Министър и зам.-шеф на парламента посетиха двете троянски болници

* Сред ВИП гостите бяха още трима депутати, областният управител и заместникът му, здравни шефове от областта * Директорката д-р Цветомила Дудевска представи двата инвестиционни проекта, спечелени и реализирани от Белодробната болница за последните две години

В СЪБОТА, 12 ДЕКЕМВРИ, троянската Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести (СБАЛББ), а след нея и общинската Многопрофилна болница (МБАЛ) посрещнаха изключително високи гости: министъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев, зам.-председателя на Народното събрание и председател на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Лъчезар Иванов, тримата ловешки народни представители от управляващата партия, и тримата лекари – д-р Станка Лалева, д-р Анатолий Йорданов и доц. Михаил Николовски. В групата бяха и областният управител Николай Нанков, заместникът му Сашо Данков, зам.-кметовете на Троян Недка Топалова и Мариян Балев. И още – директорката на Регионалния център по здравеопазване (Ловеч) д-р Цветолюба Генкова, председателят на регионалната структура на Българския лекарски съюз д-р Ивелин Йоцов, директорите на повечето болници в областта, сред които и шефът на ловешката Окръжна болница и наш земляк д-р Тихомир Бенев.

ПОВОДЪТ – финализирането на два инвестиционни проекта в СБАЛББ – Троян, финансирани от здравното министерство; и официалното прерязване на лентата на една от изцяло обновените болнични сгради (фтизиатричното отделение) – честта за което се падна на министър Нанев. Преди това обаче директорката на здравното заведение – д-р Цветомила Дудевска, направи ефектна мултимедийна презентация на СБАЛББ и на постигнатото в последните години – спечелени проекти, инвестиции, финансови резултати.

Д-Р ДУДЕВСКА СПЕЦИАЛНО ПОДЧЕРТА, че СБАЛББ – Троян е единствената болница у нас, която не се намира в областен град, но е избрана за областен център (в случая за лечение и профилактика на белодробни болести). Както и това, че троянската белодробна болница (известна сред троянци и като Санаториума – бел. Т21) е първата подобна специализирана болница не само в България, но и на Балканския полуостров – основана през 1905 г.; същата година, когато д-р Робърт Кох получава Нобеловата награда за медицина за откриването на туберкулозния бактерий, а в САЩ е основано Американското торакално дружество. Разбира се, д-р Дудевска обърна специално внимание на двата големи проекта, спечелени и реализирани от СБАЛББ – Троян през 2008 г. и 2009 г.

ПЪРВИЯТ, ПО-ГОЛЕМИЯТ ПРОЕКТ, е на стойност 115 900 лв. и е за изграждане на достъпна и безопасна болнична среда. По него са изградени новият входен участък, вътрешният паркинг, естакадите и платформа за инвалиди, извършен е ремонт във фтизиатричното отделение и са направени корекции на архитектурните прегради за хора с увреждания.

ВТОРИЯТ ПРОЕКТ е за доставка на медицинска апаратура, оборудване и стопански инвентар на стойност 99 214 лв. А резултатите от него са в две посоки. От една страна – доставка на съвременна апаратура за диагностика и лечение, ново оборудване на приемните кабинети и обзавеждане на секторите за болнично хранене (в момента тези сектори по-скоро напомнят на изискано градско заведение и нямат нищо общо с познатите ни потискащи и неуютни болнични столови – бел. Т21). И от друга страна – осигуряване на повече сигурност и безопасност на пациенти и персонал чрез  изграждане на система за видеонаблюдение в стаите за интензивно лечение, система за пожарооповестяване, система за контрол на достъпа и наблюдение на входове на сградите в лечебното заведение; както и чрез осигуряване на агрегат за аварийно електрозахранване и на битов снегорин.

ДИРЕКТОРКАТА НА СБАЛББ – ТРОЯН посочи и финансовите резултати на здравното заведение за 2009 г- приходи от дейността в размер на 1,286 млн. лв., разходи от 1,228 млн. лв. и годишна счетоводна печалба от 59 000 лв. През последните три години пък са инвестирани  общо 501 720 хил. лв. (от спечелени проекти и собствени средства).

МИНИСТЪР НАНЕВ ВЗЕ ДУМАТА
след домакинската презентация и не скри изненадата си от изключително високото ниво на троянската Белодробна болница. „Явно човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му”, бе министерският извод, придружен и с пожелания за бъдеща работа в същия стил и със същия размах.

СЛЕД ТОВА ЗДРАВНОТО НАЧАЛСТВО и придружаващите го посетиха МБАЛ – Троян. След визитата и тук министерската оценка клоняла към отличен (за съжаление опитите ни в понеделник да се свържем с директора д-р Пенко Бамбов и да почерпим информация от извора се натъкнаха на неочаквани и необясними телефонни препратки и секретарска вежливост със съмнително качество – бел. Т21). Научихме обаче, че министър Нанев категорично е заявил, че МБАЛ – Троян не е застрашена от закриване (каквито слухове витаеха преди време). Научихме и един любопитен факт – министърът, който е коремен хирург, прегледал една пациентка, постъпила в Центъра са спешна помощ по време на ВИП визитата в троянската болница.

4 коментара:

Анонимен каза...

Огромен проект за 112 000лева. Незнам да се смея ли да плача ли? Нямам думи. И кво като са дошли Лъчко (бияча на жени и деца),активния депутат и бивш активен общ.съветник- С танка Лалева и още няколко палячовци? Какво печелят от това жителите на Троян и какво печелят двете болници. Някакви псевдодепутатчета им се е допило троянска ракия и със служебните коли и бензин са решили да си направят екскурзия до Троян плюс да си направят снимки. На това ли трябва да се радваме и впечатляваме господа?

Пламен каза...

До анонимен. По- добре плачи, защото е видимо, че си от първичните хора. Щом не е за ядене не става за нищо. Палячо си ти, и то не заради друго, а защото такива като теб много ламтят, нищо не правят и само мрънкат. Факт е, че в тази болница СБАЛББ се прави всичко по европейски стандарт, че там работят професионалисти и , че въпреки сивото положение на гр. Троян, някой нещо прави за този град. Казват ти, че това е единствената такава болница, какво повече искаш? Основана 1905год. има история, има развитие, има професионалисти, капацитета на болницата не може да смогне на болните идващи от всички крайща на България. За разлика от теб тези хора спасяват животи. А ти единственото, което направи е да плюеш по хората. С рогата не става!!!

Анонимен каза...

До глупака Пламен който не може да чете български

Ей смешник, никъде не съм плюл против болницата или пък против докторите. Написал съм ясно че болниците нямат никаква полза от такива като депутатчето Лъчо(бияча на жени и деца) и от активната общинска съветничка и още по-активна депутатка С Танка Лалева. Написал съм че са дошли до Троян на безплатна екскурзия да попият троянска ракия и да се повозят на служебните коли, за които плащат честните данъкоплатци като мен. В Троян има едни от най-добрите и компетентни лекари плюс две много добре оборудвани и модерни болници със страхотни директори- Д-р Бамбов и д-р Дудевска. Това е факт и не се коментира. Така че Пламен Глупака да се научи да чете и после да пише.

Анонимен

Анонимен каза...

Какво ще кажете за "....неочаквани и необясними телефонни препратки и секретарска вежливост със съмнително качество...."??????

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |