В Общинския съвет - решават за пистата в Дълбок дол

ОБЩИНАТА ДА УЧРЕДИ БЕЗВЪЗМЕЗДНО ПРАВО на ползване за срок от 10 години на 154,8 дка поземлен имот в землището на с. Дълбок дол (кадастрален № 24476.134.21), върху който е разположена прочутата мотописта. Като ползвател на имота да е троянското сдружение „Клуб 4х4 адвенчър” с председател собственикът на хотел „Троян Плаза” Тодор Христов, което, де факто, и в момента стопанисва пистата. Това е предложението, което кметът на община Троян Минко Акимов е внесъл за разглеждане и гласуване на предстоящата и първа след парламентарните избори сесия на Общинския съвет (ОбС), която е насрочена за 30 юли (четвъртък).

ВЪПРОСНИЯТ ИМОТ Е СЪС СТАТУТ на земеделски терен и е публична общинска собственост. Но според разпорежданията на чл. 25 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) собствеността на общините върху селски мери и пасища (в тази категория влизат и въпросните 154,8 дка), която е публична, „може да се обявява за частна общинска собственост при промяна на предназначението по реда на Закона за общинската собственост”. Предвидените в закона случаи, позволяващи подобна промяна на собствеността, са следните: при изграждане на техническа инфраструктура по смисъла на Закона за устройство на територията (ЗУТ); при реализация на инвестиционни проекти със сертификати А или Б по Закона за насърчаване на инвестициите; при жилищно застрояване съгласно устройствения план на населеното място; и при реализиране на инвестиционни проекти, свързани със социално-икономическото развитие на общината (каквото е основанието в случая).

СПОРЕД ЗМСМА ПОДОБНА ТРАНСФОРМАЦИЯ на собственост и учредяването на безвъзмездно право на ползване на дружество в частна полза (каквото е „Клуб 4х4 адвенчър”) се приема с мнозинство от три четвърти от общия брой на общинските съветници (т.е. 22-ма от всичките 29 троянски общински съветници трябва да кажат „да”) и за не по-дълъг срок от 30 години.

КАКВО ДОВЕДЕ ДО ТОВА ПРЕДЛОЖЕНИЕ на г-н Акимов? Известно е, че върху въпросния имот в Дълбок дол от 1986 г. се провеждат автомобилни състезания (бъги, автокрос, мотокрос); през 90-те тази дейност затихна, но постепенно се възроди, а през последните 4 години стана особено интензивна – на дълбокдолското трасе се състояха няколко кръга от националния офроуд шампионат, състезания от ендуро шампионата, голямо международно състезание с моторни четириколки АТВ (през 2008 г.). В мотопистата бяха инвестирани и доста средства, което направи възможно тя да получи домакинството на три кръга от Европейския АТВ шампионат (първият ще е през 2009 г.). Тези състезания се радваха и радват на голяма популярност и имат много местни фенове.

ВСИЧКО ТОВА ОБАЧЕ ИМА И СВОИТЕ ПРОТИВНИЦИ – група жители на селото остро протестира както срещу шумотевицата и безконтролното движение на АТВ из селото, така и поради липсата на изискваното отстояние на мотопистата на най-малко 1000 м от жилищните постройки (според Наредба № 7 за хигиенните изисквания за здравна защита на жилищната среда от 1992 г.). Бе направена и протестна подписка. А жалбата до Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) - Ловеч, инициирана от семейството художници Нина и Цветан Донковски и подкрепена от депутатката Стела Банкова, бе уважена; и в резултат от инспекцията разпоредиха затваряне на пистата (виж бр. 15 от 22 април 2009 г. и бр. 19 от 20 май 2009 г. на Т21– бел. Т21).

В ОТГОВОР ПОСЛЕДВА голяма контрастатия в Т21 на кмета на Дълбок дол Дилян Дамянов (бр. 19 от 20 май 2009 г.), в която се подчертава значимостта на мотопистата за развитието на селото, а и на общината като цяло, както и сериозният рекламен ефект за района от провеждането на подобни спортни събития. Г-н Дамянов наблегна и на дългогодишната традиция и на популярността на мотосъстезанията край Дълбок дол сред местната общност. В селото бе проведено общоселско събрание в подкрепа на пистата (отговорящо на изискванията на новия Закон за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление); направена бе и подписка в подкрепа.

В ПОДКРЕПА ЗА ЗАПАЗВАНЕТО И РАЗВИТИЕТО на мотопистата край Дълбок дол застана и общинското ръководство и така се стигна до настоящото кметско предложение за учредяване на безвъзмездно право на ползване на терена. Сред мотивите на вносителя са, че в Дълбок дол има общо десет общински пасища и мери на площ над 500 дка, което е напълно достатъчно за нуждите на селото, дори немалка част от тези площи стои неизползваема; с други думи – промяната на предназначението на въпросните 154,8 дка няма да ощети земеделските стопани. Кметското предложение е „Клуб 4х4 адвенчър” да получи безвъзмездно право на ползване за срок от 10 години, като имотът се ползва за организиране на състезания по офроуд (а не за някакви други странични цели).

И ТЪЙ – НА 30 ЮЛИ В ТРОЯНСКИЯ МЕСТЕН ПАРЛАМЕНТ предстои важно гласуване, от което зависи бъдещето на мотопистата край с. Дълбок дол. Запознати смятат, че нужното мнозинство от три четвърти от гласовете ще бъде осигурено (сигурни 16 гласа от управляващото мнозинство на ГЕРБ и „Избор за Троян”; четиримата от „Атака”, които ще подкрепят своя кмет на Дълбок дол; човекът от ДПС също ще гласува „за” – и защото е от съседното с. Голяма Желязна, но, не на последно място, и защото партийният лидер Ахмед Доган е ангажиран с АТВ състезанията; лесно е да се предскаже, че подкрепата си ще дадат и няколко човека от левицата).

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |