За осми път – медийно садене под Беклемето

* Доайените Христо Хараланов и Кольо Станчевски – пак най-чевръсти * Горският надзирател Георги Маринов с първо внуче –„Честито, дядо!”
* Ловешкият полицай, журналист и поет Радо – вицаджия №1
* ЧРД за инж. Богдански! * Логистична подкрепа от губернатора Николай Нанков

В Журналистическата гора

ЗА ОСМА ПОРЕДНА ГОДИНА ЖУРНАЛИСТИ ОТ ЛОВЕЧ И ТРОЯН се включиха в акцията, известна като „Журналистическата гора” (10 април). Припомняме – медийното залесяване води началото си от далечната вече 2003 г. и се роди от съвместна инициатива на шефа на Регионална дирекция на горите (РДГ) – Ловеч и наш земляк (родом от с. Чифлик) инж. Павли Богдански и на кореспондентката на БНР в Ловеч и председател на областното журналистическо дружество Стела Бочева; идеята – журналистическото братство от района да даде своя принос в подкрепа на българската гора, но не само с журналистическия „инструментариум”, но и буквално. Имаше и хубав повод – Седмицата на гората, професионалния празник на българските лесовъди, отбелязван през всяка първа седмица на най-пролетния месец, април. Домакин на медийната залесителна акция стана шефът на Държавно горско стопанство (ДГС) – Троян инж. Димитър Шишков; той определи и терена – няколко голи „петънца” в непосредствена близост до трасето на стария Римски път (срещу местността Айдушкото сборище под Беклемето /Троянския проход/). Хората на инж. Шишков осигуряваха и всичко необходимо – посадъчния материал (основно бял бор), инструментите, предварителната подготовка на терена и т.н.; да не забравим – и почерпката на финала в чудесната вила на ДГС – Троян на Беклемето.

ПРЕЗ ПЪРВИТЕ ДВЕ-ТРИ ГОДИНИ, ВЪПРЕКИ ЕНТУСИАЗМА, залесеният участък, сдобил се с гръмкото име Журналистическата гора, никакъв го нямаше; борчетата се губеха из треволяка и не искаха „да дръпнат”, тъй както на нас (залесителите) ни се искаше. Имаше и една лоша година, когато немалко от засятото изсъхна и се наложи повторно залесяване. Но ентусиазмът не секваше, пък и професионалистите не веднъж обясняваха, че гора трудно се прави, а в началото е най-трудно. Днес, на осмата година, Журналистическата гора вече е заприличала на гора, а някои от първите засети дръвчета вече се извисяват на над 2 метра височина. А от миналата година бе подхванат и нов участък, на около 200 м по-нагоре, пак покрай Римския път.

КАКВО МОЖЕМ ДА КАЖЕМ ЗА НАСТОЯЩОТО медийно залесяване под Беклемето? Една липса бодеше очите – нямаше го горския надзирател от ДГС – Троян Георги Маринов, чиято компетентност, добронамереност и такт помагаха много на пишещите (пишман) залесители и чиито заслуги за Журналистическата гора са безспорни; оказа се, че г-н Маринов отсъства по уважителни причини – станал е дядо за първи път. Да му е честито! Отново, както и в предишни години, двамата доайени на местната журналистическа гилдия – ловчалиите с яка троянска връзка Христо Хараланов (който прекарва голяма част от годината на вилата си в с. Орешак) и Кольо Станчевски (който пък кажи-речи се е преселил в родното с. Шипково) бяха най-чевръсти. Пак се наложи, въпреки че (уж) си знаем, инж. Шишков да прави залесително показно; нищо лошо – нали казват, че повторението било майка на знанието. За пореден път залесителната акция на Журналистическата гора бе уважена и от ВИП гост, сега – областния управител Николай Нанков; г-н Нанков не се изяви особено с мотиката, но логистичната му подкрепа не бе без значение.

КАКТО КАЗАХМЕ, МЕРОПРИЯТИЕТО ПРИКЛЮЧИ В ГОРСКАТА ВИЛА на Беклемето, като за купона имаше и допълнителен повод – предстоящия (на 13 април) 54-ти рожден ден на горското началство инж. Павли Богдански, който почерпи със саморъчно варена домашна сливовица, отлежала в смрадликово (не черничево – бел. Г.М.) буре и вадена само по най-специални поводи и за най-специални гости. За много години! И не на последно място - отново властелинът на купона в Горската вила бе Радо, бивш кадър на ловешкия вестник „Народен глас”, настоящ полицай (охранител в Ловешкия затвор), поет и участник в журналистическото садене още от самото му начало през 2003-та; полицаят журналист се скъса да разказва вицове (всеки от присъстващите може да потвърди – правеше го по-добре от плевенския шоумен Слави Трифонов – бел. Г.М.) и побърка от смях цялата компания (по-долу четете един от вицовете на Радо, разказан в разгара на залесителната акция в Журналистическата гора).

Генадий Маринов

*******

Из вицовете на Радо

По ми се пий!

Иванчо от Троян се явил на конкурс за работа. Сред въпросите обаче имало и такива, проверяващи езиковата култура на кандидата. На нашето момче се паднало да каже коя е висшата сравнителна степен в българския език. Иванчо от Троян не му мислил много и отсякъл: „По-”. Журито се смутило, тъй като троянецът бил връзкар и конкурсът бил реден за него, и деликатно го подпитало: „Защо да е „по-”, я помисли дали не е „най-”?”. Иванчо се позамислил, но пак бил категоричен: „Най-висшата степен е „по-”!”.

Тогава изпитващите поискали обяснение. И Иванчо им обяснил: „На мен най ми се ебе, ама по ми се пий!”.

(Бел. ред. Някой от присъстващите подхвърли на разказвача, че вицът му е много циничен. Радо контрира със следния въпрос: „Добре де, как ще прозвучи, ако кажа „най ми се прави секс” и „по ми се употребява алкохол”?!)


3 коментара:

Анонимен каза...

Страхотно начинание,но защо в Троян?
Що не ходите да садите в родния Ловеч?
Какво правите в Троян?
Ходете да садите на друго място,стига сте плагиятствали от нас !
Заради нас станахте на град,никога не го забравайте!

Анонимен каза...

Е ако щеш вярвай но нищо не разбирам от постинга ти ! Последно какво искаше да кажеш ?

Анонимен каза...

Благородна инициатива.Много добре ми звучи журналистическа гора.Там се оформя много хубава район.Мили журналисти, щом гордсото прави купон след такава добра работа, искайте да проведете и през годината почистване на тревата около борчетата, защото години им трабваха да излезат от нея.През 1969 година полицайте от местното РПУ засадиха боровата гора под чешмата "Еделвайс" на Беклемето.Така, че вие сте втората гора. Защо примерно държавните служители не обособят свои гори, нпример: гората на общинарите,гората на съда, на учителите ,докторсата гора,е прилича и банкерската гора.Най- прилича на дърводелските фирми да имат свои гори, които да носят техните имена или др.Предлагам диспут по въпроса!!!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |