Состра – един от най-добре стопанисваните археологически обекти в България

СОСТРА – римската крепост, смятана за античния предшественик на днешен Троян, е един от най-добре стопанисваните археологически обекти в България. Това бе общият извод на всички участници в провелата се в петък (10 юли) пресконференция в Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства (МНХЗПИ). На срещата с журналистите присъстваха представители на четирите институции, ангажирани с разработката на Состра: зам.-директорът на Националния исторически музей (НИМ) и ръководител от години на археологическите дейности на обекта ст.н.с. д-р Иван Христов; досегашният и новият президент на Ротари клуб – Троян – съответно д-р Христо Добрев и Диян Ковачев; директорката на МНХЗПИ Елеонора Авджиева и музейната археоложка Силвия Йовевска; специалистката по култура в Община Троян Елена Вълчева.

„ЦЕЛТА НИ ЗА ЛЕТНИЯ СЕЗОН е да въведем туристите в обекта, а през есента планираме археологическа работа”, обясни д-р Христов. Зам.-директорът на НИМ обясни, че средствата, отпуснати тази година от Общината са по-малко,15 хил. лв., но са насочени в правилна посока – 5 хил. лв. за екскурзовод на място и за рекламни материали и 10 хил. лв. за екологичната оценка във връзка с подготвяния Общ устройствен план (ОУП) на терена, без който не може да се предприеме нищо по изграждането на туристическата инфраструктура. Ръководителят очерта и свършеното досега (за този сезон): поставяне на три указателни табели, изпълнени според евростандартите; осигуряване на човек, който от сряда до неделя да посреща гостите на обекта (този служител работи от 1 юни и ще върши тази работа до края на лятото); двама работници по Програмата за временна заетост, които се грижат за почистването на Состра и на съседната Гергьова черква (останки от раннохристиянската базилика „Св. Георги”); празненството на 6 май на Гергьова черква. Д-р Христов бе откровен, че за тази година НИМ няма да отпусне пари за Состра, както е било досега, тъй като бюджетът на голямата културна институция е орязан наполовина от Министерството на културата и директорът проф. Божидар Димитров е забранил харчовете. „Дори трите експедиции, които НИМ организира това лято, са финансирани от спонсори”, обясни музейният зам.-шеф и изрази надежда, че при новото правителство финасирането за културата, и в частност за НИМ, ще е моного по-щедро. Оценката на д-р Христов бе, че за разлика от други подобни обекти в страната, превърнали се в иманярски свърталища, тънещи в разруха и недостъпни за посещения (например Рациария край с. Арчар, Аугусте до с. Харлец, Никополис и много други), Состра е нещо съвършено различно и има потенциала да се превърне в сериозна и търсена туристическа забележителност.

ДОСЕГАШНИЯТ ПРЕЗИДЕНТ на Ротари клуб – Троян д-р Добрев маркира приноса на ротарианците през изминалата година: финансиране на голяма указателна табела и кабинка за екскурзовода, оформяне на площадката пред централния вход на крепостта, участие в подготовката на тържествата по откриването и закриването на сезона (Гергьовден и 10 октомври), финансиране на поредната книга за Состра, дело на д-р Иван Христов. Новият ротариански шеф Диян Ковачев сподели, че мечтата му е да види напълно реставрирани всичките 12 кули на крепостта в пълния им блясък и 12-метрова височина и обеща, че като председател на Ротари – Троян ще помага максимално.

ЕЛЕНА ВЪЛЧЕВА ОТ ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ пък съобщи една много добра новина – че Общината усилено подготвя проект по Оперативна програма „Регионално развитие” за изграждане на туристическа инфраструктура в общината. Кандидатства се за субсидия от 8 млн. лв., като сред включените обекти е и Состра.

ДИРЕКТОРКАТА НА МНХЗПИ ЕЛЕОНОРА АВДЖИЕВА наблегна на ангажимента на културната институция по подготовката на честването за закриване на археологическото лято. Музейната шефка обеща грандиозен спектакъл с много ефекти. Празненството ще е около 10 октомври (10 октомври 254 г. се смята за рождена дата на възродената след готските нашествия крепост Состра.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |