Троянското трасе за мотокрос бе определено за №1 в света

* Пророчески се оказаха думите на италианеца Алесандро Ловати: „Трасето в Троян е най-хубавото, което съм виждал в Световния шампионат” * Кардаша ще стяга куфарите – но не за Монако, а за Италия * Възможен е уникален български „трипъл” – три наши трасета най-добри в света в своя клас * Богдан Николов: „Договорът за Формула 1 е почти 99% финализиран”

БОГДАН НИКОЛОВ – председателят на Българската федерация по мотоциклетизъм (БФМ), вчера, 27 август, обяви по програма „Хоризонт” на БНР една желана, но и очаквана вест. Мотополигонът в Троян (на Калеешкото) – който на 13-14 юни бе домакин на кръгове от Европейската купа в клас ЕМХ2 (125 куб. см) и Световния шампионат в клас МХ3 (до 500 куб. см) и по всеобщата оценка се справи блестящо с отговорната си задача – е избран за трасе №1 в света по мотокрос в клас МХ3. За пореден път и друг български полигон за мотокрос – „Горна Росица” край Севлиево, бе оценен като най-добър в света в клас МХ1; не е изключено и трети наш мотополигон – този за супермото в Долна Митрополия, също да бъде обявен за №1 в света, като българският „трипъл” ще бъде уникално постижение, което не се е случвало досега и едва ли ще се повтори някога.

НОВИНАТА, ЧЕ ТРОЯНСКИЯТ МОТОПОЛИГОН е получил изключителното признание за №1 в света ни потвърди и инж. Николай Хитров – специалистът в общинската администрация в Троян, който пряко отговаря за работата по трасето от страна на Общината и е неизменен член на организационните комитети на всички международни стартове, проведени тук (Община Троян е един от основните партньори в разработката на съоръжението – бел. Т21).

ПРИПОМНЯМЕ, че на откриването на стартовете от Световния шампионат през юни председателят на международното жури Алесандро Ловати бе категоричен: „Трасето в Троян е най-хубавото, което съм виждал в Световния шампионат. И смятам, че с пълно основание ще кандидатства за „Най-добро трасе по мотокрос в света в клас МХ3”.

ВЯРНА СЕ ОКАЗА И ПРОГНОЗАТА на зам.-председателя на БФМ Мариян Станчев, който в директното предаване на БНТ 1 от мотополигона в Троян на 14 юни обяви, че председателят на местния клуб „Троян Моторспорт” Камен Ангелов-Кардаша трябва да си стяга куфарите за церемонията в Монако в края на годината, за да получи световния приз за най-добро трасе. Но тук трябва да направим лека корекция – награждаването няма да е в Монако, а в Италия на 4 октомври и, както обяви шефът на БФМ г-н Николов, наградите ще връчи лично италианският премиер Силвио Берлускони.

И ДРУГА ВПЕЧАТЛЯВАЩА НОВИНА С БЪЛГАРСКИ АДРЕС съобщи Богдан Николов – днес (28 август) на заседание на най-високо равнище, провеждащо се на пистата „Спа” в Белгия, ще се реши дали България ще получи домакинството на кръг от най-престижното пистово автомобилно състезание в света „Формула 1”. „Договорът за Формула 1 е почти 99% финализиран”, сподели г-н Николов. Ако това стане факт, се планира първият български старт да е през 2011 г. или 2012 г. Родната писта ще се изгради до София – на бившето летище в Доброславци, където има удобен терен от 3200 дка.

Т21


*****

Още за троянския мотополигон и за голямото признание

Освен за писта №1 в света троянският мотополигон получава и лиценз за Световен шампионат, каза с радост един от създателите на пистата - Гриша Иванов, чийто син (11-годишният Майкъл Гриша Иванов) е звезда на троянския СМК "Троян Моторспорт", печели много състезания от най-висок ранг и е един от най-добрите на Балканите и Европа в своя клас (65 куб. см) и за своята възраст.

Ето и малко данни, които припомнят създаването на троянската писта за мотокрос. Началото е през 2005 г., когато Троян е домакин на първия си сериозен старт - кръг от Републиканско първенство. През следващата 2006 г. тук се провеждат стартове от Балканския и Източноевропейския шампионат, а през 2008 г. - Европейското първенство за деца и юноши. През 2009 г. мотополигонът до Троян домакинства на състезания от Световния шампионат в клас МХ3 и Европейската купа в клас ЕМХ2.

"Очакваме официалното писмено съобщение до Община Троян, обявяващо нашия мотополигон за №1 в света", коментира кметът Минко Акимов. "Много се радвам, защото така се награждава трудът на много хора. И е важно да се отбележи, че повечето от вложените пари за пистата са от странични средства, а не от местния общински бюджет", поясни градоначалникът, добавяйки, че това е признание и много добра реклама за Троян и района.

Красимира Коларова,
ТВ "Оптиспринт", Троян


0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |