Съветникът Сираков кърти мивки – предлага „Тр. глас“ към „ВиК Стенето“

* Лъсна истината – за 2023 г. общинското издание е натрупало загуби от 56 хил. лв. и виси на шията на издателя си „Общински пазари“ ЕООД; за справка – през 2021 г. загубите са „само“ 25 хил. лв. * Под кикота на колегите си доайенът по съветнически стаж предложи дислокация; инж. Гечев ще става кмет * Нашето предложение към г-н Сираков – загубите на „Тр. глас“ да се покриват от туристическата такса 

Съветникът Сираков сочи верния път на „Тр. глас“
Хубава работа,
 ама троянска
 
АКО не беше толкова смешно, щеше да е тъжно. И е така. Такива са напъните да се спасява трупащото все по-големи загуби общинско издание „Троянски глас“, т. е. напъните на Община Троян и Общински съвет Троян да се правят на издатели. А на последната сесия на местния троянски парламент (22 февруари) спасителната акция доби направо сюрреалистичен характер.

ПРИ обсъждането на финансовия отчет за 2023 г. и бизнес програмата за 2024 г. на общинското дружество „Общински пазари“ ЕООД (т. 7 от дневния ред) – на което преди години, след като Общината се напари с директното финансиране, бе теслемено въпросното издание – думата взе съветникът доайен по съветнически стаж Даниел Сираков. И в прав текст заяви, че „Общински пазари“ е затруднено, тъй като изплаща голям кредит, има проблеми с наематели и т. н. и затова губещият „Тр. глас“ трябва да се извади от структурата на дружеството.

И СЕГА идва сюрреалистичното – г-н Сираков не предложи някаква формула за реорганизация на губещото издание, за затягане на коланите, за търсене на начини да оптимизира дейността си и да спре да трупа загуби (на гърба на общинското дружество, чийто принципал е Общинският съвет и в крайна сметна – на гърба Общината и на троянските данъкоплатци). Предложението на съветника бе „Тр. глас“ да се прехвърли на най-печелившото общинско дружество „ВиК Стенето“ ЕООД, т. е. да се зачисли на друга общинска хранилка?! Тук бе напомнен размерът на загубата за 2023 г. от „Тр. глас“ – 56 хил. лв., направи го друг общински съветник, г-н Сираков деликатно премълчаваше неудобната сума, сочеща и отчетлива и стряскаща негативна тенденция – загубата за 2021 г. бе „само“ 25 хил. лв., но за това по-нататък.

ДАНИЕЛ-СИРАКОВОТО предложение за теслемяването на „Тр. глас“ на „ВиК Стенето“ доведе до бурен смях в залата – явно съветниците не издържаха на нелепицата. Но пък г-н Сираков, без да му дреме от насмешката на колегите, заяви с апломб: „Говоря сериозно!“. Затова ще си позволим и нашата (на Т21) съвсем сериозна реакция на предложението на г-н Сираков: „Вик Стенето“ ЕООД наистина е успешно дружество, което печели от продажбата на вода на троянци, т. е. ако „Тр. глас“ мине на издръжка на водното дружество, когато си плащаме водата, ще плащаме и за „Тр. глас“; мерси, както се казва, ние не го искаме, а който го иска – той отива на сергията и си купува вестника, това е нормалното, другото е… сюрреалистично.

И ЗА ДА НЕ СМЕ голословни, ето думите на г-н Сираков, цитираме дословно: „След като в-к „Троянски глас“ реализира минусови резултати по отношение на дейността си в търговското дружество „Общински пазари“ ЕООД, не е ли възможно да помислим – да направим някаква дислокация. Вестникът (да отиде) в друго дружество, което има положителни резултати. Не, аз съвсем сериозно говоря! (…) Абе, тежко е! Обръщам се с апел към Вас, г-жо кмет, помислете дали не е възможно, ако че никое от общинските дружества по своя характер няма такива функции, издателски“. И доуточни, под, както казахме, бурния смях на колегите си от всички страни в залата: „Предлагам конкретно – от „Общински пазари“ да го прехвърлим към „ВиК Стенето“. Благодаря!“.

Ще става ли инж. Тонимир Гечев кмет на Троян?
ГОВОРИХМЕ и с бъдещия колега издател на вестника инж. Тонимир Гечев, управителя на „ВиК Стенето“ ЕООД. Коментарът му бе, разбира се, в адекватния на „казуса“ ироничен стил: „Няма лошо, явно ще ме правят кмет на Троян – на първа страница на „Тр. глас“ ще съм аз, на втора пак аз, на останалите също, и така до победата на изборите“. От нас – честито, колега!

СЕГА да припомним какво се случи през 2021 г. Тогава, пак във връзка с годишните финансови отчети на общинските дружества, председателят на Общинския съвет инж. Петко Пенков хвърли бомбата, по-точно направи най-логичното нещо, но някои го усетиха като бомба – предложи закриване на губещото общинско издание „Троянски глас“ заради натрупаните 200 хил. лв. (!) загуби през последните години и планираната загуба от 25 хил. лв. за новата 2021 г. (виж „Председателят на местния парламент иска закриване на „Троянски глас“  – бел. ред.). „Тази мъка толкова години трябва да се спре!“, без заобикалки заяви г-н Пенков. Председателското предложение обаче се натъкна на яростен отпор отляво (да не забравяме все пак, че „Тр. глас“ се създава като издание на Градския комитет на БКП). Даже съветник от левицата и негови колеги предложиха да се събират дарения от гражданите, да се задължат селските кметове да абонират съселяните си, да се помага със сили и средства на губещия общински вестник, определен, без майтап, като „гласът на троянци“… В акцията се включи и Община Троян – като няколко по-млади служители в общинската администрация бяха натоварени със задачата да помагат на застрашеното издание, даже те му направиха сайт (а защо нямаше електронен вариант досега и защо други ще му го правят и администрират и до днес, кой да ти каже, троянска му работа – бел. ред.). В крайна сметка споменатата „спасителна“ кампания завърши по очаквания начин, вече го казахме – 56 хил. лв. загуба от „Тр. глас“ за 2023 г., т. е. само за две години двойно и горница увеличение на годишната загуба.

НАКРАЯ, за да не бъдем разбрани погрешно. Ние, частният „Троян 21“ (Т21), не сме срещу „Тр. глас“, още по-малко се плашим от неговото съществуване (пази боже!), ако се плашехме, нямаше да ни има вече 22 години; и то при съществуващата и както се оказва, задълбочаваща се нелоялна конкуренция (защото да се субсидира с държавни/общински средства един губещ бизнес, си е нелоялна конкуренция – бел. ред.). Напротив, казвали сме, че Троян заслужава поне два вестника, така, освен всичко друго, се стимулира вестникарската конкуренция и качество. Но „вестник“ на хранилка към Общината не е точно вестник. Но може и да не сме прави.

И ЗА ДА ЗАВЪРШИМ
темата, ще си позволим едно градивно предложение към г-н Сираков, който, освен съветник доайен, е и водещ туристически деятел и дългогодишен председател на туристическата комисия в Общинския съвет. Ако не стане работата с теслемяването на „Тр. глас“ на водното дружество, покриването на загубите на общинския вестник да се поеме от събираната туристическа такса в община Троян. Тя (таксата) е около 100 хил. лв. годишно и засега ще покрива загубите, ако след година-две те надхвърлят тази сума, тогава ще му мислим пак.

Генадий Маринов, гл. редактор и издател на „Троян 21“ 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |