Боклуци: Голямото чистене в СОУ „Св. Климент Охридски”

* Учителско-ученическата бригада на 23 октомври в прочутото троянско школо разбуни духовете * Кой ще обясни - платено ли е на фирмата изпълнител да си изхвърли строителните отпадъци

МИНАЛАТА СЕДМИЦА около една учителско-ученическа бригада се вдигна доста шумотевица. Става дума за бригадата в петък, 23 октомври, за почистване на училищния двор на най-голямото като сграден фонд и околно пространство училище в Троян – СОУ „Св. Климент Охридски”. А бригадата бе абсолютно наложителна и, както се видя впоследствие, даде добри резултати.

ЗАЩО КАЗВАМЕ НАЛОЖИТЕЛНА? Отговорът е прост – защото огромният училищен двор, опасващ школото от всички страни, бе буквално заринат от боклуци, камари строителни боклуци. Те пък се появиха от мащабния и недоприключил ремонт, финансиран по програмата за енергийна ефективност, известна като „Козлодуй” (парите, които ЕС отпусна на България след затварянето на 3-ти и 4-ти реактор на АЕЦ „Козлодуй” – бел. Т21). Припомняме, че Община Троян спечели най-големия проект по тази програма от всички общини в Северна България, за над 3 млн. лв., довел до санирането (подмяна на дограма, външна и подпокривна топлоизолация, пребоядисване) на общо 8 обществени сгради (училища, детски градини плюс спортната зала „Чавдар”), като на някои места се изградиха и нови отоплителни системи – на газ метан и със слънчеви колектори; СОУ „Св. Климент Охридски” пък е последният от осемте обекта и, както казахме, тук има още довършителни работи – примерно поставяне на алуминиевите первази на прозорците в няколко крила на сградата. Припомняме още нещо – че срокът за реализация на дейностите по фонд „Козлодуй” изтича до края на 2009 г., тъй че ако нещо от заложените дейности не бъде изпълнено до 31 декември т. г. – си остава за наша сметка.

ОТГОВОРЪТ Е ПРОСТ, но само на пръв поглед. Защото, първо, строителните фирми в днешно време вече не работят (и не трябва да работят) по такъв свински начин – виждаме, дори и в Троян, как се слагат защитни мрежи, как всеки ден строителните отпадъци се събират и извозват и т.н.; май че такива са и нормативните изисквания. И второ, но основно по важност – защо у мнозина (учители, ученици, родители на ученици, граждани, милеещи за това емблематично за града и района ни училище) се появи подозрение, че някой ги е преметнал. Тоест – че на варненската фирма изпълнител и на наетите от нея подизпълнители е платено да събират и извозват строителните отпадъци от ремонтните дейности?! Така ли е, не е ли така – никой не казва или не иска да каже; но е логично да е така. Според нас – също.

И СЕ ПОЛУЧИЛО СЛЕДНОТО – някои ученици споделили с родителите си за предстоящата бригада. А те (родителите) вдигнали телефона на шефа на Регионалния инспекторат по образованието в Ловеч Райко Райков и го запитали техните деца да учат ли ходят на училище или да чистят боклуците на калпави строители?! Райков пък направил най-лесното – обадил се в троянското СОУ и разпоредил учениците да не се викат на бригада (правилно, г-н главен инспектор, ама май по-полезно би било да разнищите защо строителната фирма не си е свършила работата както трябва и да се обадите на нейния шеф и/или на вашите шефове в министерството и да потърсите разрешение на проблема – бел. Т21).

РАЗБИРА СЕ, въпреки известно мрънкане, учители и ученици, напълно доброволно и след часовете, направиха яка бригада и дворът доби приемлив вид; макар че за някои участъци ще е нужна специална техника (за която някой трябва да плати). Начело на задружната бригада пък бе директорът на СОУ-то Минко Христов, който даваше добър личен пример. А Даниел Андреев - любимият преподавател на малчуганите от началния курс, бе озвучил школския двор със здрав класически „метъл” – на култовите AC/DC, и допринасяше за всеобщия трудов ентусиазъм.

ТУК МУ Е МЯСТОТО ДА КАЖЕМ още две неща. Да похвалим общинската фирма по чистотата „Комунални услуги” ЕООД и нейния разбран и отзивчив шеф Събчо Събчев, които предоставиха контейнери и автомобили за извозване на строителните отпадъци – на добра воля и безвъзмездно, т.е. те в някаква степен дотираха мащабната строителна уборка (припомняме, че „Комунални услуги” ЕООД, които спечелиха търга за почистване на община Троян, не са длъжни да изхвърлят строителните отпадъци от различните обекти в района; това е ангажимент на конкретния собственик, инвеститор или строител и си има отделен ред, уреден със съответните нормативни документи – по темата писахме по-подробно в бр. 13 на Т21 от 8 април т.г. – виж ТУК).

И ПОСЛЕ – да попитаме одитора от троянска страна г-н Цанко Сливков от общинската администрация дали в случая е направил всичко, каквото трябва; да не забравяме, че имотът (училищните сгради и теренът) е 100% общинска собственост? Разбираме, че задачата на г-н Сливков и изобщо на Общината в тази ситуация е твърде сложна и неблагодарна. Знае се, че търговете за дейностите по фонд „Козлодуй” се организират отгоре (на министерско ниво), оттам се избират изпълнителите, а строителният контрол също се извършва от външни фирми (на които едва ли им пука много за троянските обекти, при положение, че одитират в десетки градове). И все пак, според нас – редно е г-н Сливков да излезе и да обясни защо се получи така и как ще приключи всичко, защото, както казахме, в СОУ „Св. Климент Охридски” има още работа по „козлодуйския” проект.

Т21

БЛАГОДАРНОСТ

Ръководството на СОУ „Св. Климент Охридски” и двата училищни синдиката изказват благодарността си към всички учители и ученици ентусиасти, които се включиха в петъчната акция по почистване на двора от строителни отпадъци! Специални благодарности и към общинската фирма „Комунални услуги”, оказваща помощ на училището през целия период на ремонти!

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |