Цвятко Дочев в Серяковата къща

* Изложбата „През сезоните до мъдростта на зимата” е въ в връзка с 80-годишния юбилей на именития троянски художник; откриването – 9 март, събота, 17:00
Предстоящо
НА 9 МАРТ, събота, от 17:00 ч. в галерия „Серякова къща” в Троян се открива изложбата „През сезоните до мъдростта на зимата” на големия местен художник Цвятко Дочев. Броени дни преди това той навършва 80 години.

ЦВЯТКО ДОЧЕВ е роден на 5 март 1944 г. в троянското село Терзийско, където живее и до днес със съпругата си художничката Ирена Стоянова. В 7. клас печели национален конкурс на тема „Освобождението на България от турско робство“ с картината си „Залавянето на Захарий Стоянов“; и това бележи съдбата му и дава старт на творческия му път. През 1961 г. е приет в Художествената гимназия в София. След гимназията кандидатства в Художествената академия, класира се на първо място и учи специалност „Живопис“ в класа на проф. Панайот Панайотов. През 1973 г. става член на Съюза на българските художници (СБХ); а от 1 юли 1984 г. до 1 февруари 1991 г. е избиран за председател на Художествения съвет  към Комитета за култура и СБХ.

НОСИТЕЛ е на наградата „Владимир Димитров-Майстора“ (1974 г.). Има десетки изложби у нас и в чужбина и негови картини са притежание на галерии и частни колекционери на много места у нас и по света. През годините Цвятко Дочев неизменно участва във всички по-сериозни изложби на Дружеството на троянските художници (ДТХ) и е един от най-търсените автори в галерия „Серякова къща”.

ХУДОЖНИКЪТ има 5 дъщери, някои от тях също поели по пътя на изкуството. Художник е и съпругата му Ирена. Негов брат е скулпторът Спас Дочев, дългогодишен директор на Художествената галерия в Ловеч. През 2014 г. именитият творец е удостоен с най-високото троянско отличие – „Почетен гражданин на Троян“. Въпреки значителното си и значимо творчество Цвятко Дочев е пословично скромен и непрекъснато обграден в ателието си от десетки приятели и почитатели, поради което за откриването на настоящата изложба в Троян се очаква да пристигнат много гости от цялата страна.

В „ПРЕЗ СЕЗОНИТЕ до мъдростта на зимата” ще могат да се видят живописни творби, притежание на семейството на художника, на частни колекционери, от фонда на Музея на занаятите и др. Изложбата ще продължи до 30 март.

Галерия „Серякова къща”
Още по темата

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |