„Аз мога” – уникална възможност за безплатно обучение

* Могат да се включат заети на трудов договор и самоосигуряващи се
* Одобрените получават ваучери и сами избират обучаващата организация * Най-голям интерес – към обучението по английски език

ПРОЕКТЪТ „АЗ МОГА” на Агенцията по заетостта (АЗ), финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, дава уникалната възможност на заети лица да повишат квалификацията и компетентностите си, избирайки сами какво и при кого ще учат.

УСЛОВИЕТО ЗА ВКЛЮЧВАНЕ в „Аз мога” е кандидатите да са заети на трудов договор или самоосигуряващи се (в програмата не могат да участват общински и държавни служители и служители в структурите на МВР, МО и МОМН). Одобрението става по стандартна процедура, като предварително се подават заявления по образец в съответното Бюро по труда. Одобрените лица получават ваучер, който до 20 дни трябва да предоставят на обучаващата организация, която са избрали.

ИЗБОРЪТ НА ОБУЧАВАЩИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ става от специална листа на доставчици на услугите по проекта, преминали през процедура на одобрение в Агенцията по заетостта; листата може да се види на страницата на АЗ в интернет.

26 МЛН. ЛВ. Е БЮДЖЕТЪТ на проекта „Аз мога” и е предвидено общо 27 000 души да преминат курсове по ключови компетентности или да получат професионална квалификация. Споменатите ключови компетентности са определени съгласно Европейската квалификационна рамка и са в седем направления: общуване на роден език, общуване на чужди езици, математическа компетентност и основни знания в областта на природните науки и технологиите, дигитална компетентност, умение за учене, обществени и граждански компетентности, инициативност и предприемачество. Професионалната квалификация обхваща по-голяма част от професиите, залегнали в списъка на Националната агенция по професионално образование и обучение.

ОБЯСНИМО НАЙ-ГОЛЯМ Е ИНТЕРЕСЪТ към ключовата компетентност, свързана с обучението по чужди езици и най-вече по английски език. Според изискванията на АЗ всички курсове по чуждоезиково обучение към „Аз мога” са на 3 нива с обща продължителност 300 учебни часа. И тъй като обучаемите по този проект са работещи, курсовете се провеждат след работно време или в почивните дни; пак във връзка със заетостта на курсистите се допуска до 20% отсъствия. Успешно завършилите курса получават сертификат, съобразен с общата европейска езикова рамка. И едно предупреждение – курсистите, които не завършат успешно обучението си, трябва да заплатят от собствен джоб стойността на ваучера, която е 700 лв.

ВАЖНО ЗА КУРСИСТИТЕ ПО „АЗ МОГА” ОТ ТРОЯН И РАЙОНА е, че една от обучаващите организации в листата на АЗ е „Училища „Европа” (Плевен), която има свое много добро и доказало високото качеството на чуждоезиковото си обучение звено в нашия град – Училище „Европа” (Троян). „Вярваме, че тази уникална възможност за повишаване на езиковата квалификация ще ви допадне, тъй като сме сигурни, че оценявате необходимостта от високи езикови компетенции в почти всички сфери на съвременния бизнес. От друга страна ще се радваме внимателно да изберете своите партньори в това обучение, за да извлечете реални и трайни ползи”, сподели директорката на Училище „Европа” (Троян) Ива Цакова.

Т21

Важно!

Повече информация за проекта „Аз мога” и за възможностите като обучаваща организация, които предлага Училище „Европа” (Троян), можете да получите на място в офиса на училището (Троян, ул. „Ген. Карцов” 71), на тел. 6-04-08 или в интернет на адрес www.europeschools.net

4 коментара:

Анонимен каза...

Браво, Генадий,
Радвам се, че информираш по този много важен въпрос.

Анонимен каза...

А дали наистина може всеки да отиде, какви са критериите по които се одобряяват кандидатите? Всеки, който заяви желание, и отговаря на критериите се одобрява, така ли?

Т21 каза...

"Одобрението става по стандартна процедура, като предварително се подават заявления по образец в съответното Бюро по труда. Одобрените лица получават ваучер, който до 20 дни трябва да предоставят на обучаващата организация, която са избрали..." Това е, което знаем - явно повече информация могат да дадат в Бюрото по труда в Троян, тел. 0670 64850‎

troyan21 каза...

Бюро по труда, тел. тел. 6-48-50‎

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |