза...

В кой век живеем хора!Слушах изказванията на смолянската кметица и шефка на общините в България -мнението и е същото за спирането на осветлението .От къде да дойдат икономиите в общината-предлагам всички пенсионери/Акимов, Топалска, П.Панов и още други/ да оставят личните си пенсии в бюджета и да се задоволят с трудовите си възнаграждения, които никак не са малки.да се преразгледат заплатите на такива люде като Н.Вълков и прочие, които само си износват костюмите и са си гласували по 1200-1300 лв. заплати

Пол...... каза...

Не така де Младеж,троянчи* за първи път се изказва,може сега да е набрал смелост ,а ти го финтирваш:):):).Весела съм да и вие двамата ме развеселихте ама давайте,по добре е така отколкото оня дето е лапнал "миньо кога ще асфалтираш улицата от пазара до поделението" и само това си знае.Нещо ме е зарязал и Хасен с каручката,че взе да ми липсва:):)Когато Гената и Админа пуснат анкетата за това какви качества трябва да притежава един кмет,аз ще вмъкна и качеството на кмета да се бори със зъби и нокти за нещо наше което искат да откъснат по такъв грозен начин от нас.

Анонимен каза...

Граждани на Троян. Троян е третият електрофициран град в България, без да е имал бюджет от общината. Сега сме едни от първите които си спираме сами тока нощем заради бюджет.Половината от изказалите се по- горе не са в час за какво става реч. Да не сме в джунглите на Конго? Я погледнете мостовете в Истанбул, които не са в ЕС. Или магистралите им.
Иван М.

Анонимен каза...

Иван М.
благодаря ти за разяснението, че Троян е третия електрифициран град в България. Сигурно никой не го знаеше преди ти да ни го кажеш. Личи си,че си в час, както и личи,че си някакъв чишит като онзи дето изпраща кмета да пътувал с влак из страната.

Младежа

Пол..... каза...

Младежа,моля те не иронизирай така всеки.Иван М. е прав и заставам точно на негова срана.Не виждам в какво е сгрешил или кое не е вярно!И определено не е от тия дето пращат Кмета с влака!!!

Анонимен каза...

Искате кмета да пътува с влак? Ама става въпрос за кмета на Община Троян. А не за някой циганин от селата на Доган. Въпреки че дори и те отдавна не използват БДЖ. И точно от такива неща не трябва да се пестят пари, напротив стига да си върши работата и да тича ту, за да спечели европроект ту за да докара някой инвеститор в Троян. Лично аз нямам нищо против да се закупи служебно дори Бентли за кмета(само че втора ръка) за да е по-изгодно. Второто, за което го иронизирам г-на е че пише че не сме в час и не знаем че Троян е третия електрифициран град в България.

Полендачката,
ама ти да не си адвокат? :)
Нищо лошо разбира се.

Младежа

Анонимен каза...

Полека само когато споменавате догановите села...има няма през 3 месеца излизам извън България,щото минеш ли Пловдив на юг и България свършва...
Та в тия доганови села,ни дупки има ни ток се спира...а за джебел и кърджали не ми се говори...фабриките никнат като гъби след дъжд...

Пол...... каза...

Ха-ха,разбира се,че не съм адвокат.Аз защитих Иван М.,защото той не каза,че персонални ти или аз не сме в час.Каза го на другите анонимковци,които ти не може да не си разбрал,че не са в час.Затова го защитих.И че няма нищо общо с предложението Кмета да ходи с влак.Но Иван М. със сигурност знае,че ние сме в час!

Пол.... каза...

До горния-моля те по полека,че нали вече знаеш,че следят интернета.Визирам приказките,че след Пловдив Бг. свършва.Ама съм съгласна.Той Доган за своито всичко направи,затова и Бойко си призна,че е най-големия политик.Но едно не харесвам на Доган.Съвсем съзнателно държи своите /подчинени/неграмотни за да може да ги използва.Не учи,работи а аз ще те закрилям,власта е в мен и всички идват при мен и ти ще си ми подчинен!!!

Анонимен каза...

боли ме кура полендачке...случайно ако не знаеш да ти кажа че ББ и мобилния ти телефон подслушва.
като имат зор да дойдат да ме намерят и тогава да им покажа що в казармата бях един от най-добрите на рубежа с АК-7.42

Анонимен каза...

Единственият тъп виц тук си ти ,, младежа". В началото на ,, великия" ти пост сметнах за ненужно да отговарям на всеки гольо, но с течение на нахалството ти да си постваш малоумните изречение реших да го напиша.

Анонимен каза...

Снощи бях в Троян на запой и към 4 сутринта си тръгнах от кръчмата, грозна картинка, тъмно като в ..., не живея от 20 г. тук, но такава порнография не си спомням да е имало. Честито, вие сте си избрали копой за кмет!

Анонимен каза...

Абе анонимния смешник аз ако съм гольо ти какъв си? Пътувай си с БДЖ-то и не се занимавай с мен. Тъпите си идеи може да ги дадеш на някое куче, ама внимавай да не би и то да ти се смее.
Младежа

Анонимен каза...

До тоя дето е запивал до 4...
Що бе жена ти каза че и е идеална тъмницата,таман като идва към нас няма кой да я види,а нейния и без това бил грозна пияница...

Анонимен каза...

Ами кмете, намали персонала на общината, изгони всички пенсионери, които са на два куртаня, спри да си храниш кучето със служебната кола, по-малко хапване и пийване за чужда / държавна / сметка и ето ти икономиите. Пък дали не са ти много заместниците, които се чудят какво да правят, а сигурно нямат време да си ползват отпуските?

ARVi каза...

Убеждавам се отново, че най много приказва, този който най малко е информиран и изобщо си няма никаква представа от нищо, но си лае. Интересно един такъв критикар, какво ли би правил на тяхно място. Вероятно щеше да е по зле от тях в пъти. Не оневинявам с този си коментар общинската администрация, вероятно има какво да се желае и направи в по-вече. Иа вероятно и пенсионери назначени, но да се озърнем има ли отвън пред общината да чакат по-добри от тях. Аз лично не съм убеден, че има. Защото прокудихме всичко читаво от града, което има възможности за реализация, нужните знания, опит и самачувствие в областта в която се е развивал.

Анонимен каза...

До предпоследния анонимен/на умник/чка
Ако държавни пари наричаш парите събирани от троянци,а именно най-високите местни данъци значи наистина не си в час.

Младеж

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |