Троянско семейство в потопа на Арапя

* Шофьорът на „Дим такси“ Милен Георгиев, съпругата му и 6-месечното им бебе заклещени в бунгалото си от прииждащите води, измъкват се трудно; автомобилът им – залят

Гледка от залятото бунгало, 5 септември
Наводнения
 
ТРОЯНСКО семейство с бебе на 6 месеца и половина бе сред заклещените в къмпинг „Арапя“ от страховитите наводнения по южното ни Черноморие в района на Царево на 5 септември. Нашите хора попаднали в изключително рискова ситуация и преживели голяма уплаха, но за радост, като изключим автомобила им, се отървали без поражения.  
 
ВОДАТА нахлула в къмпинга около 10:00 ч. сутринта – разказва троянският татко, таксиметровият шофьор Милен Георгиев, който работи за най-голямата троянска таксиметрова фирма „Дим такси“ и бил на почивка със служебния си автомобил. Всичко се случило много бързо и добре че станало по светло, иначе със сигурност щяло да има човешки жертви. Първата му мисъл била да спаси бебето – взел го на ръце и нагазил в прииждащата и дълбока над метър вода в бунгалото, съпругата му след него. По пътя към изхода се спънал, тъй като водата освен буйна и влачеща какво ли не, била и мътна и не се виждало нищо, уплашил се да не изтърве детето, но в крайна сметка тримата успели да се измъкнат и да стигнат до безопасно място. След това троянците и другите потърпевши били настанени в хотел в центъра на Царево. А след ден от „Дим такси“ изпратили транспорт и прибрали колегата си и семейството му в Троян.

Автомобилът на Милен е заклещен от две дървета
и това го „спасява“ да не отплува в морето
 
„ДАЧИЯ“-ТА на Милен обаче пострадала сериозно – водата я повлякла и омачкала и била залята и напълнена с тиня, но пък се заклещила между две дървета, което попречило да бъде отнесена в морето. Жълтото возило също било транспортирано в Троян – с изпратен колесар от фирмата, в момента е в сервиза и предстои да се види дали ще може да се ремонтира и върне към движение.

ЗА СЛУЧИЛОТО се в „Арапя“ и конкретно в района на неговото бунгало г-н Георгиев смята, че причините са обективни – дерето там било много ниско и водата от излелите се пороища не могла да се оттича в морето. Други очевидци добавят като причина и прелелите води от няколко малки язовира в близост до къмпинга. При водния ад край Царево загинаха четирима души, а 8 септември бе обявен за ден на национален траур. Материалните щети също са тежки и тепърва ще се изчисляват – разрушени и/или отнесени в морето бяха десетки бунгала, каравани, автомобили, има поражения по цялостната инфраструктура в района, разрушени са пътища и мостове. Туристическият сезон в района бе приключен две седмици по-рано и това нанася допълнителни щети. В страната вече се събират помощи, а към пострадалите селища поеха доброволци, има и троянци – един от тях е приятелят на Т21 Иво Немски, които ще помагат при разчистването и възстановяването. 
 
Къмпинг „Арапя“, 5 септември 2023 г.
Къмпинг „Арапя“, 5 септември 2023 г.
ПРЕМИЕРЪТ акад. Николай Денков пък обяви създаването на междуведомствена комисия, която ще обследва случилото се, включително и евентуалните човешки вини, а на вчерашното си заседание (7 септември) правителството одобри над 63 млн. лв. за възстановителните действия и преодоляването на щетите от бедствието.

Т21
Снимки: Милен Георгиев

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |