Зам.-министър Митрев даде за пример Троянската болница

* МБАЛ - Троян – сред най-добрите и ефективно работещи общински болници у нас * В началото на февруари закриват 26 здравни заведения, ще ги последват още 150 * „Това е първа стъпка за една реформа с човешки облик”

ТРОЯНСКАТА ОБЩИНСКА БОЛНИЦА („МБАЛ – Троян” ЕООД) е сключила с Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) договори за пълния брой клинични пътеки, покрити и миналата година – общо 136, научи Т21. Този факт не изненадва и е в пълен синхрон с изключително високата оценка за двете троянски болници (МБАЛ и Специализираната белодробна болница /СБАЛББ/), дадена при посещението на здравния министър д-р Божидар Нанев и председателя на Комисията по здравеопазване в Народното събрание д-р Лъчезар Иванов при посещението им в Троян в края на миналата година (12 декември 2009 г.).

А НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ЗА ХОДА ЗДРАВНАТА РЕФОРМА и предстоящото закриване на болнични заведения у нас, състояла се на 26 януари в столицата, зам.-министърът на здравеопазването д-р Валерий Митрев е дал като пример за отлично работещи общински болници тези в градовете Лом, Троян, Карлово и Казанлък. Здравният шеф специално откроил факта, че МБАЛ - Троян приема хирургични пациенти от пет области в страната.

Д-Р МИТРЕВ ЗАЯВИЛ ОЩЕ, че неизбежното затваряне на някои зле работещи и на практика фалирали малки болници в страната е „сеч на сухи клони”. „Това е първа стъпка за една реформа с човешки облик. Дано да ни стигнат сили за това – защото на много места има съпротива, което донякъде е заради неразбирането”, обяснил зам.-министърът (цитатът е по агенция "Фокус"). Набелязани за закриване в началото на м. февруари са 26 болници (в Радомир, Трън, Рудозем, Кула, Годеч, Тервел и др.). Очаква се тяхната съдба да последват още около 150 болници, чиито сключени договори с НЗОК са много под пределния минимум (т.е. преминалите през тях пациенти са нищожен брой) и не разполагат нито с достатъчно специалисти, нито с нужното техническо обезпечаване. Част от закритите болници ще бъдат преструктурирани в диагностично-консултативни центрове, места за долекуване и др.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |