Ловешката „Пътстрой” се изгаври с троянци

* В петък кърпиха по ул. „Димитър Икономов”, в събота дупките пак зейнаха, а в понеделник не личеше, че е ремонтирано
* Кметът Минко Акимов: „Няма да плащаме този ремонт, вече предупредих фирмата” * Инж. Галя Данчева: Качеството на извършения кърпеж е под всякаква критика

ПРЕД ОЧИТЕ НА ЦЯЛ ТРОЯН „професионалистите” от „Пътстрой” ЕАД – Ловеч (фирмата е подразделение на „Холдинг Пътища” АД, собственост на най-богатия българин Васил Божков – бел. Г.М.), които преди броени дни спечелиха търга за изкърпване улиците в Троян и селата на нашата община, я свършиха като … кучето на нивата. Говоря за злополучния – някои го определят и като подигравателен с нас и с нашите пари – опит да се запълнят многобройните дупки по ул. „Димитър Икономов” във възловия и изключително натоварен участък от кръстовището при Големия пазар до автогарата. Позволявам си тежките квалификации напълно съзнателно и без никакво колебание; а приличието не ми позволява да цитирам някои от множеството гневни сигнали, които получихме през седмицата по телефона и на редакционния имейл. Общата оценка е, че подобен калпазанлък не трябва да остане ненаказан и че не бива да допускаме някой да се упражнява (и облагодетелства) на наш гръб.

ФАКТИТЕ СА СЛЕДНИТЕ. В петък (26 февруари) екип от „Пътстрой” ЕАД – Ловеч закърпи дупките във въпросния участък на ул. „Димитър Икономов”. Но още на следващия ден, в събота, дупките пак зейнаха, а в понеделник от злополучния ремонт не бе останал никакъв знак. Всъщност на единия тротоар (откъм градинката точно срещу Данъчното) беше останала купчина от някаква странна сивкаво-черна смес, с която бяха запълвали дупките; по-късно научихме, че това е т. нар. „студена асфалтова смес”, докарана от „пътстройци” чак от Ловеч (че е студена, бе сигурно, но дали е асфалтова – дълбоко се съмнявам – бел. Г.М.).

ВОДЕН ОТ СОБСТВЕНИЯ СИ ГНЯВ
и от всеобщия троянски такъв срещу споменатата „ремонтна” подигравка, потърсих мнението на кмета Минко Акимов и едно експертно мнение – на шефката на общинското строително дружество „БКС” ЕООД инж. Галя Данчева.

„НЯМА ДА ПЛАЩАМЕ ТОЗИ РЕМОНТ – в никакъв случай, вече предупредих фирмата”, изпревари основния ми въпрос г-н Акимов. Градоначалникът обясни, че е разпоредил да се направи проверка на качеството на свършената работа; но в известна степен оправда „пътстройци” – понеже никъде в момента асфалтовите бази не работели и нямало горещ асфалт, те трябвало да се справят със студена асфалтова смес, която по принцип не давала добри резултати и само временно спасявала положението.

ПОПИТАХ Г-Н АКИМОВ ЗАЩО ТОЧНО „ПЪТСТРОЙ” (ЛОВЕЧ) е наета за пътните кърпежи в Троян и троянските села. Градоначалникът бе откровен – защото сегашният Закон за обществените поръчки дава абсолютно предимство на фирмата, предложила най-ниска цена. „Това е едно надлъгване, от което всички губят, но за жалост законът е такъв и ние трябва да го спазваме”, бе кметският коментар. Г-н Акимов даде и конкретен пример – за довършването на социалния Дом за стари хора в с. Добродан (сградата на бившето училище) държавата отпуснала 400 хил. лв., но след надлъгването на търга победила фирма, дала оферта за половината сума (200 хил. лв.). Резултатът – спечелилата фирма всячески ще се стреми да намали разходите, пестейки от качество (на материали, труд и т.н.); в крайна сметка печалбата й ще е нищожна, а качеството – компромисно. Най-потърпевша обаче е Общината – тя губи 200 хил. лв. от държавната субсидия и й предстоят допълнителни главоболия. Потърпевши са и фирмите, предложили адекватни оферти – на тях им е даден урок как трябва да „играят” занапред. Градоначалникът изрази съмнение дали подготвяният в момента нов закон за обществените поръчки ще коригира споменатия капан с абсолютното предимство на критерия „най-ниска цена”.

ОТ ИНЖ. ГАЛЯ ДАНЧЕВА - която освен шеф на строително дружество е специалист по пътно строителство и години бе начело на „Пътно поддържане” (Троян) - потърсихме професионален коментар по казуса с изаканото от „Пътстрой” (Ловеч) голямо аки на троянската ул. „Димитър Икономов”. Г-жа Данчева бе категорична – качеството на извършения кърпеж на този пътен участък е под всякаква критика. Но обяснението й за лошия резултат донякъде се разминаваше с това на кмета. Управителката на „БКС” ЕООД (Троян) ни обясни, че студената асфалтова смес, чиято цена е колкото на горещия асфалт, дава далеч по-добри резултати, но само ако е … качествена. А тази, която използвали ловчалии, не струвала (една от основните й съставки – битумът, не била добра). Г-жа Данчева припомни, че „БКС” ЕООД (Троян) запълнило по същата технология дупките на входа на Троян, но те държат вече няколко месеца.

ПОПИТАХ НЕ Е ЛИ ПО-ЛОГИЧНО кандидатствалата троянска фирма („БКС” ЕООД) да спечели търга за пътните кърпежи в Троян и в троянските села; и заради факта, че ще е много по-мобилна, понеже базата й е тук, и защото транспортните й разходи, които при всички случаи се калкулират, ще са далеч по-малки. С този въпрос явно бръкнах в раната. Инж. Данчева обясни, че резултатите от търга, провел се на 17 февруари т.г., се получили на 4 март и били стряскащи. Тъй като спечелилата ловешка фирма „Пътстрой” ЕАД (другите участници били „БКС” ЕООД - Троян, „Пътприбор” ООД - София, „Пътища” ООД - Велико Търново, и „Виастрой” АД - Ловеч - бел. Г.М.) дала подозрително ниската цена от 168 хил. лв. „Необяснимо е как ще се включат в тази цена”, коментира г-жа Данчева. Тя призна, че офертата на „БКС” ЕООД била с 50 хил. лв. отгоре, но пък имало гаранции за оперативност и качество.

КАКВО СЛЕДВА ОТТУК НАТАТЪК?
Според казаното от г-н Акимов, „Пътстрой” ЕАД (Ловеч) няма да получи нито стотинка за „ремонта” по ул. „Димитър Икономов”. Това първо. И второ, но не по важност – ще се засили контролът при по-нататъшните пътни ремонти в Троян, извършвани и от тази, и от всяка друга фирма. Дано!

Генадий Маринов

П.П. Част от снимките ни предостави по електронната поща нашият читател Тодор Атанасов, подписал се "Един троянец, който го боли".

23 коментара:

Анонимен каза...

Трябваше ли да ни лъснат по националните медии за да се сетите за ОКОПИТЕ в града??? Надявам се,че градът ще бъде почистван и опесачаван вече.

Тодор Атанасов каза...

За съжаление трябва , тук все още се изживява някакъв странен стадии на комунизъм , безхаберие , и дебелоочие.

Тодор Атанасов каза...

Не искам хората да знаят какво става в нашият двор , но не виждам как могат да вземат отношение по друг начин нашите управляващи , въпреки че ние от нашите данъци и плащаме заплатите.

Тодор Атанасов каза...

Вижте репортажа по БТВ / третият случай от записа / - http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/videos/video/1706049875-Bay_Ganyo_Evropeets_8_mart_2010_g.html

Анонимен каза...

Дано наистина поканят кмета,да видим какво ще каже.Макар че се съмнявам да приеме поканата.Поздравления г-н Атанасов.

Анонимен каза...

И като го поканят,да не би да каже ,че е некадърен и че с новите управници разпределят града на тоя и оня?
Най-много да почне да се перчи колко е способен и кво е направил,както впрочем обича да намеква че едва ли не Троян съществува откакто той е на власт!

Анонимен каза...

Не знам дали ловешката фирма запълни дупката до Актавис, по посока за ж.п. прелезе, но само след ден тя пак зейна. Даже сега няма предупредителен знак пред нея и ако не я знаеш ще ти отиде я шарнир, я нещо по- лошо.

Анонимен каза...

фен-
макар и да не е възможно да се докаже, енкин преди си избираше все изпълнители извън троян, за да си получва спокойно комисионната за "избора" на изпълнител.. и като се знае, че сега енкин и акимов пак играят комбина, дали не продължава тази "добра практика".. аз предполагам че е така, уви няма как да се докаже, но има неща които нямат нужда от такова, те са ясни като бял ден :)

Анонимен каза...

Вярно ли Енкин и Акимов играят комбина?Ако е тъй,кво направихме,Бойко знае ли,Герб с комунягите ли е...

Анонимен каза...

А според теб има ли разлика ГЕРб,БСП,АТАКА,СДС,НДСВ,ДПС и БКП?
Каква е разликата според теб?
Утре ще измислят нови партии като имена,само че играчите пак същите.
Чувал ли си оня виц за бардака и курвите?

Анонимен каза...

ne kaji go :)

Анонимен каза...

ne kaji go

Анонимен каза...

Predlagam vseki koito kara kola i pla6ta danaci v Trojan ,da gi platim v kraja na godinata lihvata e minimalna ,da vidim togava ob6tinata ot kade 6te vzeme pari,a kmete tozi FILC koito sipaha da si go pahne tam deto ne ogrjava slance.Tuk e po zle i ot Bagdat.Tazi 4ervena babi4ka trjabva da si hodi na Trapeto...

Анонимен каза...

И без СРС-та може да се разбере, че енкин и акимов играят комбина, достатъчно е да се видят дори кадри от заседанията.. а това, че става с мълчаливото съгласие на другите гербери е разбираемо, те за тази своя мълчалива подкрепа си взимат своето :)) баси толкова сме наивни.. май тук на балканите никога не сме излизали от феодализма

Анонимен каза...

Някакъв ад е по троянските пътища!
На Топливо в посока автогара има огромна дупка(поне метър и половина широка и минимум 10см. дълбока), чието избягване води до навлизане в насрещното платно и нищо чудно да се случи нещо и там!
А в началото на града(новите гробища) пътят не е пипан с години! Страшно впечатление правим на идващите туристи и не само! Да не говорим какво е положението в ж.к."Лъгът"!
Уж сме малък град, а за толкова време от управлението на г-н Акимов - едно нищо! Браво!Продължавайте в същия дух, докато не станем село Троян!

Анонимен каза...

За огромно съжаление вече сме село. Пък и пак взеха доста цигани да се въдят. Ама как иначе все пак кметски избори идват догодина.

Анонимен каза...

Искам да попитам главния редактор на весника - когато побликувате определени статии срещу някого, питате ли за неговото мнение по въпроса, защото ако спазвахте този принцип на журналистиката (демократичната) щяхте да знаете, че изпълнителя няма сключен договор и всичко което е направил е за негова сметка. След като е разбрал, че сместта не отговаря на изискванията, същият е преустановил работа.Единственото му желание е било да помогне на Общината, но явно на Вас това не Ви е извесно и правите интервюта и побликации в които прозира тенденциозност за избор към други изпълнители на поръчката, а това е доста смущаващо за иначе така обективния весник.

Генадий Маринов каза...

Нека бъде ясно - горната статия бе предизвикана от безспорен гаф на фирмата изпълнител; само това, а не някаква злонамерена тенденциозност към "Пътстрой" (Ловеч)и/или скрито намерение да се "побутне" Общината към избор на друг изпълнител. Съжалявам, ако сме засегнали несправедливо някого. Признавам - не знаех, че фирмата е преустановила дейността след като е станало ясно, че сместта е некачествена (все пак се питам - не се ли е разбрало че е некачествена още при товаренето в Ловеч). Не знаех също, че споменатият "кърпеж" по ул. "Димитър Икономов" е бил на добра воля, един вид дарение. Декларирам, че Т21 е готов да даде думата на засегната страна без абсолютно никакви ограничения; очакваме материала, който ще бъде публикуван веднага.

С уважение: Генадий Маринов, Т21

Анонимен каза...

Генадий кво му обясняваш на този гос'ин?
Ми гузен негонен бяга,че и нагъл...
С нашите данъци живеят и то как,а кво получваме ние?
Дори са и нагли,карат ти се когато си потърсиш правата!
Алооо ако имаш малко срам ще се криеш в гората,ама да те не хваща мечката че тогава ще загрееш асфалта....

Анонимен каза...

Тази сутрин в БТВ "Бай Ганьо европеец" Троян отново "лъсна" с дупките си. А кмета каза, че градът ни си е много хубав, младите хора не са избягали, не е платил на фирмите и изобщо човека, подал сигнала, едва ли не е писал глупости.
Що за наглост при положение, че цял град вижда улиците!

Бай Бочо каза...

Кметът май се опита да замаже грозната истина дето я видя цяла България...ама работа не се получи.Докога в този град ще ни правят на балами и ще се опитват на черното да викат бяло.Акимов, мой човек,кого ментосваш бе аланкоолу...

Анонимен каза...

Вървете да видите какъв път е наприв Пътстрой Ловеч в с. Гложене! Супер! Цялото село се гордее с него! А Троян защо е така, питайте кмета, бе! Може би някой е взел комисионна, та на фирмата не са и стигнали парите за качествена настилка... Ама де ги големите журналисти! Блаженно спят по чадъра на общинската управа!

Бай Бочо каза...

Чак пък да се гордеят?! Браво ако е така, ама не ми се вярва.Май намирисва на PR...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |