Съветниците пак се сдавиха за битака

* Кольо Кацаров (БСП): „Искаме да се върши работа, но не искаме да се вършат глупости” * Мариела Шошкова (ДСБ): „Бездействието е най-лошото действие” * Инж. Илиян Пеевски („Атака”): Битакът не бива да остане на сегашното си място * Решено бе до края на юли амбулантните сергии да освободят ул. „Опълченска”, новото им място – уличката към гарата

ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ЧЕТВЪРТЪЧНИЯТ ТРОЯНСКИ БИТАК скара общинските съветници. На сесията на местния парламент миналия четвъртък (25 февруари) шпикерът инж. Ангел Балев, който бе и председател на конструираната през м. октомври миналата година Временна комисия, внесе от нейно име проект за решение за преместване на битака. Временната комисия предлагаше амбулантните сергии, които всеки четвъртък затварят единствената обходна улица на Троян (ул. „Опълченска”) и вкарват транзитния автомобилен поток в центъра на града, да се изместят на съседната уличка, започваща от животинския пазар и стигаща до гарата. Предложен бе и срок – преместването да се извърши до края на м. април. В аргументацията се казваше, че са огледани и обсъдени и други три варианта – площадката до блок „Къпинчо”, крайречната улица (ул. „Раковски”) и запазване на сегашното място, но те се оказали неподходящи и нефункционални. От постоянната Комисия по ТСУ към Общинския съвет (ОбС) обаче излязоха със свое предложение, което не се различаваше по същество, но коригираше срока – до края на м. април да се проведат уточняващи разговори с компания БДЖ, която е собственик на част от предложения нов терен за битака, а преместването да приключи до края на м. юли. Всички от Временната комисия се съгласиха с новото предложение за удължаване на срока и логиката сочеше, че ще се стигне до консенсус и безпроблемно гласуване. Да, ама не!

НАЙ-НАПРЕД ХИПЕРАКТИВНИЯТ и на тази сесия председател на 3-членната група на „Атака” инж. Илиян Пеевски обяви проекторешението за половинчато, обвини Временната комисия, че не е свършила нищо и че „работата й 5 стотинки не струва” и запита риторично членовете й защо досега не са провели разговори с БДЖ и какво би станало, ако жепейците откажат. По-нататък, в известно противоречие със себе си, г-н Пеевски заяви, че от подобна Временна комисия не е имало нужда и цялата работа е трябвало да се свърши от кметската администрация. Атакисткият лидер изтъкна и друг немаловажен контрааргумент – дали преместването на битака няма да е доста скъпо и дали Общината би могла да извади подобна сума. Инж. Пеевски обаче декларира, че битакът не бива да остане на сегашното си място, но не посочи своя алтернатива.

СЛЕДВАЩИЯТ НЕСЪГЛАСЕН бе лидерът на 8-те съветници от БСП Кольо Кацаров. Г-н Кацаров започна обобщаващо: „Искаме (групата на БСП – бел. Т21) да се върши работа, но не искаме да се вършат глупости”. След което конкретизира несъгласията си срещу предложението. Не било ясно колко ще струва преместването – говори се за 50-100 хил. лв., а фирмата, която стопанисва битака („Общински пазари” ЕООД), можела да отдели едва 20 хил. лв. Ще се появи тежък проблем с безопасността на биташките посетители – сега в четвъртък невралгично за пешеходците било само кръстовището след Марковския мост, а след преместването невралгичните точки щели да станат поне три (споменатото кръстовище; мястото срещу входа на новия битак, където ще се пресича ул. „Опълченска”; и кръстовището при автогарата). Нека нещата да бъдат детайлно изяснени, а не и тук, както при правителството, да се кара на принципа „Проба – грешка”, дообясни г-н Кацаров.

КЪМ СТАНОВИЩЕТО НА СВОЯ ЛИДЕР СЕ ПРИСЪЕДИНИ и съветничката Донка Банковска (БСП). Тя непоколебимо заяви, че никой не се оплаква от битака и патетично-риторично запита „Кое налага преместването му?!”.

Но предложението на Временната комисия с допълнението за промяна на срока от комисията по ТСУ намери и сериозна съветническа защита.

ИНИЦИАТОРКАТА ЗА ПРЕМЕСТВАНЕТО на битака и член на Временната комисия Мариела Шошкова (ДСБ), репликирайки Кольо Кацаров, заяви, че понякога „бездействието е най-лошото действие”. Тя обясни, че хората от комисията са обсъдили всички варианти и единодушно са стигнали до настоящото предложение. Синята съветничка за пореден път напомни, че зеленчуковият пазар (Големия пазар) си остава на мястото, а преместени ще бъдат само четвъртъчните амбулантни сергии, затварящи ул. „Опълченска”. „Искам нещата в Троян да се случват по-бързо”, призна г-жа Шошкова. И „хвърли ръкавицата” на изпълнителната власт: „Надявам се, че това решение ще бъде изпълнено, а ако не – вината няма да е нито на вносителя, нито на Общинския съвет”.

КМЕТЪТ МИНКО АКИМОВ СЪЩО СЕ ИЗКАЗА В ПОДКРЕПА на предложението за преместване на битака и заяви, че мястото му в никакъв случай не е там, където е в момента (на ул. „Опълченска”). Г-н Акимов обаче поясни, че от една година администрацията обмисля вариант за преместването и че има някои обективни трудности, които трябва да се преодолеят; например - проблемите с паркирането, с мястото за пресичане на ул. „Опълченска” (вероятно там трябва да се постави мигащ светофар), с един дувар на избраното място, който трябва да се събори, с финансирането на преместването и др.

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ВРЕМЕННАТА КОМИСИЯ инж. Ангел Балев бе най-категоричен, като заяви: „Временната комисия си свърши перфектно работата”. В подкрепа на преместването на битака и на уточнения нов срок до края на м. юли се обяви и председателят на Комисията по икономика Йордан Данков (ГЕРБ).

С 24 ГЛАСА „ЗА”, 5 „ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ” И НИТО ЕДИН „ПРОТИВ” предложението за преместването на четвъртъчния троянски битак в уличката, водеща към гарата, в срок до 31 юли бе прието.

Т21

9 коментара:

Анонимен каза...

Подкрепям преместването и питам свързано ли е с бъдещо строителство на хипермаркет?

Анонимен каза...

Нямат връзка.Троян ще види хипермаркет през крив макарон защото тук царува селянията и простотията.Не е сигурно дали и това тържество на простотията БИТАКА ще бъде преместено.

Анонимен каза...

Всички Вие форум бойци,незнайни и знайни войни от армията на инжинера,милиционера и останалите псевдопълководци които кръстосвате клавиатурни умения,не Ви ли писна да избивате комплексите си тук?
Чуствате ли се удовлетворени,когато къде грамотно къде не,плеснете великите си мисли,коментирате ли на дълго и широко как сте им го написали на ония във форума.
За да се случи нещо трябва ли причината да е друга а не истиснката?
Че тая гнусот наречена битак или четвъртъшен пазар,освен да лепне поредното селско петно на и без това селския ни градец,нищо друго не носи.
Хората които живеем в непосредствена близост трявба да Ви търпим селянотията и селските амбиции свързани с този митичен за Вас ден!

Аман и от такива управници,аман и от такива опозиционери!
Съседните нам градове по някакъв начин се опитват да се развиват и отърсят от провинциално еснафския манталитет,но не-ние гордите планинци ще тънем в собствената си простотия.
Да бе жив Иван Хаджийски та да види как думите и писанията му тежат като прокоба върху котловинците от родния му град!

Анонимен каза...

Битакът троянски е гнъс безподобна,ужасна кюлотна търговия,цигания до шия и рушветчийска далавера.Вън от Троян!Ама на Г-н Кмета май му харесва...

Анонимен каза...

Г-н Маринов, не можеше ли в статията си да използвате българската дума "говорител", вместо немско звучащата "шпикер"? Стига с тия чуждици, все пак сме в България!
А за битака- положението е ясно- ще протакат не се зае колко дълго, както се случва с преместването на малкия пазар. Нищо в тая община не става като хората. Обшинските съветници само се плюят и протакат и нещата все повече зациклят! А за голям хипермаркет, ще има да мечтаем!!! Много интереси са вплетени и току-така няма да се дадат някои бизнесмени да им се вземе клиентелата под носа! Нещата в Троян стоят така- поддържайте високите цени, те троянци са си свикнали с тя от време оно!!! Да, но все по-често се случва в почивните дни троянци да тръгнат с колите до Плевен и да си напазаруват за седмицата- хем стоките по-евтини, хем цената на горивото дели с троянската с цели 0.08 ст.!!!

Анонимен каза...

STIGA KMETA SE E ZANIMAVAL S GLYPOSTI AMI SE VZEMETE V RAKA ISE SPRAVETE S KY4ETATA PO PATI6TATA.ZA6TOTO HORATA NE MOGAT DA VARVIAT PO PATIA,SPUSKAT SE NA AIRA,NAOLIMP I DR.AKO NE VZEMETE MERKI 6TE PI6A DO PO GOLEMI INSTANCII...

Анонимен каза...

MNOGO VI MOLIM VZEMETE MERKI S KY4ETATA.OMOLIAVAME VI PROBLEM NOMER 1....

Анонимен каза...

ДНЕС БЯХ СВИДЕТЕЛ НА УЛ.ХР.БОТЕВ КАК ЕДНА ГРАЖДАНКА СПАСЯВА ЕДНО КУЧЕ.ЕДНИ СЕ МЪЧАТ ДА ГИ МОРЯТ, А ДРУГИ ГИ СПАСЯВАТ.МОЛИМ ВИ ВЗЕМЕТЕ МЕРКИ КАСАЕ СЕ ЗА НАШИТЕ ДЕЦА!!!

Анонимен каза...

STIGA VE4E GLYPOSTI VZEMETE MERKI S KY4ETATA!!!NADQVAM SE 4E 4REZ TOZI TROIANSKI VESTNIK 6TE VZEMETE POD VNIMANIE.DANO NE6TO SE NAPRAVI...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |