Троян бедства – селата са без ток и мобилна връзка

* Код „Червено“ в цялата община * Девет души в тежка ситуация под билото на Беклемето, към тях е насочена техника и спасителен екип * Сигнали можете да подавате на денонощната телефонна линия в Общината – 0670/6-80-50
Сняг до кръста Актуализиран
 Троян, 8:00 ч., 26 ноември 2023 г.
СИТУАЦИЯТА в община Троян при обилния снеговалеж, който не е спирал вече над 15 часа и на места снежната покривка достига половин метър, е тежка (26 ноември, неделя), съобщи кметът Донка Михайлова. В 5:00 ч. сутринта е бил свикан Кризисния щаб, в който влизат представители на всички ангажирани служби и институции, следващото заседание на щаба е в 9:00 ч. Обявен е код „Червено“ за цялата община.
    • ТОК. Повечето от селищата  в община Троян са без електричество, някои от 25 ноември вечерта, спряна е подстанция „Троян 1“, без ток са и части от Троян. Основната причина са провиснали от тежкия сняг и скъсани/нападали жици от електропреносната мрежа. В помощ на екипите на „Електрохолд“ са групи от Държавните горски стопанства (Троян, Черни Осъм и Борима).

    • ПЪТИЩАТА. В града от 1:30 ч. след полунощ работят четири снегорина на ОП „Комунални услуги Троян“, а крайните квартали и махалите ще се чистят поетапно (по информация от таксиметрови шофьори, дежурили в неделната нощ, снегорините били само два и работата през нощта е спряла, което поставя въпроса доколко сме готови и обезпечени за реакция в такива условия – бел. ред.). Има аварирала снегопочистваща техника. Не е желателно движението на тирове по стръмната ул. „Македония“ в града (подстъпа към фирма „Калинел“). На много места в общината има нападали дървета.

    • ТЕЛЕФОНИТЕ. В по-голяма част от троянските села няма мобилна връзка.

    • ПРОХОДИТЕ. Троянският проход и проходът Шипково – Рибарица са затворени за движение на всички видове МПС.

    • БЕДСТВАЩИ ХОРА. Оказана е помощ на изпаднал в беда човек на пътя Врабево – Дебнево. Девет души бедстват в района на чешма „Еделвайс“ под билото на Беклемето – тръгнали да минават прохода въпреки предупрежденията за лошото време; към тях е насочена техника и спасителна група. Умоляват се гражданите да пътуват само при крайна необходимост. „Огромна е благодарността ни към известния троянски предприемач Светослав Дочков (собственикът на хотел „Сима“ на Беклемето – бел. ред.) и тези, които помогнаха да бъдат изведени с шейни младежите от двуметровите преспи в критичната за здравето, а може би и за живота им, ситуация. Вярвам, че екстремното преживяване ще им бъде за урок. За нас остават тревогата за живота им и за рисковете пред хората, които участваха в тяхното спасяване“, коментира след успешната спасителна акция кметът Михайлова.
    • СЪБИТИЯ. Отложени са двете домакински срещи на отборите юноши и мъже на ВК „Троян Волей“, които трябваше да се играят днес следобед (26 ноември). „Няма смисъл да рискуваме, а и гостуващите отбори изразиха опасения да пътуват“, коментираха от ръководството на клуба.

 СИГНАЛИ за проблеми с обилния снеговалеж и последствията от него могат да се подават на денонощната телефонна линия в Община Троян – 0670/6-80-50.


Т21, по информация от Община Троян

1 Коментара:

Дон Педро каза...

След толкова предупреждения да тръгнеш през прохода е ОЛИГОФРЕНИЯ!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |