Беклемето – затворено, ще чакаме лятото

* Миналата седмица захладня и затвориха прохода частично, в събота падна първият снежец – и край, забранено за движение * „Дискотеката” този път се забави – заради длъшкото и необичайно топло циганско лято

НА БЕКЛЕМЕТО (ТРОЯНСКИЯ ПРОХОД) пак се започна – полузатваряне, полуотворяне, временно отваряне, затваряне…Като лампички в дискотека. „Дискотеката” този път се забави (като изключим ранната, но мимолетна дискотечна вълна от края на октомври) - заради твърде длъшкото и необичайно топло циганско лято; но миналата седмица, като свиха първите зимни студове, и лампичките почнаха да мигат.

НА 10 ДЕКЕМВРИ (ЧЕТВЪРТЪК) от Областното пътно управление (ОПУ) – Ловеч, което отговаря за този участък от републиканския път II-35, информираха, че Беклемето се затваря за преминаване на камиони с ремаркета и полуремаркета, а всички останали МПС-та трябва да са с вериги и повишено внимание. На 11 декември (петък) по обед „дръпнаха шалтера” за всички, но само за около час – заради катастрофирал камион; после движението бе възстановено по схемата от 10-ти (забранено за камиони с ремаркета и полуремаркета, за другите може – но с вериги и повишено внимание).

НА 12 ДЕКЕМВРИ (СЪБОТА) обаче падна първият снежец и нещата си дойдоха по местата; тоест - както се случва тук още от римско време, Троянският проход бе „зазимен”. С други думи – затвориха го за няколко месеца. На 15-ти (вторник) от ОПУ – Ловеч дойде и официалната депеша (пресинформация), гласяща: „Поради силен снеговалеж и бурен вятър временно се затваря за движение за всички моторни превозни средства проходът Троян - Кърнаре”.

ЗАБЕЛЯЗВАТЕ ЛИ, че във формулировката на ОПУ – Ловеч има някаква особена свенливост, по-точно срамливост. Защото казват „временно”, но всички знаем, че иде реч за (поне) 3-4 месеца; а ако зимата бе почнала навреме, месеците щяха да са поне 5-6. Месеци, кажи-речи половин година, през които Троян, Ловеч, Плевен и въобще цяла Централна Северна България е отрязана от южната част на страната и нашите хора и фирми заобикалят през Шипка, Хаинбоаз и дори през София?! Онези оттатък - и те. А икономиката на споменатите райони търпи сериозни загуби.

МНОГО Е ГОВОРЕНО, че тази средновековна ситуация е нелогична за 21-ви век; че в Швейцария и други далеч по-зимни и снежни страни от нашата са намерили ефективен (и евтин) начин за решаване на проблема – с изграждане на навеси срещу снегонавявавията. Но нищо и половина. Да се надяваме поне лятото да не закъснее.

Т21

1 Коментара:

Анонимен каза...

Ами браво на вас господин Маринов за хубавата статия! Само така и занапред обаче дано има някой от властта да я прочете пък и да му пука за Троян. Все пак нека не забравяме факта,че имаме депутатка от Троян, дано и тя да направи нещо по въпроса.

Анонимко

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |