Перфектна организация, суперлативи за домакините от СОУ „Васил Левски”

* „Ура” за троянци, призова председателят на журито доц. д-р Стефан Манев * 9-класникът Владислав Нанков от СОУ „Св. Климент Охридски” спечели индивидуалната победа, съученичката му Ани Ненова – отборен първенец * Розалина Русенова: Високата оценка за нас не бе от куртоазия

НАЙ-ГОЛЯМОТО УЧИЛИЩЕ В ТРОЯН, СОУ „Васил Левски”, през миналата седмица (19-21 февруари) бе домакин на изключително мащабна национална проява –второто Национално състезание за ключовите компетентности по природни науки (физика, химия, биология). Надпреварата е за ученици от 5. до 9. клас от цялата страна, подбрани след предварителни „претръсквания” на областно ниво (по 6 човека от област, като повече от половината от ловешката квота бе заета от талантливи троянски ученици - четирима). В този кръг обединяващата тема бе „Остров Ливингстън” (антарктическия остров, на който България има своя база), а задачите бяха в две групи – теоретически и практически. Но авторитетното жури, за което ще стане дума отделно, задаваше и по-специални допълнителни въпроси – нестандартни, провокативни, стимулиращи необичайните подходи и евристичното мислене, обвързани с теорията, но търсещи решения на практически „казуси”; накратко – въпроси за шампиони.

60-ТЕ УЧАСТНИЦИ БЯХА РАЗПРЕДЕЛЕНИ В 10 ОТБОРА от по 6 човека, определени чрез жребий (изискване бе в един отбор да няма повече от 1 човек от дадена област). Казахме, че 4 троянчета спечелиха право да представят Ловешка област – Александър Кръстев (7. клас), Вергиния Борисова (9. кл.) и Момчил Петров (8. кл.) от СОУ „Васил Левски” и Владислав Нанков (9. кл) от СОУ „Св. Климент Охридски”; но той като част от състезателите от Кърджали не успяха да пристигнат, техните места бяха попълнени от още двама ученици от Троян – Владимир Петров (9. кл.) от СОУ „Васил Левски” и Ани Ненова (9. кл.) от СОУ „Св. Климент Охридски”.


СЕГА ЗА ЖУРИТО. Негов председател бе доц. д-р Стефан Манев от Благоевградския университет, който от много години се занимава с организирането на национални ученически състезания и е безспорен авторитет в тази област. Останалите – проф. Нешо Чипев от БАН, многократен участник в български експедиции на о. Ливингстън (на официалното откриване на 19 февруари полярникът разказа изключително интересни неща за нашата полярна база на антарктическия остров), доц. Снежана Томова, доц. Адриана Тафрова, гл.ас. Клавдий Тютюлков, гл.ас. Камелия Йотовска от Софийския университет и известните троянски учителки Надка Данкова (СОУ „Васил Левски”) и Богдана Христова (ОУ „Иван Хаджийски”). Важна роля в подготовката и провеждането на състезанието имаха и експертката в образователното министерство Ренета Петкова и колежката й от Регионалния инспекторат по образование (РИО) в Ловеч Иваничка Буровска.

„ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ СЕ ЗАНИМАВАМ с организирането на подобни състезания и искам да ви кажа, че подобна перфектна организация и чудесни условия, каквито ни осигури Троян и СОУ „Васил Левски”, не е имало”, заяви в речта си при закриването на състезанието (21 февруари) доц. Манев. Шефът на журито призова всички в залата – участници, гости, жури – да поздравят троянските си домакини с едно гръмко „ура” и сам даде тон; ако се съди по мощта на последвалия поздравителен възглас, всички са били изключително доволни. Подобна – ласкава и изключително висока – бе и оценката на г-жа Петкова от министерството, като тя подчерта и сериозната заслуга на колежката си от РИО – Ловеч г-жа Буровска и я похвали, че е „довела състезанието в Троян”.

ПОБЕДИТЕЛИТЕ. По регламент надпреварата бе отборна, тъй че най-важната оценка бе комплексната (отборната), но имаше и индивидуална класация според точките, дадени за отговорите на всеки един от участниците. Шампион с обща средна оценка 33,56 стана отбор №6 – единственият 5-членен тим (състезател от този отбор си замина по неотложни лични причини) и с преобладаващо дамско участие (4 момичета и 1 момче). В състава на отбора първенец имаше и троянско присъствие – Ани Ненова от 9.а клас на СОУ „Св. Климент Охридски”. Второто място с оценка 32,19 зае отбор №5, а „бронзов” остана отбор №3 с оценка 32,06. Разбира се, за отборите в призовата тройка имаше награди (книги, осигурени от спонсори и изключително ефектни медали, осигурени от РИО - Ловеч). Както се полага, отличията на отборът победител връчи лично троянският градоначалник Минко Акимов, който поздрави всички участници и журито и им пожела нови срещи в Троян.

ГОЛЯМАТА РАДОСТ ЗА ТРОЯН обаче дойде с обявяването на индивидуалните победители. На първо място с гросмайсторския резултат от 20,5 точки застана Владислав Нанков – от същия 9.а на СОУ „Св. Климент Охридски”, от който бе и отборната шампионка Ани. Владислав, поделил първото място с възпитаничката на математическата гимназия в Казанлък Катерина Найденова, бе бурно аплодиран от цялата зала, в това число и от строгото жури. Трети в индивидуалната класация е шестокласникът от математическата гимназия в Монтана Борислав Вълов. Тримата най-добри получиха специални грамоти, които им дават право на целогодишна ученическа стипендия за следващата учебна година (стипендията трябва да се осигури от съответната Община и сме убедени, че троянската управа няма да откаже подкрепата си за талантливия Владислав Нанков – бел. Т21).

ОЦЕНКАТА НА ОРГАНИЗАТОРИТЕ. От Т21 потърсихме за коментар на отговорното домакинство директорката на СОУ „Васил Левски” Розалина Русенова. „Беше доста тежко, тъй като националното състезание по ключовите компетентности по природни науки съвпадна с множество събития, включително и посветените на нашия патрон Васил Левски и на патронния ни празник 19 февруари. Ето например днес (20 февруари, събота) сме домакини на още две състезания – кръг от националната олимпиада по български език за 7. клас и общински кръг от олимпиадата по немски език. Но мисля, че като цяло се справихме на ниво и съм убедена, че високата оценка на доц. Манев и на колегите му от журито не бе от куртоазия”, коментира г-жа Русенова. Попитахме я доволна ли е от колегите си, от екипа на училището. Отговорът бе, че тези две седмици са били важен тест и той е издържан с отличен – което пък дава допълнително самочувствие и амбиции на целия колектив. Директорката подчерта и подкрепата, оказана от Общината, и използва повода да благодари на общинското ръководство.

3 коментара:

Анонимен каза...

Браво на Ани и Влади,браво на учителите им, браво на родителите им. Гордост са за СОУ "Св.Климент Охридски" и за град Троян!

Николай каза...

Една дребнава корекцийка, която няма как да пропусна предвид темата на отразяваното състезание: :-P
Остров Ливингстън е в антарктика (Антарктида), а не в арктика (в текста горе е наречен "арктически").
Браво за събитието и успехите!

Т21 каза...

Справедлива забележка, поправихме веднага грешното "арктически" с правилното "антарктически", извинения.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |