Инж. Марин Радевски: „Бъдещето на Троян е в промишлеността, а не в туризма!”

* В „Калинел”: ръст от 30% за 2009 г., 875 души по списъчен състав, строи се нов цех, след него – ултрамодерен нов склад * „Не може така - ние, българите, много искаме, а нищо не даваме!” * 40 души освободени поради несправяне с работата * „Дайте ми пример за една силна държава, която да няма баланс в икономиката!”

„БЪДЕЩЕТО НА ТРОЯН е в промишлеността, а не в туризма!” Това заяви пред Т21 инж. Марин Радевски – собственикът на най-голямата изцяло троянска фирма „Калинел” ЕООД, влизайки в директен сблъсък с разпространеното мнение, че шансът на града и района ни е именно в туризма. Това твърдение на едрия троянски бизнесмен прозвуча още по-рязко на фона на сриналите се в последната година няколко тукашни промишлени гиганта – „Хемус”, „Елма”, „Машстрой”, „Унитех”…; макар тук противоречие да няма – помним, че точно инж. Радевски, и то на няколко пъти, публично заяви, че фалитът на предприятията, „купени за жълти стотинки”, е предизвестен и „дано върху този тор поникне новата троянска икономика”.

КАКВИ МОТИВИ ИЗТЪКНА Г-Н РАДЕВСКИ? Туризмът осигурява само сезонна заетост – през лятото и зимата по 1-2 месеца, през останалото време е застой; а в нашия край, поради неразвитата ни туристическа инфраструктура и някои други особености, има допълнително разреждане – обикновено гостите идват само за уикенда, т.е. 2-3 дни в седмицата. Заплатите в туристическия бранш са по-ниски – едва 60-70% от тези в промишления сектор. Промишлените предприятия са и своеобразна „ракета носител” – покрай тях работят редица по-малки фирми подизпълнители, фирми в обслужващата сфера и др.

НО ИНЖ. РАДЕВСКИ БЕ КАТЕГОРИЧЕН, че едностранчивостта в икономиката, независимо в каква посока е, не води до траен успех. Успехът идва от всестранно развита икономика, в която има баланс между промишлеността, селското стопанство и туризма (където природните и климатични условия позволяват развитието на туризъм). Изненадващо бе даден пример с Швейцария – една от световните емблеми в туризма; която обаче има и силно развита промишленост – лекарства, часовници, машиностроене (в Швейцария се произвеждат най-добрите корабни двигатели – „Зулцер”), лека промишленост, силно развито селско стопанство, за банковото дело да не говорим. „Дайте ми пример за една силна държава, която да няма баланс в икономиката и наред с другото (селско стопанство, туризъм) – да няма и добра промишленост!”, риторично попита човекът, доказал на практика, че и в най-ново време в Троян може да се създава сериозна индустрия. Въпреки изолираността ни няколко месеца в годината (заради зимното затваряне на Троянския проход), липсата на газификация и някои наши си инфраструктурни неуредици (примерно липсата на обходен път).

ПОПИТАХМЕ г-н Радевски каква е ситуацията в „Калинел” в сегашния момент на национална и световна криза (припомняме – предприятието, в което според официалните данни от 17 юни 2010 г. са заети общо 875 души и което има своя втора производствена база в гр. Червен бряг, произвежда възглавници и олекотени завивки и е основен доставчик на шведския мегаконцерн „Икеа” – бел. Г.М.). Кризата безспорно я има - заяви водещият троянски бизнесмен, - но с находчивост и много работа негативните й ефекти са преодолими. Даден ни бе и най-красноречивият пример: в момента, със собствени средства, „Калинел” изгражда нов цех за завивки, който скоро ще е готов (инвестицията е за около 1 млн. и 800 хил. лв.), след което ще започне строеж на огромен ултрамодерен нов склад; за миналата 2009 г. ръстът на продажбите на „Калинел” е скочил с цели 30% (с други думи – реализирана е продукция за 10 млн. лв. повече от предходната година) и добрите темпове се запазват; от края на миналата година и през настоящата 2010 г. в производствената база в Червен бряг са инвестирани в оборудване и модернизация над 2 млн. лв.

СОБСТВЕНИКЪТ НА „КАЛИНЕЛ” ЕООД обаче не отрече, че и при него има съкратени работници: „Наистина получават се и такива неща – наскоро съкратих 40 човека, по-точно освободих ги поради несправяне с работата”. А обяснението за този непопулярен ход имаше по-едри измерения: „Не може така - ние, българите, много искаме, а нищо не даваме, това е! Факторите са много. Имаме си вродена ориенталска леност и кой каквото иска да говори – че българите били много работливи и т.н. - вятър и мъгла! Много народи са по-работливи от нас. Това е едното. Второто: самите ние - не знам глупави ли сме, недоучени ли сме - но много обичаме да даваме акъл, а самите ние се нуждаем от акъл. Да не съм голословен: казвам на един работник „Направи го тъй и тъй!”, отивам след това и виждам, че направил точно обратното, както той си знае! Такъв го гоня на момента, но първо му казвам защо го гоня. Оправдава се, че така бил преценил, че по неговия начин ставало по-лесно – да, ама резултатът е бракувана продукция и загуби”.

ПОПИТАХМЕ И ЗА СКОРОШНАТА ВИЗИТА в „Калинел” на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. „С Дянков се познаваме, имали сме няколко срещи, поканата ми е от доста време”, обясни инж. Радевски, подчертавайки, че е канил и други министри, от предишни кабинети, но това е първото подобно посещение от такъв порядък. Срещата имала делови характер – министърът разгледал предприятието, научил подробности за голямата троянска фирма и определено останал впечатлен от видяното и чутото. Разбира се, обсъдили се и по-едри проблеми, най-вече касаещи сложните и несъвсем гладки отношения „държава – бизнес”.

Генадий Маринов

38 коментара:

Анонимен каза...

Че откога шивача на възглавници на ишлиме разбира от туризъм?
Или и той е поредния който решава че освен с шивашките си заниманяи може да дава акъли ипо други теми?
Айде господин промишленост да си гледа шалтетата и да не дава акъли по теми далеч от неговата черга...

Анонимен каза...

До горния спец. Ти прочете ли внимателно мотивите или си от постоянните лайки?

Анонимен каза...

Много зависи и за каква промишленост става въпрос.Защото ако тя е лека и разположена на подходящо място проблем сигурно няма да има.Не може обаче да се отрече и факта че даденостите(природни,културни и исторически)на община Троян имат потенциал да са основно перо в нейните приходи.Друг обаче е въпроса че и те както и какъвто и да е бизнес трябват да бъдат управлявани перспективно и с инвестиции.А не да се разчита само на обирането на някакви дивиденти без грам развитие.

Анонимен каза...

До по горния!

А ти къде видя компетентните мотиви за твърдението на шивача?
И като ти е дал шалте и калъвка да му правиш ихтибар,кажи ми това интервю ли е или реклама в която се хвали колко е велик и само шивачеството ще оправи икономиката?

Гост каза...

Към гневния анонимен: Не познавам г-н Радевски, и от икономика не разбирам. Знае се обаче, че той е голям дарител. Питам се - ако се случи да Ви помогне с дарения за някаква кауза или, недай Боже, за решаване на личен проблем, дали пак ще бъде "шивача на възглавници на ишлиме"?

Анонимен каза...

Е като е такъв ,защо си позволява подобни глупави изказвания,подходящи за еснафа а не за бизнесмен от неговия калибър?

Анонимен каза...

Гневния анонимен явно е от сторонниците на туризма.Вместо да се спори и плюе без аргументи,не е ли по-добре да се изнесе информация колко внася туризма в бюджета на общината,па всеки да прецени.А иначе Радевски е абсолютно прав,че без баланс между промишленост,селско стопанство и туризъм държава няма да станем.Доколкото си спомням и Троян и Габрово и Възраждането го направиха производителите,а не кръчмарите....Е,разбира се,без механи може би Ботевите стихове щяха да си останат ненаписани...

Анонимен каза...

От тази промишленост унищожихме реката, а притоците й са заприличали на канали! Работата е там, че туризмът ни не е като хората, а не че не може да изхранва района. Слугуване му е майката, а не само само скубане на пари! И атракции и много услуги, а не само приказки!

Анонимен каза...

До по горния!

Защо не зададеш въпроса,колко общината е инвестирала в туризма в Троян че да питаш колко туризма внася в бюджета!

Анонимен каза...

Канализацията,пречистването на водите е друг въпрос.Знаеш ли например колко и какви води изхвърля,най-чсто в съседния дол един хотел с кръчма .А за слугуването и скубането си прав-те затова повечето седят празни.

Анонимен каза...

По твоята логика да те питам-а колко е инвестирала в промишлеността,в селското стопанство?

Анонимен каза...

Ти ми кажи,ти зададе тоя глупав въпрос!
Аз не съм твърдял че промишлеността не е жизненоважна,дори обратното.Лично аз работя в завод от леката промишленост и за разлика от много мрънкачи точни като Радевски се хванахме в ръце и за една година си решиме проблемите с кризата и намалелите поръчки.
Без грам помощ,без срещи с кмета,без срещи на бизнеса,без да идва Вдянков и т.н.

Анонимен каза...

Значи така колкото и несериозно да прозвучи май май благодарение на този г-н Радевски до известна степен града ни съществува. Щото като прибавим и работниците му от Мебел и едни други стават 1000 човека. Това ще рече, че ако го няма Радевски тези 1000семейства няма да имат работа в Троян. А покрай тях не ми се мисли колко други ще бъдат засегнати. Така че шапка трябва да му се сваля на този човек. Естествено (разбира се), че Троян трябва да се опита да възвърне славата на промишлен център на България. В туризма ни едва ли са заети повече от 5% от населението. Пък и да се разчита на него е много наивна работа.

Друг е въпроса защо ГЕРБ-ерите не привличат инвеститори в Троян, както го правят другите общини- Ловеч, Севлиево, Габрово, Луковит и Летница дори. Оставете ги намира Елма, Машстрой, Хемус и "Хр.смирненски".Там никога нищо няма да стане и не може и да стане.
Иначе и аз имам една притенция към г-н Радевски. Знам че той е кореняк троянец и като такъв искам да го питам за какво инвестира 2млн. на година в Червен бряг, а не само в Троян и тука да прави разширение.

Младежа

Анонимен каза...

До последния - събраната тупистическа такса ТРЯБВА да се инвестира в туризма вероятно, което не се прави...защото таксата не се плаща и порочния кръг се затваря. А промишлеността и селското стопанство са друга тема.

Анонимен каза...

Опа, коментара е по въпроса за промишлеността и селското стопанство, сори.

Анонимен каза...

Няма проблем,разбрах коментара ти!
По никакъв начин не искам да става спор кое е по-важното,просто и аз се учудих на изказването на Радевски!
Никой не е твърдял или поне аз не съм чувал досега,че бъдещето е САМО в туризма.
Ако говорим за глупостите на кмета,той и без това не знае какво говори.

Анонимен каза...

Глупостта да се мисли,че будещето е предимно в туризма не само че се мисли у нас,а до голяма степен се и направи.И то по най-мутренския възможен начен,без грам планиране и контрол от страна на Държавата и Общините,без инфраструктура,със съсипване на защитени местности,резервати и едни от последните останали сравнително девствени кътчета от нашата природа.Умната с лебец-е рекъл народа!

Анонимен каза...

Донякъде си прав.
Мутрите и управниците са едно и си гледат интереса.
В Троян наред с липсата на инвестиции дръжавата ни е обърнала гръб и с туризма.
Верно е че и местни предприемачи в тази област нямат интерес да се развива,знаете защо.
Няма как да им докаже човек,че с правилна реклама и помощ от държавата(а може и без)стига да сме си оправили дворчето и да сме си подредили саксиите ,потока от хора ще се увеличи.Демек има ли за едните ще има и за другите.
Но тънките сметки на местните важат и за туризма.Както слуховете говорят че определени интереси плащат на кмета да възпира евентуална външна "заплаха" същото важи и за туризма.

Пол...... каза...

Хей,пак се появи един да се дърли:):).Е, няма край това.Г-н Радевски е прав,много прав.Туризма си е важен,промишленоста също,няма защо да се спори.Аз като плевенчанка/бивша/,много добре знам положението на Троян преди.Спонете си онези златни години,когато града се пукаше по шевовете от предприятия.И такива като мен полендаци,зарязваха имоти,продаваха къщи само и само да дойдат тук на работа.Така града се разрастна.До преди няколко години/боже колко скоро беше/,безработицата беше нулева....спомняте ли си?И това беше заради промишленоста.Аз винаги съм гледала Троян от друг ъгъл,понеже винаги съм била в сферата на изкуството,но виждах,че не толкова керамиката и дърводелството преобладаваха а промишленоста.
Не знам защо има хора да нападат г-н Радевски.Той не е длъжен да осигури прехрана на всички,но го прави с доста хора както казва Младежа.Лично съм го срещала един път и трябва да ви призная,че е човек с голямо сърце.Не само дарителската му дейност го доказва но и други дела.Аз лично съм съгласна с него,но само ще му дам един съвет.Като човек от листата на ГЕРБ/впрочем май всички са така/аз очаквам по-голяма активност,защото не я забелязвам особенно.Иначе го поздравявам за начина на мислене.И е прав,ние не сме научени да работим много а само мрънкаме.Не става така!

Анонимен каза...

А селското стопанство,а ИПЖЗ-има ли ги,или ще си караме на палмово масло и граниви ганайски фъстъци?

Пол.... каза...

Ами ИПЖЗ си го има и сега,а ако не ти се яде палмово масло,иди на центъра във фирмения им магазин и си купи истинско сирене.И не е най-скъпо.Всъщност тук поне имаме избор дали да си купиш палмово масло или истинско сирене,а на някои други места нямат такава възможност.А за земеделие,тука не е такъв района за да се спори за него.Винаги го е имало,но в по малко райони.Не е основното!

Анонимен каза...

Те в ИПЖЗ с компютрите всеки си има ферма в канцеларията.....

Анонимен каза...

Че какъв ни е района-аз не говоря за отглеждане на смокини.Те нали това трябва да правят-да кажат какво да се гледа,как да се гледа-то сирене и баба знае да прави.Май най-разбират на отглеждането на папрат,такова ми е впечатлението.

Пол..... каза...

Тук не става дума за ИПЖЗ

Анонимен каза...

Що да не става дума за ИПЖЗ-те да не са свещена крава-само преживя и произвежда тор?

Анонимен каза...

В ИПЖЗ ако ги питаш ще ти отговорят че президента на България е Тодор Живков и че по коледа на Рила ще карат банани и портокали,изобщо времето там е спряло отдавна и си го карат като по онова време...сладък комунизъм...

Анонимен каза...

Знам,че е горе -долу така,но това трябва да се чуе,па защо не и да се промени.Аз по начало не понасям никакви свещени крави.А ИПЖЗ е също е на бюджетна издръжка.

ARVi каза...

Не мога да си обясня, защо водите тeзи безсмислени спорове, кой крив, кой прав, как общината не инвестира, как бизнеса пречи, кой на кого не помогнал.
На Рокфелер или на Форд да не им е помогнала държавата? Общината не може а и няма право да инвестира в имоти и бизнес, които не са общински. Троян да не е Китсбюел, та да се изсипят тук маса хора да почиват или да се забавляват подобаващо, както в реномираните европейски курорти за да е основен преуритет туризма? В града ни нито има подходяща база, нито съответната за мечтите ни инфраструктура. Нима не виждате, че г-н Радевски, без да го познавам, е напълно прав. Ръка за ръка трябва да се хванат всички и общината, с позволените им дейности и вменени задължения от законите и нормативната база, и държавата, и бизнеса и представителите на туризма. Те всички са се хванали като орел, рак и щука и все някой им е виновен. Така няма да стане.
А ние нямаме право да критикуваме бизнесмена, докато не достигнем, па макар и донякъде постигнатото от него.
Пак гроздето ни е кисело, защото е високо.
Моля ви за трезви разсъждения и писания!

Анонимен каза...

Ами ти кажи,arvi,форд и рокфелер да са били бюджетни предприятия,става дума за държавен бюджет.А всички да се хванат за ръце-такъв филм има само в Северна корея.Я се стегни....

ARVi каза...

Не приемай нещата буквално. Имам в предвид всеки да си върши работата както трябва и да не пречи на другия, да се изтъква и дърпа чергата към себе си, и това, че нещата са взаимно свързани. Държавата нали беше изградила заводи? И какво стана с тях, когато се намеси нечистият бизнес, пък и преди това. Всеки да работи в своето лоно. Да работи и да прави това което е нужно и което му е вменено чрез законите в задължения, тук имам в предвид общината и държавата.

Анонимен каза...

До првия коментатор - ти сигурно си от 40-те уволнени.

Анонимен каза...

Дори не знам къде е Калинел!
Работя в хотел и просто ми е чудно как човек като Радевски,изплеска подобна глупост!

Анонимен каза...

Ами аз ще се опитам да ти обясня.

Значи в град Троян има един квартал-Лъгът(най-големия при това). В западната част на този квартал се намира фирма"Калинел". Там работят само някакви си 1000 души. Как може пък да я знаеш тази малка фирмичка в такъв голям град.
Това сме ние българите някой като направи нещо голямо и постигне много веднага трябва да го оплюем или да омаловажим нещата,които е създал.


Младежа

Анонимен каза...

p.s. Да не би да работиш в хотел "Работа за глупаци"???

Пол..... каза...

До горния-този хотел "Работа за глупаци" твой ли е,че само ти го знаеш?

Анонимен каза...

Не бе младеж,
Просто за разлика от троянците не държа да знам всичко и всички в Троян.Прекрасно познавам гетото и съм минавал много пъти покрай мястото където е Калинел,но никога не съм ходил там,просто защото не ми влиза в работата.

Анонимен каза...

Бизнес може да има в Троян, но имам едно питане към инж.Радевски,като общински съветник наясноли е ,че в Троян има един Главен архитект- КРЪСТЕВ,ОТ КОЙТО НИЩО НЕ СТАВА И ЗАЩО ВСЕ ОЩЕ Е НА РАБОТА, А НЕ СИ ВЪРВИ В ЛОВЕЧ И ТАМ ДА СПЪВА БИЗНЕСА.ДОКОГА В ТАЗИ оБЩИНА ЩЕ ИМА ГЛАВЕН АРХИТЕКТ -НЕКАДЪРНИК .

Анонимен каза...

ЕДИН НОРМАЛЕН ЧОВЕК ОТ ТРОЯН КОЍТО МОЖЕ ДА Е ИСТИНСКИ КМЕТ-НО ЕДВА ЛИ...????ПОМИСЛЕТЕ!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |