Пресконференция на „Избор за Троян”

* От коалицията представиха приоритетите в програмата си и предложенията за Бюджет 2016 * Николай Тодоров: „Битката за Троян минава през Троянския проход”
Политика
Пресконференцията, в средата е Николай Тодоров, до него - Ани Тодорова и Свилен Андреев
В КРАЯ на миналата седмица (петък, 15 януари) от местната коалиция „Избор за Троян” – която на скорошните местни избори спечели пет мандата в Общинския (ОбС) съвет и излъчи председателя на местния парламент – даде пресконференция за местните медии, на която бе акцентувано върху приоритетите в програмата на коалицията и предложенията й за Бюджет 2016, чието приемане предстои. Пресконференцията се ръководеше от председателя на ОбС и представляващ „Избор за Троян” Николай Тодоров, а до него бяха представители на съставните партии в коалицията.

„ДЕКЛАРИРАМЕ и сега, както го направихме преди шест месеца (когато бе обявен настоящият нов формата на "Избор за Троян" - бел. Т21), че ще вложим цялата си енергия за реализиране на управленската ни програма. Следствие на тези намерения е и днешната ни пресконференция”, заяви в началото г-н Тодоров. Като направи уговорката, че някои от представените предложения са доста мащабни и реализацията им би могла да стане в по-голям период, т. е. не касаят само Бюджет 2016. След това всеки от участниците представи определен аспект от програмата на коалицията.

АНИ ТОДОРОВА (ДСБ) говори за горския сектор. „Горите са един от източниците на приходи за Общината, затова тяхното стопанисване и управление е важна общинска задача”, заяви г-жа Тодорова. Тя изнесе данни, че Община Троян има 19 хил. дка общински гори, от които 5,5 хил. дка нямат лесоустройствен проект и реално не се използват. Предложението на коалицията е – за 2016 г. да се извърши лесоустройство на тези гори и в тях да започне извършване на стопанска дейност.

СВИЛЕН АНДРЕЕВ (ДБГ) представи основни моменти в програмата на „Избор за Троян” за управление на отпадъците и екологията. Задачите са в следните посоки: подобряване чистотата на атмосферния въздух (основният замърсител в Троян е отоплението с твърдо гориво, което се използва в 85% от жилищата) – чрез използване на възобновяеми енергийни източници, съобразени с особеностите на нашия район; изготвяне на нова стратегия за управление на отпадъците – със заложено разделно сметосъбиране, приоритетно оползотворяване на биоразградимите отпадъци, сключване на добри и взаимноизгодни договори с организации за оползотворяване на масово разпространените отпадъци, вкл. изоставени МПС. Друг приоритет – създаване на регистър на зелената система на Троян, включително и регистър за състоянието на дърветата по основните улици в града.

Д-р Галин Василев (НДСВ) говори за здравеопазването
Д-Р ГАЛИН ВАСИЛЕВ (НДСВ) говори за здравеопазването. „Основният ни приоритет е запазването на троянската болница (МБАЛ - Троян), тъй като има тенденция за закриване на малките общински болници”, заяви д-р Василев. Той посочи и пътищата за подкрепа на Троянската болница и изобщо на троянското здравеопазване – чрез преференции за студенти по медицина и здравни грижи (стипендии и др.), преференции за младите лекари, материално обезпечаване на доболничната помощ. Сред целите на коалицията е и създаване на Център за балнеолечение в курорта Шипково.

Доц. д-р Диян Георгиев: Земеделието трябва да е приоритет
ДОЦ. Д-Р ДИЯН ГЕОРГИЕВ (гражданска квота, директор на ИПЖЗ) представи задачите и приоритетите в сектора селско стопанство. „Винаги съм казвал, че земеделието трябва да е приоритет на държавата, да е във фокуса на една амбициозна национална политика, за да бъдат нещата добре. В развитите страни е точно така”, бе въведението на доц. Георгиев. Като настоящите задачи са: създаване на центрове за обучение и преквалификация на хора за работа в земеделието, което в някаква степен би решило острия проблем с липса на кадри; облекчен режим за ползване на общински земи – Община Троян има хиляди декари ливади, пасища и земеделски земи, част от които пустеят; стимулиране създаването на местни браншови организации; лансиране производството на някои традиционни троянски земеделски продукти.

Ангел Балев (НИЕ): Важните неща в образованието са направени
АНГЕЛ БАЛЕВ (НИЕ) представи задачите на „Избор за Троян” в образователната сфера. „Повечето важни неща във връзка с образованието бяха заложено още в миналия управленски мандат и повечето работа е свършена”, заяви г-н Балев. Постигнатото досега: сградите на училищата в общината са реновирани (без училището във Врабево); запазена е добрата структура от селски училища, за което сериозна заслуга има и „Избор за Троян”; много малко отпаднали ученици в общината. Целите – основната е по-ранна и качествена професионална ориентация.

Илиян Илиев: Обидно е да нямаме Улица на занаятите
МАРИЕТА ЖЕКОВА (гражданска квота, музикален педагог) и Илиян Илиев (гражданска квота, директор на НГПИ „Проф. Венко Колев”) говориха за културната политика на „Избор за Троян”. „Нещото, с което Троян трябва да промени културния си календар, е един конкурс за млади поп изпълнители – не е трудно, нито е скъпо”, бе същината на казаното от г-жа Жекова. Предложението й, подкрепено от коалицията, е досегашната троянска Рок академия да се трансформира в Поп рок фест, по подобие на успешния подобен фестивал в Несебър. „Прочут занаятчийски център като Троян няма своя Улица на занаятите (Чаршия). Това е тукашна традиция от векове и е обидно и глупаво да не го направим”, заяви г-н Илиев. Становището на „Избор за Троян” е, че върху тази идея трябва да се работи и възможност за реализацията й има. Друг приоритет на г-н Илиев – традиционният Пролете карнавал на учениците от НГПИ, които „довеждат Пролеттта в Троян”, да стане общоградски с участието и на други училища.

Иванка Църова (СДС) изрази подкрепа за мегапроекта "Виа Траяна"
ИВАНКА ЦЪРОВА (СДС) представи приоритетите на коалицията в туризма. Заявена бе пълна подкрепа на идеята за мегапроекта „Виа Траяна”. Препоръките – да се подобри комуникацията между отдел Туризъм” в общинската администрация и многото по-малки туристически обекти на територията на общината, и да се помага на тези обекти с информационно осигуряване и реклама.

ХРИСТО КАЛИСТЕРСКИ (гражданска квота) представи акцентите в спортната политика на коалицията. Тук основното е изграждането на многофункционален спортен комплекс до стадион „Чавдар” и едновременно с това реконструкция на стадиона (ремонт на лекоатлетическата писта, осветление и т.н.). Изграждането на комплекса е дългосрочен проект за целия мандат – от подготовката на ПУП, през проектиране до строеж, като ще се търсят и средства по европрограмите.

Боян Дочев: Нужни са добри младежки политики
БОЯН ДОЧЕВ (гражданска квота) говори за младежката политика на „Избор за Троян”. „Проблем пред всяко едно малко населено място е проблемът за реализиране на младите хора. Актуалният въпрос е как те да останат тук”, бе въведението на г-н Дочев. Той изрази увереност, че това е постижимо чрез добри младежки политики, които се опират на три неща: качествени информационни услуги, добре заплатени устойчиви работни места за младите, възможност за пълноценен отдих.

„СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА ще ви поканим, за да дадем отчет какво сме свършили – и в Общинския съвет, и изобщо като общественици”, обяви в края Николай Тодоров. Като допълни всичко казано с една амбициозна стратегическа задача, зад която стои не само „Избор за Троян” – утвърждаване на Беклемето като „един от водещите зимни центрове в Северна България”. Г-н Тодоров не даде подробности, но поясни, че работата е в ход и бе категоричен: „Битката за Троян минава през Троянския проход”.

Т21    

Още по темата:

17 коментара:

Анонимен каза...

Е това е много подходящо за изцепката на вожда на техния коалиционен партньор: "Събрали се едни каки и си говорят...". Някой от тия партии подписа кофти споразумение за субдсидиите в селското стопанство с ЕС. Някой от тях направи бъдещата чаршия чалгаджийница. Да продължавам ли, няма смисъл. Трябва "Нагъзаки" на голяма фирма като "Язаки", за да има работни места и да се върне някой в тоя вече умрял град. Има ли данъци, ще има и пари. Ама ако дойде някой голям ще вдигне нивото на заплатите, пак не става, пак за тия същите!

Анонимен каза...

Големи фантасмагории са разправяни на тази седянка, например:
1.утвърждаване на Беклемето като „един от водещите зимни центрове в Северна България"
2.Актуалният въпрос е как те да останат тук (младите хора)

Анонимен каза...

60 години едно и също слушам. Имам чувството, че преписват обещанията от миналата, по-миналата, по-по-миналата, и...така назад!!!
Като има кой да ги слуша и вярва...!? Безсрамници!!!

Анонимен каза...

Мисля, че на младите лекари, освен заплата трябва да се предложи и общинско жилище със символичен наем...стига са ги давали на циганите. Освен това, ако този лекар остане над 15г на работа в болницата - да има право да купи общинското жилище на ниска цена - и без това заплатие на лекарите са ниски.

Анонимен каза...

Бат Ангел с кво мези, кисели краставички или Иванка е донесла от туршията ?

Анонимен каза...

Като им гледам сериозните физиономии сякаш заседава Г20... тези хора наистина ли си вярват...?

Анонимен каза...

За какви млади лекари говорите, то в троянската болница старите лекари са си разпределили болницата и млад лекар няма никакъв шанс за развитие.

Анонимен каза...

DDoS

Анонимен каза...

Да плачеш ли, да се смееш ли?

Анонимен каза...

Специално до питагорчо (баш админЪт) и соло та**ка на кметицата (Генадий).
Другари, не си мислете, че като ми отрежете IP адреса няма никакъв начин за коментари във форума. VPN-и и Proxy сървъри дал господ. Надявам се, че знаете какво означава DDoS Attack, но най-вероятно не сте чак толкова наясно. Поради тази причина ви прилагам линк да се ограмотите: https://en.wikipedia.org/wiki/Denial-of-service_attack
Ако ми отрежете още 1 път адреса, ще "берете ядове"

Анонимен каза...

А хапче пи ли днес ?

Анонимен каза...

Пак е забравил... Но си вярва... Особено DDoS-то много ме изкефи. Иначе е прочел за прокситата...

Анонимен каза...

Кмета, къде е "кмета"?

Анонимен каза...

Къде е Венко Ангелов,май потъна вдън земя,дори го няма в Троян

Анонимен каза...

Как къде, разхожда мечка на Илиенци за пари!

Анонимен каза...

Николайчо щом Радевски ти каза да тренираш у вас стори го найстина че си тъпичак няма измислен прякор нали знаеш ти сам си го правиш абе защо вече не се пуши в ривърсайт принципалчо

РеалистЪт каза...

Мили троянски карикатури, пардон, общинари.
Гнусот!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |