На Цюрихското езеро - православен Йордановден

Красимира Коларова
* Сред участниците в Богоявленския ритуал в Швейцария на 19 януари (по стар стил) бе българският отец Йордан Пашев и нашата съгражданка Красимира Аманфо

От мястото на събитието 

Авторката Красимира (Коларова) Аманфо е наша съгражданка, троянка, и дълги години бе лице на местната кабелна телевизия. От три години живее със семейството си в Германия – в град Констанц, на границата с Швейцария.

И ТАЗИ година по традиция в деня след Богоявление по стария календар - 19 януари, на Цюрихското езеро се проведе велик водосвет, организиран от руските православни общини в Швейцария (Руската православна църква отбелязва Богоявление и други важни църковни празници по стария Юлиански календар  – бел. Т21). На брега – за отбелязване на големия християнски празник, символизиращ Христовото кръщение в река Йордан, - се събраха православни християни, живеещи в района, сред тях и българи и сърби.

Българи спасяват кръста в река Пегниц, Нюрнберг, Германия, 6 януари 2016 г.
ЦЪРКОВНИТЕ служители изпяха заедно тропара за Богоявление и осветиха водите на езерото, като за втора поредна година в ритуала взе участие нашият български свещеник – отец Йордан Пашев. А след това двайсетина смелчаци, основно руснаци, сред тях и жени, скочиха в студените води на Цюрихското езеро. За разлика от българската традиция руснаците не се борят за кръста, а се потапят в студената вода три пъти и отиват при свещеника да ги поръси със светена вода, да целунат кръста и да получат благослов.

отец Йордан Пашев
НАШИЯТ отец Йордан, сам носещ името на свещената река Йордан, имаше щастието тази година да участва на няколко пъти в Богоявленски празненства. Първо по нов стил (на 6 януари, както се празнува у нас) – с българите в Нюрнберг на река Пегниц и в Регенсбург на Дунава. „Празнуването заедно с други православни народи е знак не само за добри междуцърковни взаимоотношения, а и за добри взаимоотношения между самите хора, които далеч от родината пазят традициите си”, сподели отец Йордан. Той е един от младите ни свещеници в Западно и Средноевропейската епархия на Българската православна църква и отскоро обгрижва и българите в Швейцария, където църковната община съществува от 2009 г., но без свещеник.

Красимира Аманфо, Цюрих

2 коментара:

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

То да си умреш,че някой решил да се покаже.Тази информация ни е излишна.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |