Седмият Празник на билките

И НА СЕДМИЯ ПРАЗНИК на билките, планината и туризма (събота, 27 юни) се спази хубавата традиция, тръгнала от самото начало – ако предишните дни или дори на същия ден вали и гърми, за Празника времето да е чудесно (слънчево и усмихнато). Мястото – и то си бе обичайното, Айдушкото сборище над с. Балканец и в подножието на Беклемето, както и поводът, Еньовден (24 юни), билкарския ден.

Кое ще се запомни от това седмо издание?

НАЙ-НАПРЕД – че стълбовете (казано друго яче - слоновете), на които се крепи шоуто, си бяха на мястото: билковият чай от 22 билки на Ценка Дуковска, лял се безплатно и на корем; конското присъствие – отец Борис, благословил празненството, и водещата Краси Коларова, се появиха яхнали напети четириноги от клуба по езда „Алфа Даниел”; фирменият щанд на ИПЖЗ (овчето им мляко бе фантастично – бел. Т21), този път допълнен сполучливо от фирмен щанд на Хлебозавода; потънала в зеленина сцена и музиканти (сега местни, бандата на тромпетиста Тодор Евтимов), които да свирят без умора; много гости, включително ВИП; делтапланери, облитащи Айдушкото сборище и мятащи от високото лакомства за радост на малчуганите (и не само на тях), скара и бира на корем, конкурси за най-богат букет от билки и най-красив билков венец, народно веселие, много настроение.

Ще се помнят и някои знакови „индивидуални” особености.

НА ПЪРВО МЯСТО – невижданото стълпотворение на политици от всякакъв калибър, което си имаше лесното обяснение в предстоящите след седмица парламентарни избори. На Айдушкото сборище в този ден мярнахме цяла плеяда кандидат-депутати от различни бои – червените Евгений Узунов, Донка Михайлова и проф. Светла Бъчварова, жълтият д-р Красимир Гунешки, герберката д-р Станка Шайлекова, депесарят Владимир Бубняк и т.н.

НА ВТОРО МЯСТО, НО ПЪРВО ПО ЗНАЧЕНИЕ – безплатната питка с кебапче, осигурена за всички присъстващи от организаторите от Съвета по туризъм (Троян) и по инициатива на мотора на проявата Даниел Сираков. „Решихме, че в този момент на криза ще е по-добре по кебапче за всеки отколкото да наемаме някоя скъпоструваща музикална звезда, както правехме в предишни години”, коментира пред Т21 г-н Сираков.

И ТРЕТО, НО ПАК НЕ ПО ЗНАЧЕНИЕ – изключителното изпълнение на момчетата и момичетата от прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур” от Стара Загора (облечени като прабългари, с лъкове, мечове и на коне); наистина старозагорци направиха спектакъл на световно равнище. И от нас – браво!

Това беше, догодина – пак.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |