Подхващаме свлачищата на стадиона и на Римския път

* Троян – първата община в България, спечелила проект по схемата за укрепване на свлачищата, получаваме близо милион лева * Общо 27 млн. лв. европейски средства могат да влязат в Троян през 2009 г. * Кметът Акимов: да се толерират общините слабаци е „тъп държавнически подход”

В ПЕТЪК (26 ЮНИ) троянският градоначалник Минко Акимов даде пресконференция за троянските и ловешките медии, на която съобщи една съвсем „топла” (от предния ден) и много добра новина. Подписани са договорите за финансиране на укрепването на две невралгични свлачища в Троян: едното е на стадион „Чавдар”, другото – на т. нар. Римски път (прекия път от „Мебел” към Хлебозавода). Договорената сума за двата обекта е 985 550 лв., които ще се осигурят чрез Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) по схемата „Подкрепа за изграждане и укрепване на дребномащабна инфраструктура за предотвратяване на свлачища в градските агломерации”. „Укрепването на свлачището няма да реши проблемите на стадиона, но е необходимата първа крачка, без която цялостната реконструкция на съоръжението и привличането на инвеститори ще е немислимо”, коментира г-н Акимов. Кметът не скри и гордостта си от факта, че Община Троян първа е подписала договор по схемата за предотвратяване на свлачища, което не било случайно – троянският проект събрал най-много точки и получил най-висока оценка от всички представени проекти от страната.

ОПТИМИСТИЧНИЯТ ТОН БЕ ДОЗАСИЛЕН и от направената обща равносметка за привлечените европейски пари в Троян за 2009 г. В ход е подготовката на проектите за интегралните водни цикли на Троян и с. Орешак и вече започна изпълнението на първия етап на интегрирания воден цикъл в града – трите проекта са на обща стойност над 13 млн. лв., които се осигуряват от Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013”. Получено е и принципно одобрение и имаме уверения, че много скоро ще бъдат подписани още два мащабни троянски проекта: единият е за интегриран воден цикъл на с. Шипково на стойност около 6 млн. лв., другият, на стойност над 7 млн. лв., е за реконструкция и рехабилитация на няколко обекта в града по Оперативна програма „Регионално развитие” (улици, алеи и зелени площи в жк „Лъгът” и жк „Младост”, част от ул. „Христо Ботев”, водните каскади и района около тях на централния градски площад). И към всичко това като прибавим милионът за двете свлачища, общата сума от проекти, финансирани по европейските програми, или иначе казано евросубсидията, която ще се насочи към община Троян за годината, набъбва до внушителните 27 млн. лв. (за сравнение – бюджетът на община Троян за 2009 г. е 17 млн. лв. – бел. Г.М.).

Г-Н АКИМОВ НЕ ПОДМИНА и работата по 8-те обекта в града ни (двете троянски СОУ-та, ПГМЕТ, НУ „Св. св. Кирил и Методий”, МБАЛ и детските градини „Мир” и „8-ми март”), в които се реализират мерки за подобряване на енергийната ефективност по фонд „Козлодуй” (цялостно саниране и препоядисване, подмяна на дограмата, реконструкция на отоплителната система). В някои от тези обекти ремонтите вече са приключили и видът им е неузноваемо по-добър – например ЦДГ „8-ми март” и зала „Чавдар”, които бяха показани на журналистите, като г-н Акимов „на живо” обясняваше случилото се; в спортната зала за пишещите братя имаше и една неочаквана атракция – отговорникът за залата, баскетболната легенда Минко Лалев-Финта, напълно импровизирано и без абсолютно никаква загрявка изпълни 10 фала и вкара 8 пъти (супер резултат, макар че Финта нерядко прави и фантастичните 10 от 10 – бел. Г.М.). Градоначалникът подчерта, че Троян е общината в Северна България, получила най-голяма субсидия от фонд „Козлодуй” – над 3 млн. лв.

НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА СТАНА ЯСНО СЪЩО, че вече са пристигнали средствата от националния фонд „Бедствия и аварии” за ремонт на горялото училище в с. Дебнево; получената сума е 250 хил. лв. и като се прибавят 43 хил. лв. от застраховката, парите ще стигнат за ремонта. От Социалноинвестиционния фонд към Министерството на труда и социалната политика пък са осигурили 328 хил. лв. за преустройството на затвореното училище в с. Дебнево в Дом за стари хора; процедурата за избор на изпълнител вече е приключила и строителството ще започне в близките дни.

НА ЖУРНАЛИСТИТЕ БЕ РАЗКАЗАНО (И ПОКАЗАНО) за още няколко реконструирани обекта в Троян: градинката пред бившето кино, в която ще бъдат поставени и 10 нови пейки (ремонтът струва около 13 хил. лв., осигурени от туристическата такса); новия паркинг за 60 автомобила по ул. „Раковски”, финансиран със средства от общинския бюджет (около 25 хил. лв.).

КМЕТЪТ ОБАЧЕ СМЕНИ ТОНА, когато стана дума за бюджета. Заради намалелите постъпления от перо приватизация и от данък продажби се очаква приходите в общинската хазна да са с около 1 милион лева по-малко от разчетените, което ще се компенсира по единствения възможен начин – със затягане на коланите и орязване на разходите. Градоначалникът обаче много рязко (и ядосано) коментира политиката на правителсството на Сергей Станишев, което продължава да налива пари на слабите общини (150 млн. лв. са предвидени за дотиране на слабаците), докато силни и играещи по правилата общини като Троян, които е логично да бъдат поощрявани за успехите си, са оставени сами да се борят с кризата. „Това е тъп държавнически подход”, пределно категоричен бе г-н Акимов. Попитахме го какво е нужно на България и на българските общини, в частност и на община Троян, за да се справят в тези тежки времена. Отговорът бе иносказателен, но достатъчно ясен: „Най-важното е – едно силно правителство, различно от сегашното, и смяна на управленския модел и управляващите”.

Генадий Маринов

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |