ГОРЕЩА ТЕМА: Дуплика без реплика

* „В противен случай е по-добре както за гражданите, така и за Общината да се намали такса „Битови отпадъци” и да се върнат старите (общи) контейнери” * „Общинските служители ме обвиниха в клевета и поискаха от мен да напиша опровержение на думите си от предишната си статия”

СЛЕД ПУБЛИКУВАНА МОЯ СТАТИЯ в бр. 9 на в-к „Троян 21” от 9 март 2010 г. (става дума за материала „Разделното” сметосъбиране в Троян”, където е посочен конкретен пример на смесване на разделно събраните отпадъци при извозването им от камион по чистотата; примерът е от СОУ „Васил Левски” – бел. Т21), очаквах адекватен отговор от фирма „Комунални услуги” ЕООД. Кратък коментар имаше единствено в сайта на вестника. И там бе обяснено, че виновните лица са наказани (научих, че наказанието е 30 лв. глоба – бел. А.П.), за което поздравявам ръководството на фирмата. Но в този кратък коментар не беше казано какви мерки ще бъдат взети, за да не се повтаря случката.

ВМЕСТО ТОВА - на 18 март 2010 г. в двора на СОУ „Васил Левски” дойдоха двама служители от общинската администрация, мъж и жена, и взеха да ми обясняват причините, поради които разделното сметосъбиране в Троян … не може да се извърши?! Мъжът се държеше спокойно и разумно, за разлика от жената, която в продължението на целия ни разговор не престана да ме напада. Но вместо да ме убеди, че не съм прав, с думите си тя постоянно ми даваше други теми, за които трябва да пиша.

В КРАЙНА СМЕТКА общинските служители ме обвиниха в клевета и поискаха от мен да напиша опровержение на думите си от предишната си статия. А като причина за невъзможното разделно сметосъбиране ми бе изтъкнат доводът, че в „разделните” контейнери, предназначени за стъкло, пластмаса и хартия, хората изхвърлят и други отпадъци.

МОЕТО МНЕНИЕ ОБАЧЕ Е, че задължението на фирма „Комунални услуги” ЕООД е да извозва съдържанието на отделните контейнери разделно, независимо от факта дали вътре в тях има само посочения отпадък. В противен случай е по-добре както за гражданите, така и за Общината да се намали такса „Битови отпадъци” и да се върнат старите (общи) контейнери. Което ще е един начин за изход от кризата и облекчаване на семейните бюджети. Все пак всички данъкоплатци плащат за извършване на услугата „Разделно сметосъбиране”. След като не може да се извършва услугата, поне да не събира тази такса. С връщането на общите контейнери ще се намалят и разходите на общинското дружество, грижещо се за чистотата в нашия иначе не лош и красив град.

НО ЗА ДА СЪМ ОБЕКТИВЕН, трябва да кажа и друго – ние, жителите на нашия град и община, нямаме достатъчно съзнание и култура за разделното събиране на отпадъците. Мнозина от нас въпреки призивите и предупрежденията за глоби продължават да изхвърлят безразборно боклука си и да пълнят с какво ли не „разделните” контейнери. „Комунални услуги” ЕООД не са виновни за тази мърлящина на гражданите и затова не е правилно цялата вина да се хвърля върху дружеството. Редно е всички ние да се замислим, а контролиращите органи не да спинкат по бюрата си и да чакат датата за заплата, а да почнат да си вършат работата.

Асен Панайотов,
ученик в 7. клас, СОУ „Васил Левски”, Троян

*****

Бележка на редакцията

Любопитно ни е дали от Общината наистина смятат, че разделното събиране на битовите отпадъци в Троян „не може да се извърши”, както са обяснили двамата общински служители, цитирани от г-н Панайотов. И ако е така, не е ли редно да се даде официално разяснение на гражданите. Както и да се помисли за намаляване на таксата за битовите отпадъци. Ако пък въпросните служители са изразили някакво свое „революционно” становище, което се разминава с официалното, не се ли налага именно те да напишат „опровержение на думите си”?!

Още по темата:

17 коментара:

Анонимен каза...

А на мен друго ми е интересно! ОЧЕВИДНО Е, ЧЕ СТАВА ДУМА ЗА ДЕТЕ и то ОЧЕВИДНО все още малко дете. Що за служители са тези, които търсят контакт с детето, а не с редакцията или родителите, които ОЧЕВИДНО носят отговорност за думите в статията. Няма ли ДРУГИ ОБЩИНСКИ служители, които вземат заплата да бранят правата и неприкосновеността на това дете... Атакува се детето?! Защо тези служители не атакуват Маринов? Сигурно Маринов може да каже и ОЩЕ нещо по повода! МОЖЕ БИ ТОЗИ ВЪПРОС ТРЯБВА ДА ИМ ЗАДАДЕ КМЕТЪТ на тези свои служители? И да ги прати на борсата...

Анонимен каза...

Г-н Маринов,
Има ли начин да научим имената на въпросните двама служители.
Питам,защото ми е интересно докъде ще стигне наглостта на общинските търтеи,които от нашите данъци получават заплати.
Питам,защото след като прочетох статията искам лично да се срещна с тия два олигофрена отишли да се саморазправят с детето ,дръзнало да крикитуква и без тов апроядената ни от корупция и гнилоч система.

Анонимен каза...

Не стига, че очевидно детето е казало истината, а тия са ходили да го плашат?!... Тия са за дисциплинарно уволнение ВЕДНАГА! Без значение на кого са хора, щото всеки общински служител е на някого човек или любовница, в което лошо няма де! (Не казвам любовник)

Генадий Маринов, Т21 каза...

Асен днес (събота, 20 март) донесе статията си в редакцията, но не можа да ми каже имената на двамата служители от общинската администрация, които са ходили в училището да го хокат. Разбира се, тези имена няма как да останат скрити. Още повече че въпросните служители са длъжни да отговорят на питането вярно ли е, че разделното събиране на битовите отпадъци в Троян "не може да се извърши".

Анонимен каза...

Според мен пък, това - написаното по-горе, не е изказване на това дете, без чужда помощ. Като цяло съм съгласна с позицията, но едва ли това е съчинено от един ученик в 7 клас.
Колкото до въпроса за Троян - наистина беше един чист и красив планински град с обещаващ туризъм, но от около година насам нещата не са същите. Троян запада с всеки изминал ден, но това не е само следствие от кризата. Настоящият кмет като че ли е зает с други неща, та не се интересува много-много от града. Жалко за нас, гражданите.

Анонимен каза...

Как да не запада ,и как туризма в Троян да не върви надолу като знам какви хора в Общината отговарят за този отрасъл.Кмета Минчо,Мариянчето Троанкса,зам кмета с дългите ръкави и куп какви ли не олигофрени,но явно с образование по темата и доказан дългогодишен опит....

Анонимен каза...

Асен Панайотов

Като цяло замисълът за статията и основната идея съм ги писал сам, но на много малко места, по въпроси по които все още не съм компетентен да беседвам най-уверено, имаше чужда намеса, но на много малко места. А относно предишната статия дори и родителите ми не знаеха, така че нея съм я писал абсолютно сам!

Анонимен каза...

Като цяло замисълът и основната идея съм ги писал сам, но на много малко места, където все още не съм компетентен на беседвам най-уверено, имаше чужда намеса, но на много малко места. А за предижната статия дори и родителите ми не знаеха, така че съм я писал абслоюутно сам!

От Асен Панайотов

Нели Генкова каза...

Случва се нещо важно - един ученик расте като гражданин. За разлика от повечето възрастни в Троян и България. Публично посочва проблем, излиза с името си, не се дава, когато го атакуват. Мисля, че най-малкото, което можем да направим, е да го подкрепим морално.

Анонимен каза...

Преди време в сайта на общината пишеше че глобата за смесване на отпадъците е до 500лв. С какво са наказани гражданите, които не спазват разделното изхвърляне дори в конкретния случай. И не само тук а и на други места в града. Убеден съм, че има личен момент в цялата работа. И това момче с тоя стил-направо е готов за студент. Писна ми от негативните реакции и злоба на пишещите.

Анонимен каза...

Май ще се съглася с господина.Айде стига да сте контра на всичко.Познавам хора от общината, които са си на мястото. Не всичко е черно, както го изкарвате. Честита пролет.

Анонимен каза...

Браво, дете. Истински се радваме, че в този град все още растат млади мислещи хора. Не се плаши от негативните коментари, като много знаят, да пишат и те и да излязат с имената си. Продължавай смело да пишеш за нередностите в този град, скоро ще те подкрепя и с името си.
В.И.

Анонимен каза...

Искаме публично имената на тези общински служители! А разделно няма да има, тъй като Иван Самичков го прави на сметището и печели от това, а как се е добрал до този бизнес - да си кажат от общината.

Бай Бочо каза...

Да си кажат!!!

Анонимен каза...

Разделното събиране не решава проблема. Необходимо е на сметището да има сепарираща станция в която отпадъците да се разделят и полезните рециклират. Концепцията по разделното събиране е сбъркана.

Анонимен каза...

Браво, дете. Истински се радваме, че в този град все още растат млади мислещи хора. Не се плаши от негативните коментари, като много знаят, да пишат и те и да излязат с имената си. Продължавай смело да пишеш за нередностите в този град, скоро ще те подкрепя и с името си.
В.И. !!! Това да се каже е добре, ако наистина е написано от детето, но моля позволете ми да не вярвам във "Високата интелигентност" на това дете. И моето е долу-горе на същата възраст и съм наясно с будността и мненията на това поколение!!!!

Анонимен каза...

Чета и се чудя!?!На едно 14 годишно момче му е направило впечатление как се прибират отпадъците от контейнерите.Изразява гражданската си позиция и вместо да получи похвала получава насмешка.Според мен факта ,че отпадъците в контейнерите не са били правилно сортирани НЕ омаловажава факта ,че служителите по чистотата не са си свършили работата КАКТО ТРЯБВА .Мисля ,че така се създава един омагьосан кръг-гражданите се оправдават с неправилното извозване ,а служителите по чистотата се оправдават с гражданите.
Познавам Асен ,защото сме съседи.Изключително интелигентно и възпитано дете е. И бих желала да поясня (в случай ,че някой ме обвини, че коментара ми е поръчков),че не познавам родителите, като изключим съседското кимване.
Интересно ми е дали това дете ще продължи да обръща вниманието на обществото към подобни абсурди и в бъдеще при положение ,че сега се реагира по този начин.Не ви ли е ясно ,че смазвате психически едно умно и будно дете, което според мен е абсолютно право.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |